אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שתכלול פיקוח על השירות הלאומי צילום: עומר מסינגר

אושרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שתכלול פיקוח על השירות הלאומי

החוק נועד לשמור על טוהר המידות של העמותות המפעילות את מתנדבי השירות הלאומי. הצעת החוק קובעת כי השירות יארך לתקופה של בין שנה לשנתיים וניתן יהיה לבצע את השירות גם בארגוני צער בעלי חיים (כולל בגני חיות), בגנזך המדינה ובהסברה ממשלתית

07.03.2017, 13:33 | ספי קרופסקי

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ג') לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שנועדה להסדיר לראשונה את תחום השירות האזרחי. החוק הממשלתי החדש שצפוי לעלות בהמשך החודש לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת יכלול מנגנונים רגולטוריים שתפקידם לשמור על טוהר המידות של העמותות המפעילות את מתנדבי השירות הלאומי. זאת על רקע חשיפת "כלכליסט" משנה שעברה שבעקבותיה נפתחה חקירת משטרה בחשד שחלק מן העמותות הונו את המדינה על ידי דיווחים כפולים על מספר המתנדבים, כך שקיבלו תקציבים עודפים במיליוני שקלים.

הצעת החוק העדכנית שתעלה להצבעה סופית כוללת בין השאר סעיף לפיו במידה ויוכח כי עמותה המפעילה מתנדבים מסרה דיווחים שגויים לגבי מספר המתנדבים – היא לא תוכל להמשיך ולפעול בתחום, ובנוסף נקבע כי ימונה חשב קבוע לרשות השירות הלאומי-אזרחי שיפקח על העמותות.
גם בצער בעלי חיים ניתן יהיה להתנדב גם בצער בעלי חיים ניתן יהיה להתנדב גם בצער בעלי חיים ניתן יהיה להתנדב

כמו כן הוחלט כי גופים המפעילים שירות לאומי יוגבלו בהיקף ביצוע פעילויות נוספות להפעלת השירות הלאומי, כך שלא יעלו על 20% מכלל עיסוקיהם. במלים אחרות, על גוף המפעיל שירות לאומי-אזרחי יהיה לעסוק בעיקר בכך בלפחות 80% ומעלה מנפח העיסוק הכללי שלו.

יחד עם זאת, הצעה נוספת להכפיף את הרשות לשירות לאומי-אזרחי למשרד ממשלתי קבוע נפלה, כשעד היום האחריות על המשרד נדדה בין כמה משרדים ממשלתיים כשבכולם ניצב שר מהבית היהודי. כיום הרשות נמצאת תחת אחריות משרד החקלאות. את ההסתייגויות שהובילו להגבלות הללו הגיש ח"כ מיקי לוי (יש עתיד).

הצעת החוק קובעת כי השירות יארך לתקופה של בין שנה לשנתיים וכי ניתן יהיה לבצע את השירות גם בארגוני צער בעלי חיים (כולל בגני חיות), בגנזך המדינה ובהסברה ממשלתית בעניין זכויות ומענה לפניות ציבור. זאת בנוסף למשרדי הבריאות, הרווחה, ביטחון הפנים ועוד נוספים שבהם מתקיימת הפעילות כיום. לפי ההצעה, המתנדבים לא יקבלו שכר עבור השירות, אך יהיו זכאים לדמי כיס לתשלום הוצאות אישיות ובחלק מהמקרים אף למגורים.

כל אחת מעמותות השירות הלאומי משמשת כקבלן ביצוע שזוכה במכרז מטעם גופים שונים, הקונים את שירותי בנות ובני השירות הלאומי, כשכל מתנדב הוא "תקן". בין הגופים הקונים את השירותים נמצאים, כאמור, משרדים ממשלתיים, גופים ממשלתיים ועמותות, והם מעבירים לעמותה המתפעלת כספים האמורים לכסות את עלות המשכורת הבסיסית של בני ובנות השירות וכן סבסוד מרכיבים כגון אוכל ומגורים. העמותה היא זאת שמדווחת לגוף שקנה את השירות לגבי כמות תקני המתנדבים, והיא מקבלת סכום של 1,500 שקל בחודש עבור מי שמשרת קרוב לביתו ועל כן אינו נדרש לסידורי לינה, ו־2,500 שקלים עבור מי שמשרת רחוק מביתו ועל כן נדרש לסידורי לינה.

תגיות