אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת אישרה: רשות הדואר תחוייב בציון שם השולח בהודעות דואר רשום צילום: אלעד גרשגורן

הכנסת אישרה: רשות הדואר תחוייב בציון שם השולח בהודעות דואר רשום

מטרת הצעת החוק שהגישו חה"כ נחמן שי ואורי מקלב היא לחסוך טרחה לנמענים שמגיעים לסניף הדואר מבלי לדעת למה עליהם לצפות. עם זאת, מדובר בהישג חלקי כיוון שהמדינה ומוסדותיה הוחרגו מהחוק

27.02.2017, 19:42 | שחר אילן

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית הצעת חוק שתחייב את רשות הדואר לכתוב את זהות השולח בהודעות על דבר דואר רשום. עם זאת, מדובר בשקיפות חלקית בלבד. זאת כיוון שהמדינה ומוסדותיה הוחרגו מהחוק. כלומר מקבל ההודעה לא יוכל לדעת אם מדובר בקנס משטרה או בהזמנה לדין.

הודעת דואר רשום. שם השולח יופיע על הפתק, אך לא אם מדובר במוסדות המדינה הודעת דואר רשום. שם השולח יופיע על הפתק, אך לא אם מדובר במוסדות המדינה הודעת דואר רשום. שם השולח יופיע על הפתק, אך לא אם מדובר במוסדות המדינה

את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת נחמן שי מהמחנה הציוני ואורי מקלב מיהדות התורה. המצב החוקי הקיים אינו מחייב את רשות הדואר לפרט בהודעה על דבר דואר רשום מי השולח. שי אומר ש"כיום מגלה הנמען את זהות השולח רק עם קבלת הדואר בסניף הדואר. אי ציון שמו של השולח על הודעה בדבר דואר רשום גורם לטרחה ולבזבוז זמן של הנמענים".

לדבריו, "החוק נועד להגביר את השקיפות ולאפשר לכל אזרח להחליט האם הוא מעוניין להגיע לסניף הדואר. גאלנו סוף סוף את הציבור הישראלי מהחידה הגדולה. אין סיבה שנגיע לסניף בלי לדעת מה אנחנו הולכים לקבל".

סניף דואר, צילום: אלעד גרשגורן סניף דואר | צילום: אלעד גרשגורן סניף דואר, צילום: אלעד גרשגורן

החוק שאושר קובע כי "שולח יציין על גבי דבר דואר רשום באופן בולטו לעין ברור ושאין בו כדי להטעות את שמו ומענו". אם דבר הדואר נשלח בשם מישהו אחר, יש לציין גם את שמו. הדואר "לא יקבל למשלוח דבר דואר רשום שלא מצויינים על גביו הפרטים האמורים". הדוור יחוייב לציין על גבי הודעת דואר רשום את השם והמען. מי שירשום שם שולח כוזב צפוי על פי החוק לקנס.

עם זאת ההישג חלקי, כיוון שהתנגדות המדינה גרמה לכך שהחוק לא יחול על הממשלה ומשרדי הממשלה לרקות יחידותיהם ויחידות הסמך שלהם, בתי משפט ובתי דין. במקרה שלהן השולח ירשם כ"מדינת ישראל". נציגי המדינה הסבירו את התנגדותם בחשש שאנשים לא ילכו לקחת קנסות. לעומת זאת הרשויות המקומיות לא דאגו להחריג עצמן כך שהודעות על קנסות חניה יהיו מזוהות יותר.

בישיבת ועדת הכלכלה שאישרה את הצעת החוק ביולי 2016 סיפר שי: "אנחנו קיבלנו פנייה גם של הנהלת בתי-המשפט שביקשה שלא יציינו בתי-משפט כי היא חוששת שאם הנמען ידע שזה מבית-משפט הוא לא יבוא לקחת. בעיני זו הודעה פומבית שבמסגרתה המדינה מודה שהיא משקרת ביודעין את הציבור. היא שולחת לו אינפורמציה ולא רוצה להגיד מאין זה בא מחשש שהוא יסרב לקחת את זה". לדבריו, "לא יכול להיות שמדינה תעשה טריק כזה קטן לאזרחיה ותאמר: אני לא אגיד לכם שזה ממני. אה, לקחתם, נפלתם בפח, כמו בתוכניות של מצלמה נסתרת".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה