אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוטי בן משה וריט 1 נלחמים על שני הקניונים של ארנה צילום: אלון רון

בלעדי לכלכליסט

מוטי בן משה וריט 1 נלחמים על שני הקניונים של ארנה

זמן לא רב אחרי שסירבה להצעתו של בעל השליטה מרכוס וובר לרכוש את הקניונים שלה באשדוד ובנהריה, בוחנת ארנה גרופ הצעות לרכישת הקניונים שהוגשו על ידי רבוע נדל"ן וקרן ההשקעות. הצעתו של בן־משה גבוהה במעט מההצעה של ריט 1

07.03.2017, 06:43 | גולן חזני

יותר מחודש אחרי שהצעתו של בעל השליטה (61%) מרכוס וובר נפלה, מנהלת ארנה גרופ מגעים למכירת שני הקניונים שבבעלותה, סטאר סנטר באשדוד וקניון ארנה בנהריה, שוובר ביקש לרכוש עבור גורם שלישי. ל"כלכליסט" נודע כי ארנה קיבלה שתי הצעות לרכישת הנכסים, שתיהן גבוהות מהצעתו של וובר: ההצעה האחת, בהיקף של 840 מיליון שקל מרבוע כחול נדל"ן שבשליטת מוטי בן־משה וההצעה השנייה, בהיקף של 800 מיליון שקל, היא של קרן ההשקעות בנדל"ן ריט 1.

קראו עוד בכלכליסט

הצעת הרכישה של רבוע נדל"ן עבור שני הקניונים גבוהה ב־50 מיליון שקל מההצעה שהגיש וובר באוקטובר 2016. ובר השוויצרי, שהשקיע מיליארד שקל בחברת ההשקעות הכושלת שבשליטתו, ומופסד ב־800 מיליון שקל, הציע לרכוש את הקניונים ב־790 מיליון שקל בניכוי הלוואות בנקאיות של כ־320 מיליון שקל המובטחות בנכסים. מכירה של שני הנכסים תשאיר את ארנה שחוותה כישלונות עסקיים בתחומי הנדל"ן וחיפושי הנפט, כשלד בורסאי עם קופת מזומנים.

דירקטוריון ארנה מינה ועדה מיוחדת לבחינת העסקה בראשות שני הדח"צים, דורון קופמן ומרדכי ביגניץ (שבינתיים הוחלף בדן לוין). הוועדה הוסמכה לבחון כל סוגיה הקשורה לעסקה — כולל משמעויותיה לחברה ולהתחייבויותיה, וכן "לנקוט את כל הפעולות הנחוצות ובכלל זה ניהול מו"מ בקשר להצעה ותנאיה או להליך תחרותי כדי לאפשר לצדדים שלישיים להתחרות על רכישת החברות־הבנות המחזיקות בנכסים". הוועדה המליצה בינואר האחרון המליצה הועדה שלא לאשר את העסקה עם ובר לאחר שהתברר כי זה לא שיקלל בהצעתו את המע"מ שמשמעותו תשלום של כ־100 מיליון שקל נוספים.

האירועים האחרונים מתנהלים כשברקע התפטרות רועמת של מנכ"לית ארנה והיועצת המשפטית מיכל פוקס שבוע שעבר. פוקס תעזוב בסוף החודש לאחר כהונה של שלוש שנים, ותצטרף לדח"צ ביגניץ שעזב לאחר עשר שנים בתפקיד. פוקס השאירה אחריה חברה מסובכת עם גירעון של 333 מיליון שקל בהון החוזר, הפסד של 35 מיליון שקל בינואר־ספטמבר 2016, ונשענת אך ורק על הזרמות מצד הבעלים ובר. פוקס שהגיעה לחברה בתור יועמ"ש מונתה למנכ"לית על ידי ובר בתקווה שתחלץ את ארנה ממשבר נזילות וירידת שווי מתמשכת בנכסים שלה. פוקס ספגה ביקורות קשות בטענה לניהול קלוקל מטעם הפניקס השותפה (25%) בקניון באשדוד.

מרכוס וובר הבעלים של חברת ארנה גרופ, צילום: אלון רון מרכוס וובר הבעלים של חברת ארנה גרופ | צילום: אלון רון מרכוס וובר הבעלים של חברת ארנה גרופ, צילום: אלון רון

מניית ארנה גרופ (לשעבר מנופים פיננסים) איבדה כ־92% בחמש השנים האחרונות, לשווי של 48 מיליון שקל לאחר שבשיאה – ב־2011 – שווייה הגיע ל־1.1 מיליארד שקל. ארנה הסתבכה בשנים האחרונות על רקע שורת השקעות כושלות בתחום הנדל"ן וביצועים חלשים של נכסיה ונאלצה לבצע מחיקות של עשרות מיליוני שקלים בגין השקעה בקרקעות בקזחסטן, ובגין ההשקעה בחברת חיפושי הנפט שמן, שנכשלה בקידוח ליד אשדוד.

ארנה החזיקה עד לאחרונה גם בקניון ארנה בהרצליה, שנמכר לקרן ריאליטי תמורת 335 מיליון שקל. ואולם, גם מכירת הקניון לא הצליחה לעצור את ההידרדרות במצבה הפיננסי. בתחילת 2017 דיווחה ארנה כי אינה מסוגלת לפרוע חובות שוטפים כוללים של 160 מיליון שקל לבנק מזרחי, לבנק הקפריסאי יורובנק, לאברהם נניקשווילי (23%) ולוובר. מחשש להעדפת נושים, החליט דירקטוריון ארנה שלא להשתמש ב־60 מיליון שקל הנמצאים בקופת המזומנים, שמקורם בעסקת ארנה בהרצליה, לפירעון החובות השוטפים.

עבור רבוע נדל"ן מדובר בניסיון רכישה ראשון מאז רכשה ב־2011 את מתחם השוק הסיטונאי בתל אביב יחד עם גינדי השקעות. רבוע נדל"ן עברה לשליטת בן־משה ב־2016 כשרכש את החברה־האם אלון רבוע כחול מידי מחזיקי האג"ח שלה. ריט 1, תחת המנכ"ל שמואל סייד והיו"ר דרור גד, היא קרן ההשקעות במקרקעין הראשונה שפועלת בשוק הישראלי ומחלקת את מרבית התזרים כדיבידנד. לקרן 32 נכסים מניבים בשווי של כ־3.6 מיליארד שקל.

מרבוע כחול נדל"ן נמסר כי איננה מתייחסת למשאים ומתנים שהיא מנהלת בטרם הבשילו לכדי עסקה.

תגיות