אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדחה הערעור של חיפה כימיקלים; מכל האמוניה ירוקן עד תחילת אפריל צילום: פיני חמו

נדחה הערעור של חיפה כימיקלים; מכל האמוניה ירוקן עד תחילת אפריל

ביהמ"ש המחוזי בחיפה קבע כי עד ה-1 באפריל אסור למלא את המכל בכל אופן שהוא; עד אז יספק את צורכי המשק "ללא אפליה"

01.03.2017, 15:23 | ליאור גוטמן

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה לפני שעה קלה (ד') את הערעור שהגישה חברת חיפה כימיקלים נגד השבתת מכל האמוניה במפרץ חיפה. ביהמ"ש קבע שמכל האמוניה ירוקן עד 1 באפריל. עד אז אסור למלא אותו, לרבות הבאת אוניה חדשה מלאה במטען של חומר גלם. עוד נקבע שעד תחילת אפריל המכל יספק את כלל צרכי המשק בלי אפליה.

קראו עוד בכלכליסט

מכל האמוניה, צילום: גיל נחושתן מכל האמוניה | צילום: גיל נחושתן מכל האמוניה, צילום: גיל נחושתן

בחודש שעבר הגישה עיריית חיפה בקשה לביהמ"ש לעניינים מקומיים לסגור את מכל האמוניה. השופטת ג'אדה בסול הורתה ב-12 בפברואר על סגירת המיכל ולרוקנו בתוך 10 ימים.

חיפה כימיקלים ערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בחיפה בטענה שלא מדובר במתקן בעל סיכון. עוד טענה החברה כי סגירת המכל תוביל לפגיעה במאות בתי עסק ברחבי המדינה, לרבות חברת החשמל, מלונות או בתי חולים. בית המשפט המחוזי דחה היום כאמור את הערעור וקיצר ב-60 יום את מועד סגירת המכל ל-1 באפריל. 

מי שקבע מועד ראשון לסגירתו היה השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שקבע שעד 1 ביוני יתרוקן המכל, שאם לא כן לא יוחדש היתר אחזקת הרעלים של חיפה כימיקלים. השופטת תמר שרון-נתנאל קיצרה את לוחות הזמנים וקבעה של תכולת המכל הנוכחית - 9,000 טונות אמוניה - אפשר לרוקן בקצב של 300 טונות ליום, או במילים אחרות - בתוך תוך 30 ימי עבודה.

איגוד ערים מפרץ חיפה להגנת הסביבה ברך על החלטת בית המשפט לסגירת מכל האמוניה. עו"ד רשף חן, יו"ר האיגוד, אמר כי "מדובר בהחלטה חשובה ואמיצה, אני מברך את עיריית חיפה על המאבק העיקש. אין לסבול מצב של סיכון מאות אלפי אנשים למען רווח כלכלי. קיימות אופציות רבות לאספקת אמוניה לכלל צרכי המשק, מבלי לייבא את האמוניה דרך הים ולשים את התושבים בסכנת חיים".

אמוניה משמשת כתוצר גלם לתעשיית הדשנים. המיכל במפרץ חיפה הוקם באמצע שנות ה-80' של המאה שעברה ומאז הוא סומן בדו"חות שונים כמסוכן לציבור. מיכל האמוניה מכיל כ-10 עד 12 אלף טונות לשנה, והוא היה אמור לעבור לנגב כבר לפני כמה שנים במסגרת מכרז ממשלתי, שנכשל. כשלון זה הוביל למציאת פתרונות חלופיים שאחד מהם כאמור היה העברת המכל למתחם קצא"א באשקלון.

אולם סגן שר האוצר התנגד למהלך ויו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה – נפת אשקלון אשר אברג'ל שלח הבוקר מכתבים לשרי האוצר, אנרגיה והגנת הסביבה שם הוא הזהיר מפני הסכנה של העתקת המכל בסמיכות לבתי תושבים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
צעד ראשון ...
כל איזור מפרץ חיפה חייב לעבור טיהור וניקוי מכמויות אדירות של פסולת .מפעלים מזהמים ותעשייות מסוכנות ופוגעניות. ישראל נמצאית בפיגור ענק של יותר מ70 שנה אחרי העולם המערבי . בכל מקום אחר בעולם איזור כמו חיפה היה הופך לפניניות תיירותיות. למיליוני תיירים. כמו אפקט בילבאו בצפון ספרד. או אומשלנגה רוקס בדרבן. בריינסטון ליד יוהניסהורג. כל הטייקונים האלו .בעלי בתי הזיקוק . בעלי חיפה כימיקלים ימצאו עצמם בכלא אם לא יתפסו במהירות. זמנם עבר.
דר רחל גיתאי פיזם  |  01.03.17
2.
אסור להיתפס לשאננות! בעלי ״מיכל המוות״ מנסים שוב
כעת, מנסים בעלי ״מיכל המוות״ לחזור לאפשרות של בניית מפעל אמוניה בדרום במימון משותף עם הממשלה. הם מדברים על שנתיים, אבל ימרחו זאת על פני עשורים. חייבים לעמוד על המשמר! ״מיכל המוות״ חייב להיסגר, להיות ריק, ולהיהרס עד סוף חודש זה!!!!!!!!
פיני זכות  |  01.03.17
לכל התגובות