אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צבע ובצע: אירוע אמנות אנרגטי בנושא כסף צילום: AES+F | ARS New York Courtesy of the artists, MAMM and Triumph G

צבע ובצע: אירוע אמנות אנרגטי בנושא כסף

אירוע שיתקיים השבוע מעמיד במרכזו את הקשר הטעון שבין אמנות והון. המארגנות: "ברור לכולם שבעלי הממון קובעים את הטון, אבל לא מדברים על זה"

01.03.2017, 08:50 | רעות ברנע

גורד שחקים יוקרתי שסביבו מרחפים חתולים ועכברים מכונפים או קבוצת אנשים לבושים בהידור אך כבולים למעין גלגלי ענק. אלו הם שניים מהדימויים האבסורדיים שמציפים את עבודת הווידיאו של כוכבי האמנות הרוסים, קבוצת AES+F .

אובססיה וביקורת

העבודה הזו, לצד רבות נוספות, תוצג באירוע Money. Urban Art Night, שיתקיים ביום חמישי הקרוב (20:00, בית המידות, לילינבלום 23 תל אביב) ועוסק — כפי שאפשר לנחש — בכסף. "כולנו אוהבים כסף וצריכים אותו", אומרת קארין עדן, "אחת היזמות של האירוע". בערב, שגם יפתח את אירועי חודש האשה של עיריית תל אביב, יוצגו, כך לפי עדן, "עבודות ומיצבים שמייצגים את יחסי האהבה והשנאה שלנו לכסף, את האובססיה שלנו עבורו ואת הביקורת שלנו כלפיו. בעצם את כל צדדי המטבע, תרתי משמע".

עדן, בעלת המיזם "Get Artytude" המפיקה אירועי אמנות המשלבים סוגים שונים של בילוי כמו אוכל והרצאות, יזמה את האירוע יחד עם מרינה פוזנר ומירב פרי דבש, שעומדות בשנה וחצי האחרונות מאחורי מיזם אחר בשם "ASH artline", המשלב בין אמנות וחיי לילה ומציג יצירות אמנות מחוץ לגבולות המוזיאון — במסגרת מסיבות ואירועים ליליים שונים. "כבר ברגע שהכרנו, הנושא של כסף ישר עלה", מספרת פרי דבש. "ניסינו לחפש קונספט ולמצוא שמות שלא יגידו את הדבר עצמו, אבל בסופו של דבר הגענו למסקנה שאנחנו כן רוצות לדבר על הדבר עצמו".

מתוך עבודה של AES+F. סצנות אבסורדיות, צילום: AES+F | ARS New York Courtesy of the artists, MAMM and Triumph G מתוך עבודה של AES+F. סצנות אבסורדיות | צילום: AES+F | ARS New York Courtesy of the artists, MAMM and Triumph G מתוך עבודה של AES+F. סצנות אבסורדיות, צילום: AES+F | ARS New York Courtesy of the artists, MAMM and Triumph G

 

זה חסר בעולם האמנות?

פרי דבש: "כן. שמנו לב שבחו"ל כל אמן מתחיל יוצר איזו עבודה בנושא הון־שלטון או אמנות וכסף, ובארץ כמעט ולא מדברים על זה. אני באמת לא שופטת אף אחד, אבל הרצון שלנו הוא לשים זרקור על הנושא ולבדוק את היחס שלנו לכסף".

עדן: "הקשר בין כסף לאמנות הוא נושא רגיש. ברור לכולם שמי שקובעים את הטון הם בעלי הממון, אבל לא מדברים על זה. יש השתקה וצנזורה, ובסופו של דבר מי שרוצה לעסוק בזה צריך לצאת החוצה מהמוזיאונים והגלריות ולהציב את העבודה שלו בכיכר רבין, כמו שראינו במקרה של איתי זלאיט, שגם משתתף באירוע".

פוזנר: "העבודה על האירוע נעשתה גם במקביל לבחירה של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, והעובדה שהחברה שאנחנו חיים בה אפשרה את הבחירה שלו רק חיזקה בעינינו את הדעה שצריך לדבר על כסף".

מה הולך לקרות בערב?

פוזנר: "את הרוב אנחנו רוצות לשמור בסוד. אבל נספר שרוב העבודות שיוצגו הן עבודות מדיה חדשה — הרבה פרפורמנס, וידיאו, מיצבים. יוצג למשל פרויקט של אורטל ורון סטיבנסון שהם "Tula Art and Sfog" שעוסק בדרכים שאמנים צריכים למצוא כדי להתקיים. יהיו התרחשויות שחלקן מתמשכות לאורך כל הערב. הסיבה שאנחנו פועלות בתוך עולם חיי הלילה היא שהסטייט אוף מיינד של אנשים שם הוא אחר, הקהל פתוח יותר ומקבל יותר, והשילוב עם המוזיקה גורם לאנשים לחוש את האמנות בגוף".

פוזנר ופרי דבש. זרקור על הנושא, צילום: עמית שעל פוזנר ופרי דבש. זרקור על הנושא | צילום: עמית שעל פוזנר ופרי דבש. זרקור על הנושא, צילום: עמית שעל

 

בוכים שאין כסף

הן מספרות שהעובדה כי הכניסה לאירוע היא בתשלום (70 שקל, לרכישה בעמוד הפייסבוק של האירוע) זכתה לביקורת מצד הקהל, ביקורת שנקשרת באופן ישיר לנושא הערב. "אנחנו מרגישות שהמון אנשים, דווקא מתוך עולם האמנות, לא אוהבים לשלם על אמנות", אומרת עדן, "וזה הזוי כי איך הגלגל הזה אמור להניע את עצמו אם דווקא שוחרי האמנות לא תומכים לא ביוזמות השונות ולא באמנים. זה מעגל אבסורדי שבו כולם בוכים שאין כסף, אבל אף אחד לא תומך בשני".

פוזנר: "משום מה לאנשים ברור שעל כרטיס לקולנוע או לתיאטרון משלמים, אבל לאירועי אמנות. נורא קל למישהו להוציא המון כסף על הופעה של רדיוהד, אבל להוציא 60 שקל על אמנות נראה להם מוזר. זו יוזמה פרטית שלנו, אין לנו שום דבר שעוזר לנו במימון וכרטיסי הכניסה הם מה שאמור לכסות את הוצאות ההפקה".

תגיות