אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ניירות ערך בארה"ב חשפה: כך זייפה חברת בנייה 100 אלף בתים צילום: עמית מגל

רשות ניירות ערך בארה"ב חשפה: כך זייפה חברת בנייה 100 אלף בתים

לטענת SEC, חברת בנייה מקסיקנית דיווחה על בניית עשרות אלפי בתים שלא היו ולא נבראו - וכך ניפחה את מכירותיה ביותר מ-3 מיליארד דולר. מימדי הזיוף העצומים נחשפו באמצעות צילומי לוויין שהוכיחו כי הבתים הם למעשה "קרקע חשופה"

04.03.2017, 14:36 | שירות כלכליסט

חברת הבנייה המקסיקנית "דסרולדורה הומקס" (Desarrolladora Homex), לשעבר אחת מחברות הבנייה המובילות במדינה, דיווחה למשקיעים על בנייה של 100 אלף בתי מגורים שלא היו ולא נבראו - כך עולה מדיווח שמסרה אתמול (ו') רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC).

על פי הדיווח, שפורסם באתר CNN, הרשויות נעזרו בתמונות לוויין ברזולוציה גבוהה, כדי לחשוף את המזימה, שלטענתן ניפחה את מכירותיה של הומקס ביותר מ-3 מיליארד דולר בשלוש השנים האחרונות. חברת הבנייה דיווחה על הכנסות מפרויקט נדל"ן בגנאחווטו במקסיקו, שם לטענתה, כל בית שבנתה נמכר עד סוף שנת 2011.  

המטה של רשות ניירות ערך האמריקאית בארה"ב (SEC), צילום: בלומברג המטה של רשות ניירות ערך האמריקאית בארה"ב (SEC) | צילום: בלומברג המטה של רשות ניירות ערך האמריקאית בארה"ב (SEC), צילום: בלומברג

ואולם צילומי לוויין מחודש מרץ 2012 מראים כי עשרות אלפים מהבתים הללו הם למעשה "קרקע חשופה" - כך על פי ה-SEC. הומקס הונתה את המשקיעים כשדיווחה על נתונים שהיו "מומצאים כמעט באופן מוחלט", אמרה סטפני אווקיאן, ראש חטיבת האכיפה של SEC. מבלי להודות באשמה או להכחישה, הסכימה הומקס להגיע להסדר עם הרגולטור האמריקאי בנושא. ההסדר, שהוגש לבית משפט בקליפורניה, תלוי באישור השופט.

הומקס לא נענתה לבקשת תגובה מצד CNN.

שימוש בצילומי לוויין הוא צעד לא שגרתי עבור ה-SEC לתיעוד הונאה. הרשות סירבה להגיב לשאלות בעניין או לציין כיצד עלתה על ההונאה. אולם בהצהרה שמסרה ציינה את השימוש "בשיטות חקירה חדשניות" כמו לוויינים, כדי לפענח את ההונאה. צילומי לוויין הפכו בשנים האחרונות כלי נפוץ שבו עושים שימוש משקיעים מתוחכמים וקרנות גידור שמבקשים לאסוף נתוני אמת לצורך ביסוס השקעותיהם. לדוגמה, תמונות לוויין של מגרשי חנייה לא מלאים בעת יום המכירות השנתי "בלאקפריידי", יכול להצביע מבחינת המשקיעים על כך שהחנות עומדת לדווח על מכירות חלשות.

על אף שהומקס היא חברה מקסיקנית, ה-SEC טוענת שיש לה סמכות בנושא היות שמניותיה של החברה רשומות גם בבורסת ניו יורק. החברה מכרה אג"ח בהיקף של 400 מיליון דולר למשקיעים אמריקאים ב-2012, כפי הנראה תוך שימוש במסמכים פיננסיים מזויפים.

באפריל 2014 הכריזה הומקס על פשיטת רגל והוסרה מרשימת החברות הנסחרות בבורסת ניו יורק. באוקטובר 2015 שינתה בעלות ויצאה מפשיטת הרגל. אתמול הכריזה ה-SEC על הקפאת המסחר במניות הומקס, שהמשיכו להיסחר במסחר מעבר לדלפק.

תגיות