אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל הזדקנות האוכלוסייה: סין שוקלת תמריצים לזוגות שיביאו לעולם שני ילדים צילום: שאטרסטוק

בגלל הזדקנות האוכלוסייה: סין שוקלת תמריצים לזוגות שיביאו לעולם שני ילדים

למרות שכבר ב-2015 סין ביטלה את מדיניות הילד האחד, זוגות עדיין לא ממהרים להביא ילדים נוספים בשל קשיים כלכליים. בכיר בממשל: "אנו שוקלים מענקי לידה וסובסידיות, כדי לעודד יותר אנשים ללדת עוד ילד"

28.02.2017, 14:44 | שירות כלכליסט

סין שוקלת להציע תמריצים לזוגות שילדו שני ילדים, זאת בהמשך לביטול ב-2015 של מדיניות הילד האחד בלבד, כך על פי דיווחים בתקשורת הסינית. סגן יו"ר הוועדה לבריאות לאומית ותכנון משפחה, וונג פאיאן, אמר כי הממשלה שוקלת לאמץ צעדים כמו "מענקי לידה וסובסידיות", וזאת כדי לעודד יותר אנשים ללדת עוד ילד.

קראו עוד בכלכליסט

באוקטובר 2015 החליטה ממשלת סין מבטלת את מדיניות הילד האחד, זאת אחרי 36 שנות עצב ומרירות של הורים שלהם הותר להביא לעולם רק ילד אחד. ההחלטה באה בשעה שסין מתמודדת עם האטה בצמיחה.

אם התמריצים הללו אכן יאומצו, יהיה מדובר במהפך של ממש במדיניות הממשלה במדינה המאוכלסת ביותר בעולם: מהגבלת הילודה לעידודה. הסיבה לכך היא שלאחר עשורים של הענשת זוגות שילדו יותר מילד אחד, הכלכלה השנייה בגודלה, שהרוויחה במשך עשורים מעודף צעירים בכוח העבודה, עומדת כעת בפני קשיים הנובעים ממדיניות הילד האחד שאמצה בשלהי שנות ה-70 חוסר בידיים עובדות.

ילדים בסין, צילום: שאטרסטוק ילדים בסין | צילום: שאטרסטוק ילדים בסין, צילום: שאטרסטוק

וונג הודה שהעלויות הנלוות לגידול ילדים הן בין הסיבות שזוגות דוחים את ההחלטה לעשות ילד נוסף, על אף ההקלה במדיניות. דבריו של וונג זכו לחיזוק גם מצידו של קאי פאנג, סגן נשיא האקדמיה הסינית למדעי החברה בבייג'ינג, שאמר בראיון לבלומברג כי קובעי המדיניות צריכים להשתמש בשירותים הציבוריים כמו גני ילדים ובתי ספר כדי להוריד את העלויות של גידול ילדים ולעודד ילודה.

עם זאת, וונג ציין כי "בונוס תינוקות" יהיה קשה ליישום מכיוון שיצטרכו לחלק אותו באופן שווה בכל רחבי המדינה. לפיכך הוסיף, כי רשות האוכלוסייה לבדה לא יכולה להתמודד עם תוכנית בהיקף כזה, והיא מחייבת הסכמה ושיתוף פעולה מצד כל הרשויות.

בנוסף, סובסידיות ממשלתיות לא תמיד מצליחות לתקן את כל הבעיות במדינות. תוכניות דומות זכו להצלחה מוגבלת במדינות כמו סינגפור, זאת מכיוון שאנשים נוטים לעשות פחות ילדים ככל שהן עשירים ומשכילים יותר, כך לפי צ'ן שינגדונג מ-BNP פאריבה.

"הלך הרוח של המדינה כולה עובר ממצב של הגבלת ילודה לחששות סביב שיעורי ילודה נמוכים", אומר צ'ן. אך הורים רבים עדיין לא ימהרו לעשות ילדים, גם אם הממשלה תעודד זאת באופן פומבי".

בשנה שעברה נולדו 17.86 מיליון תינוקות בסין, עלייה של 1.3 מיליון מ-2015, כך על פי הנתונים הסטטיסטים הרשמיים. על פי ההערכות, ביטול הגבלת הילודה יוביל ל-17 מיליון לידות נוספות עד 2020 ותוסיף 30 מיליון עובדים צעירים לשוק העבודה עד 2050, שיעזרו להעלות את הצמיחה ב-0.5%. מספר האנשים בגיל העבודה בסין הולך ומצטמצם בשל הזדקנות האוכלוסייה ושיעור הילודה הנמוך. אחד מכל שלושה סינים יהיה מעל גיל 60 עד 2050, זאת לעומת אחד משבעה כיום, נתון שיהווה גם נטל על מערכת הרווחה.

תגיות