אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך מפיץ הרמקול החכם של גוגל חדשות מזויפות

כך מפיץ הרמקול החכם של גוגל חדשות מזויפות

סרטון חדש מראה שגוגל הום שואב מידע מאתרי חדשות מפוקפקים ומציג אותו בתשובה לשאלות משתמשים. זו לא פעם ראשונה שגוגל סופגת ביקורת על אי הסרת תכנים

07.03.2017, 12:08 | נמרוד צוק
מגיפת החדשות המזויפות הגיעה גם לגוגל הום, הרמקול החכם של החברה: סרטון שפרסם אתמול (שני) כתב ה-BBC, רורי סלן ג'ונס, מדגים כיצד בתגובה לשאלה "האם אובמה מתכנן הפיכה" עונה המכשיר כי "על פי חשיפה של המרכז המערבי לעיתונות, אובמה לא רק קושר עם הקומוניסטים הסינים אלא מתכנן השתלטות קומוניסטית לקראת סוף כהונתו ב-2016".

קראו עוד בכלכליסט

לא מדובר כמובן במידע חדשותי לגיטימי, אלא בידיעה מזויפת בת כמה חודשים (התאריך המיועד להפיכה המתוכננת לכאורה כבר חלף), כאשר "המרכז המערבי לעיתונות" ממנו היא מגיעה הוא ניוזלטר מפוקפק שמפרסמים גורמי ימין קיצוני עלומים. הבעיה חמורה יותר מאשר בחיפוש רגיל (טקסטואלי), מכיוון שהמשתמש אינו מקבל שום קונטקסט שיעזור לו להבין את טיב התשובה, אלא רק הקראה של טקסט קצר ממנו ניתן להבין כי מדובר במידע בעל ערך.

מקור הבעיה הוא במנגנון ה-Snippets של גוגל, אלגוריתם אוטומטי שמייצר בתגובה לחיפושים מסוימים בוקסה שמציגה למשתמש תוכן מובלט, מעל תוצאות החיפוש הרגילות, שאמור לתת לו תשובה מהירה ומהימנה לשאלה אותה הוא הקליד. אבל בהיעדר התייחסות מצד המפתחים למידע הכוזב הרב שמסתובב ברשת או עריכה אנושית כלשהי, התוצאות הרבה פעמים רחוקות מלהיות מהימנות: בדיקה של אתר TheOutline מצאה שורה של תשובות בעייתיות, כמו "5 נשיאים שהיו חברים ב-KKK" המציג טענות היסטוריות שגויות, "תוכנית ששת השלבים של אובמה להשלטת משטר צבאי בארה"ב" או "אובמה הוא המלך של ארה"ב", כולם מאתרי קונספירציות וחדשות מזויפות.

בסוף השנה שעברה, כשסוגיית החדשות המזויפות עלתה לכותרות, האצבע המאשימה הופנתה בעיקר לפייסבוק, וגוגל מיהרה ליצור רושם של התמודדות והודיעה כי לא תאפשר לאתרים שמפיצים חדשות מזויפות להרוויח מפרסומות דרך הפלטפורמות שלה. מצד שני, החברה לא עשתה כמעט דבר כדי להתמודד עם התכנים עצמם, שמוצגים לעתים קרובות במיקומים גבוהים בתוצאות החיפוש בתגובה לשאילתות מסוימות. בהמשך היא גם ספגה ביקורת תקשורתית כאשר התגלה כי שאילתות כמו "האם יהודים הם מרושעים" או "האם כל המוסלמים רעים" מניבות קישורים למאמרים אנטישמיים וגזעניים בראש דף התוצאות וכי הצעות אלו אף מוצעות למחפשים במנגנון השלמת החיפוש האוטומטי.

בתגובה לפרסום ענתה גוגל כי "ה-Snippets מציעים תוצאות אוטומטיות ואלגוריתמיות לשאילתות, כאשר ההקשר מגיע מאתרי צד ג'. למרבה הצער ישנם מקרים בהם משתרבבים למערכת אתרים המציעים תוכן מטעה או לקוי. כאשר מדווחים לנו על תוכן שמפר את המדיניות שלנו אנו פועלים להסיר אותו מיידית".

תגיות