אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עידן המחשוב הקוונטי המסחרי החל וכל ענקיות הטכנולוגיה רוצות נתח

עידן המחשוב הקוונטי המסחרי החל וכל ענקיות הטכנולוגיה רוצות נתח

גוגל, IBM, מיקרוסופט ועוד מספר חברות קטנות יותר מאמינות שמחשבים קוונטיים יהפכו למציאות בקרוב מאוד. בינתיים IBM הודיעה על שירות כזה כבר השנה וגוגל מאמינה שתשיק את שלה תוך חמש שנים

06.03.2017, 17:17 | רפאל קאהאן

ענקית הטכנולוגיה IBM הודיעה היום (ב') על השקת שירות מחשוב קוונטי שמיועד לעסקים שיחל לפעול "עוד השנה". במקביל, הכריזו אנשי מעבדת מחקר מחשוב קוונטי של גוגל במגזין המדעי נייצ'ר במהלך סף השבוע האחרון שמחשב קוונטי קטן ממדים יהיה זמין כבר ב"חמש שנים הקרובות". הכרזות אלה מצטרפות לעוד מספר ידיעות שהתפרסמו בשבועות האחרונים על תחום המחשוב הקוונטי.

קראו עוד בכלכליסט

ניכר שכל החברות הגדולות רוצות נתח מהשוק הרותח הזה שמוסכם על רוב המומחים שהוא עתיד המחשוב. הסיבה לכך היא שעל מנת להתקדם ביכולות ניתוח נתונים, בינה מלאכותית ולמידת מכונה, מחשוב קוונטי הוא התשובה היחידה. המחשבים והמעבדים המסורתיים שעובדים בשיטה לינארית - זאת אומרת פעולה אחת בכל פעם - לא מסוגלים להתמודד עם כמות הנתונים הענקית שהטכנולוגיות החדשות האלה ייצרו.

מחשב קוונטי של IBM, צילום: יבמ מחשב קוונטי של IBM | צילום: יבמ מחשב קוונטי של IBM, צילום: יבמ

הפתרון הוא מחשבים קוונטיים שמסוגלים לבצע חישובים מסובכים במקביל וכך להאיץ את כמות המידע שניתן לעבד בכל רגע נתון. מדובר בטכנולוגיה שצפויה לאפשר למשל את אינטרנט הדברים, כאשר התקני כל העולם יחלו לשוחח זה עם זה, ולייצר במקביל כמות כמעט אינסופית של נתונים. הדרך היחידה למסחר ולהשתמש בנתונים האלה תהיה דרך מחשבים קוונטיים והם אלה שצפויים להעניק להם ערך עסקי.

ההכרזות האחרונות ובעיקר זו של IBM על זמינות שירות חישובים קוונטים למכוני מחקר, ארגונים ועסקים, דרך הענן הוא מרשים. אך הוא לא ממש מדויק. למעשה עוצמת החישוב שתספק IBM בשירות הזה לא צפויה להיות יותר גדולה מאשר במחשבים רגילים. מדובר בשלב הראשון בקביעת עובדה בשטח ולהיזכר כחברה הראשונה שמציעה שירות כזה, גם אם בפועל הוא עדיין רחוק מלספק את היתרונות הגלומים בטכנולוגיה החדשה.

מחשוב קוונטי אמיתי: רק בעוד כמה שנים

אבל כמו גוגל, גם IBM מאמינה שהיא תגיע ליכולת קוונטית "אמיתית", בעוד מספר מועט של שנים. בינתיים החברה רושמת את ההשקה המסחרית הראשונה של מותג טכנולוגיית מחשוב קוונטי, "הגענו לרגע מפתח", אומר סגן הנשיא למחקר של החברה דריו גיל. אבל מעבר לערך התקשורתי של ההכרזות - אין לשירותים האלה בינתיים שום יתרון אמיתי על מחשבים רגילים.

הסיבות לכך הן שתיים: הראשונה, החומרה, עוצמת החישוב של המחשבים הנוכחיים של IBM היא כ-5 קיוביט (יחידת המידע הבסיסית במחשוב קוונטי). אבל על פי פרסום בוויירד, בחברה מודים שמחשבים כאלה לא ימלאו את הציפיות לפני שיגיעו ליכולת עיבוד של 50 קיוביט, מה שייקח עוד כמה שנים. הסיבה השנייה היא תוכנה, על מנת לנצל את יכולות החישוב הקוונטיות, יש לכתוב ולפתח מחדש את כל כלי התוכנה הקיימים על מנת שיתאימו לפעול על מחשבים קוונטים, משהו שייקח עוד כמה שנים טובות.

עוד צד בעייתי של מחשוב קוונטי הוא שבניגוד למחשבים רגילים, מערכות אלה לא מצויידות ביכולת זיהוי טעויות חישוב. התוצאה היא שלא ניתן יהיה להיות בטוחים ב-100% בתוצאות החישובים הקוונטיים. עם זאת, המדענים וחברות הטכנולוגיה מאמינים שהטכנולוגיה הזו עדיין תוכל לסייע גם בלי יכולת זיהוי טעויות. מה שבטוח זה שהעתיד של המחשוב ככל הנראה יתנקז בצורה כזו או אחרת לכיוון הקוונטי.   

תגיות