אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיווח: טראמפ מתכנן קיצוץ חד בסיוע החוץ צילום: איי פי

דיווח: טראמפ מתכנן קיצוץ חד בסיוע החוץ

לפי גורם במשרד התקציב של הבית הלבן, תקציב הביטחון יגדל ב-54 מיליארד דולר, והסכום יקוצץ מרוב סוכנויות הממשל האחרות; יש לציין כי הסכם הסיוע הביטחוני עם ישראל נחתם כבר בספטמבר

27.02.2017, 17:56 | שירות כלכליסט

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכוון להגדיל באופן משמעותי את הוצאות הביטחון - ב-54 מיליארד דולר - ולקצץ את הסכום משאר סוכנויות הממשל, כך לדברי גורם במשרד התקציב של הבית הלבן בדיווחים המפורסמים היום (ב') בארה"ב. בין התוכניות שיקוצצו בהצעת התקציב הראשונה של הנשיא - סיוע החוץ של ארה"ב, שייחתך בחדות.

לדברי הגורם, הצעת התקציב לא תיגע בהקצבות חובה. מוקדם יותר פורסם כי יקוצץ התקציב המיועד לסוכנות ההגנה על הסביבה (EPA), למשרד החוץ ולמשרדים ממשלתיים נוספים.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת יש לציין כי בספטמבר חתם ממשל אובמה על הסכם סיוע ביטחוני עם ממשלת ישראל שבמסגרתו יועברו לה 38 מיליארד דולר בעשר השנים הקרובות. העובדה שהסכם הסיוע הבטחוני לישראל כבר חתום, וכי חלק משמעותי ממנו מוקצה לרכש מהתעשיות הביטחוניות האמריקאיות הופכת אותו למטרה פחות אטרקטיבית לקיצוץ עבור הממשל והקונגרס.

נושאת מטוסים. נראה עוד כאלה?, צילום: בלומברג נושאת מטוסים. נראה עוד כאלה? | צילום: בלומברג נושאת מטוסים. נראה עוד כאלה?, צילום: בלומברג

"זה יהיה תקציב של ביטחון הציבור וביטחון לאומי, אמר טראמפ למושלי מדינות במפגש בבית הלבן, "הוא יכלול הגדלה היסטורית של הוצאות הביטחון כדי להקים מחדש את הצבא האמריקאי המדולדל בזמן שהוא זקוק לכך ביותר".

לפי פקיד בממשל, טראמפ ביקש מהפנטגון להגדיל את התקצוב לבניית ספינות ומטוסי קרב כדי להגביר את הנוכחות בנקודות מעבר בינלאומיות כמו המפרץ הפרסי וים סין הדרומי. לפי פקיד אחר בממשל, תקציב מחלקת המדינה עשוי להיחתך ביותר מ-30%, דבר שיאלץ ביצוע של ארגון מחדש של מחלקות וביטול תוכניות.

ההוצאות הצבאיות על ארה"ב עומדות עתה על 600 מיליארד דולר בשנה, ויש מומחים המפקפקים בצורך להרחיבן עוד יותר. התקציב על מחלקת המדינה וסיוע זר עומד על 50 מיליארד.

הקונגרס הוא זה שיקבע

טראמפ עתיד לנאום בקונגרס ביום שלישי בלילה. הקונגרס הוא שמחליט בסופו של דבר כיצד מחולק המימון הפדראלי, והתקציב שמגיש הבית הלבן הוא לרוב השלב הראשון בלבד בתהליך מתמשך לקביעת תוכנית ההוצאות הממשלתית לשנה התקציבית הבאה. ועדות בבית הנבחרים ובסנאט יקיימו שימועים לקביעת מתווה התקציב לשנה התקציבית שמתחילה ב-1 באוקטובר. הקונגרס צריך לאשר את המתווה, והוא אינו זקוק לחתימת הנשיא.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: גטי אימג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: גטי אימג'ס נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: גטי אימג

שר האוצר סטיבן מנושין התחייב בראיון לפוקס ניוז כי התקציב הראשון של טראמפ לא יפגע בתוכניות הרווחה כמו ביטוח לאומי או תוכנית הביטוח הרפואי מדיקייר, אלא הוא יתמקד בדרכים ליצירת צמיחה כלכלית ארוכת טווח על ידי הורדת מסים. בניו יורק טיימס דיווחו כי התקציב יכלול תחזית צמיחה של 2.4%, מעט נמוך מהצמיחה שהבטיח טראמפ בעת כניסתו לתפקיד. "אנחנו נוודא שזה יעבוד", אמר מנושין לפוקס. "זה מתמקד ביצירת צמיחה".

בחזית הקיצוצים, התקן לתפקיד סגן שר במשרד החוץ שאחראי לניהול ולמשאבים יבוטל, כך לפי המקורבים. טראמפ בוחן גם אפשרות לבטל תקנים רבים של שליחים מיוחדים, כמו אנשי הסגל הדיפלומטי הממונים לאזורים חשובים או נושאים רגישים כמו שינויי אקלים, מלחמה באנטישמיות וקהילות מוסלמיות.

במקביל, טראמפ מתכוון לחייב את הסוכנות להגנה על הסביבה להתחיל ולבטל רגולציות, כמו החוק שמגדיר אילו נתיבי מים יפוקחו למניעת זיהום. על פי ההערכות, התקציב של הסוכנות יקוצץ מתחת ל-8.3 מיליארד דולר שקיבל בשנה התקציבית האחרונה, וכוח האדם יופחת לשליש ממספרו כיום, ועומד על 15 אלף עובדים ברחבי המדינה.

תגיות