אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ישראלים טובים בפיתוח המוצר, פחות במיצוי שלו" צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

"ישראלים טובים בפיתוח המוצר, פחות במיצוי שלו"

גורו התוכנה של פייסבוק קנט בק מאמין שתקשורת בינאישית ושליטה רגשית הן התכונות הקריטיות כדי להפוך מתכנתים לטובים באמת. בדרך הוא מצביע על החיסרון של המתכנתים הישראלים

08.03.2017, 14:30 | נמרוד צוק

הרגע הקשה ביותר במהלך שש שנות עבודתו של קנט בק בפייסבוק ארע זמן קצר אחרי שנחת לראשונה במטה הראשי במנלו פארק והצטרף לתוכנית הגיבוש האינטנסיבית של המהנדסים החדשים בחברה: "הוזמנו להציע הדרכות לעובדים החדשים האחרים בשעות הערב בכל נושא שיבחר, והייתי בטוח שהשיעור שלי על פיתוח מבוסס מבדקים (TDD) יהיה להיט בטוח. לא אשכח איך הרגשתי כשניגשתי ללוח הפעילויות וראיתי אותו עם אפס נרשמים, ממוקם בין שיעור בטנגו ארגנטינאי לקורס מזורז באקסל, שניהם מלאים לגמרי", מספר גורו הנדסת התוכנה הוותיק לכ־100 אנשי פיתוח ויזמים, שהגיעו להרצאה שהעביר בסוף פברואר במשרדי פייסבוק ישראל בשדרות רוטשילד בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

לבק (55) היתה סיבה טובה להיות אופטימי בנוגע לשיעור ה־TDD, אחת משורה של מתודות פיתוח שעליהן הוא חתום. שמו לא אומר הרבה לציבור הרחב, אבל בקהילת מפתחי התוכנה הוא נחשב לרוקסטאר. אחרי קריירה כמתכנת בחברות כאפל וקרייזלר, הוא השתתף ב־2001 בכתיבת מניפסט פיתוח התוכנה הזריז (Agile Manifesto): מסמך עקרונות מכונן שהצית מהפכה בצורת העבודה של צוותי פיתוח תוכנה, והשפיע על האופן שבו כותבים קוד בחברות גדולות ובסטארט־אפים. בנוסף הוא פיתח את טכניקת העבודה הפופולרית Extreme Programming ופרסם 12 ספרים בתחום.

בשש השנים האחרונות בר מדריך מפתחים וצוותים בפייסבוק ומפתח את תרבות ההנדסה הייחודית של החברה תחת הטייטל "מאמן טכני". כל אלו עזרו לו להשיג יותר מ־100 אלף עוקבים בטוויטר אבל הביאו לו תועלת מועטה כשהגיע לפייסבוק, וגילה מקום בו לאיש לא ממש אכפת ממה שיש לו להגיד. "זה לא היה פשוט להפטר מהאגו שנלווה לניסיון שרכשתי ולתת לעצמי להפוך לטירון שוב", הוא נזכר. "לאנשי פייסבוק היתה דרך משלהם לעשות דברים והשם שבניתי לעצמי לא עניין אף אחד. הייתי צריך לעבור תקופה ארוכה של לימוד לפני שהתחילו להקשיב לי".

לימוד עצמי לא יכול לפצות על בעיות בתקשורת

בק לא חושש להלום במתחרים. את טוויטר הוא מכנה "חברת המדיה החברתית ההיא, שלא הבינה איך יוצאים משלב הצמיחה והתרסקה". על מדיניות ה־80/20 המפורסמת של גוגל הוא אומר "אני לא מבין את הקונספט הזה של מישהו נותן לך זמן לפרויקט אישי. בפייסבוק, אם יש משהו שחשוב לך לעשות, אתה פשוט עושה אותו".

מה הופך מפתחים למפתחים טובים?

"קודם כל צריך שיהיה להם ממש אכפת ממה שהם עושים. אלו אנשים שאכפת להם מספיק כדי להמשיך ללמוד, להתעמק וללמד אחרים, והם מוכנים לעבור את התהליך הזה שוב ושוב כדי ללטש את היכולות שלהם".

מימין: המאמן הטכני של פייסבוק קנט בק ומנהל מרכז הפיתוח בישראל ג מימין: המאמן הטכני של פייסבוק קנט בק ומנהל מרכז הפיתוח בישראל ג'ואי שמחון. "לדעת ללמד את עצמך" | צילום: אוראל כהן מימין: המאמן הטכני של פייסבוק קנט בק ומנהל מרכז הפיתוח בישראל ג

 

מה התכונות או המיומנויות שחסרות אצל רוב האנשים כשאתה מתחיל לעבוד איתם?

"אלו אף פעם לא המיומנויות הטכניות. בדרך כלל הדברים שדורשים עבודה אלו דווקא היכולות הרכות, כמו תקשורת בינאישית או שליטה במצב הרגשי. עבדתי פעם עם בחור שסבל מנטיה מוגזמת לפרפקציוניזם ולא הצליח לסיים שום פרויקט. בכל פעם שהוא ביצע 80% מהפיתוח הוא החליט שזה לא מספיק טוב ושצריך לכתוב הכל מהתחלה בשפת תכנות אחרת. זה נפסק רק כשהבהרתי לו שאם הוא מחליף שפת תכנות פעם נוספת הוא יצטרך לסיים את כל העבודה עד סוף הפגישה שלנו.

"מתכנתים בחברות כמו פייסבוק הם לרוב אנשים שיודעים היטב איך ללמד את עצמם דברים טכניים. ברמות האלו כבר אין בית ספר שיוכל ללמד אותך. אבל לפעמים כל הזמן שמושקע בקריאת מדריכים, בשיחות עם אנשים ובהתנסויות בתיכנות לא משאיר פנאי לרכישת מיומנויות רכות. עם זאת אלו מיומנויות שבהחלט אפשר ללמוד. לא צריך להפוך למסמר של כל מסיבה, מספיק ללמוד להתנהל עם אנשים בצורה סבירה. לדעת איך להתנצל, לדוגמה, יכול להועיל".

להתאים את אופי המתכנת לסוג המשימה שבפניו

מדברים הרבה על מחסור במפתחים מוכשרים, גם בישראל וגם בעמק הסיליקון. מפתח מצוין הוא באמת חיה נדירה כל כך או שזה פשוט עניין של הכשרה? האם מי שנחשבים טאלנטים באמת שווים את השכר הגבוה שהם דורשים?

"זה תלוי אם מדברים על האחוזון העליון או העשירון העליון. כשמתמודדים עם בעיות טכניות מורכבות במיוחד, כשמנסים לדחוף את הטכנולוגיה אל מעבר לגבולות המוכרים שלה, חייבים מישהו שכבר הגיע לראש הסולם ומוכן לקחת צעד נוסף. במקרים כאלה מוכרחים למצוא את האנשים הטובים ביותר, וכאלו אין הרבה.

"מצד שני, יש סוג שונה של בעיות שדורש יכולות אחרות. למשל בעיות שמציגות אתגר טכני פחות תובעני אבל שמחייבות שילוב בין דיסצפלינות. במקרה כזה גם המתכנת הטוב ביותר בעולם לא יעזור אם כישורי התקשורת הבינאישיים שלו לקויים".

אמרת בהרצאתך שאתה נהנה לפגוש מפתחים ישראלים. במה הם טובים ובמה הם פחות מוצלחים?

"אחת השאלות השכיחות שאני נתקל בהן אצל מפתחים מישראל שעובדים בארה"ב היא 'איך לתת פידבק לעמיתים אמריקאים לעבודה מבלי להשמע גס רוח'. אני מעריך את הישירות הזו כי גם לי קשה לתקשר בעדינות. ישראלים מקשיבים לך אבל לא חוששים להגיב בלי בולשיט, וזו דרך מצוינת ללמוד. מהנדסים ישראלים נחשבים למי שיודעים לפתור בעיות מסובכות במיוחד, לא חוששים ללכת למקומות לא מוכרים, לצלול לתוכם ולהתמודד עם הקשיים. זה מתאים יותר לשלבי החקירה וההתרחבות במסלול החיים של המוצר, אבל פחות לשלב המיצוי שבו עושים כסף מהמוצר". 

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
לא הכל נכון ולמה בכל זאת לא לשלול
הדרך לשיפור כרוכה בהקשה לדעות גם מעבר לים. למרות הצטיינות המתכנתים הישראלים. היה לנו מקרה בחברה בו שילמתי על יועץ ישראלי שעבד כמה שעות שכר כמו שאנו משלמים בהודו (ואנו משלמים יחסית טוב) חודש שלם. הסיבה כי הידע שלו היה קריטי להמשך מוצלח של פיתוח ארוך (הבעלים של שילד1 הינה חברה שבבעלותה גם פעילות תוכנה). גם זרים מכירים בהצטיינות המתכנתים פה.
ערן מ שילד1 השקעות ערך  |  09.03.17
לכל התגובות