אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיר חכמה לא לעשירים בלבד: הדרך להפוך לעיר חכמה בישראל עוברת דרך מערכת חשובה אחת ומרכזית צילום: צביקה טישלר

עיר חכמה לא לעשירים בלבד: הדרך להפוך לעיר חכמה בישראל עוברת דרך מערכת חשובה אחת ומרכזית

לא מעט ערים בישראל מתהדרות בכותרת "עיר חכמה" על מספר פעילויות מוניציפליות בתחומים כמו ניצול יעיל של אנרגיה, שליטה ובקרה על מערכות עירוניות, פתרונות טכנולוגיים למערכת החינוך ועוד. אבל הדרך לעיר חכמה אמיתית עוברת דרך מערכת שליטה ובקרה מרכזית. כך בונים עיר חכמה כמו שצריך

09.03.2017, 15:21 | מרית משיח, בשיתוף בזק
איך הופכים את כל היתרונות של העיר החכמה לברי ביצוע?
היתרונות של עיר חכמה נוגעים לכל המעורבים בעשייה המוניציפלית: מבחינת העירייה, שליטה ובקרה על כל הנעשה בעיר מאפשר חסכון מהותי במשאבים, ניהול משימות באופן יעיל ומבוקר, מתן מענה מהיר ואיכותי לאירועים חריגים ותקלות וכמובן – ניהול תקציב העיר באופן חסכוני ויעיל, המאפשר הקצאת עודפים לפיתוח עירוני עתידי.

מבחינת התושבים עיר חכמה מאפשרת לנהל חיים חכמים, איכותיים, יעילים ובריאים יותר: מערכת החינוך מאפשרת מענה לצרכים החינוכיים בעידן הדיגיטלי, העיר בטוחה יותר, ההתנהלות מול הרשויות מהירה ונוחה באמצעות המחשב או הסמארטפון והתושב יכול להשפיע באופן ישיר ובלתי אמצעי על הנעשה בעירו ועל המציאות היום יומית שלו. עם זאת, המפתח לעיר חכמה היה ונותר מערכת שליטה ובקרה מרכזית, החולשת על כל הנעשה בעיר ועל כל הפעילויות הנערכות על ידי העירייה. מערכת זו מהווה אתגר תקציבי משמעותי ולכן שילובה עדיין רחוק מהישג ידן של הערים בישראל, במיוחד הערים הנמצאות בפריפריה.

 

מהיום, כל בית, עסק ועיר יכולים להיות חכמים יותר, המשיכו לקרוא על העיר החכמה של בזק כאן

 

חיסכון הנאמד במיליוני שקלים
מרבית הערים החכמות בעולם החלו את הדרך לערים חכמות באמצעות התקנה של מערכת מרכזית לשליטה ובקרה. לאחר התקנת המערכת חוברו אליה מערכות לניהול חיי היום יום בעיר. כאמור, התקנת מערכת כזאת כרוכה בעלויות רבות ולכן, היא מהווה חסם מהותי בקרב הערים בישראל ובמיוחד הערים בפריפריה. בבזק למשל, החליטו לאפשר לערים בישראל ליהנות ממערכת שליטה ובקרה באמצעות חיבור למערכת הקיימת של החברה במחיר משתלם. (למעשה המחיר ללא עלות אם העיר בוחרת בלפחות שני שירותים חכמים כמו חניה, אשפה, תאורת רחוב ועוד). מדובר בחיסכון הנאמד במיליוני שקלים, שיאפשר לכל הערים בישראל – קטנות וגדולות, במרכז ובפריפריה, להתחיל את המהפכה החכמה ללא מעמסה תקציבית משמעותית ותוך התמקדות בתעדוף המערכות העירוניות, במקום בהקמת התשתיות.

גרעון תקציבי? עיר חכמה היא לא רק לעיריות עשירות בלבד
"בזק מובילה את המהפכה הדיגיטלית בישראל. עד היום עיר חכמה היתה נחלתן של הערים החזקות והעשירות בישראל", מספר יוסי זיגמון מנהל אגף השיווק בבזק. "הפתרון שלנו מאפשר לכל עיר, בכל מקום בארץ, להתחיל מהלך אסטרטגי, מבלי לשאת את ההשלכות התקציביות שלו. יתרה על כן, מרכז השליטה והבקרה שלנו מאפשר לכל עיר בישראל לבנות תכנית אסטרטגית בתחום לאורך זמן ולתעדף את התחומים הספציפיים בתחום לפי מידת הרלוונטיות לתושבים בה ולפעילויות העירוניות החשובות. החל מחינוך, דרך טיפול באיכות סביבה, תנועה ועד הקשר עם התושב ובשיתוף ציבור. המודל של בזק לעיר חכמה למעשה מסיר את החסם המהותי ביותר בדרך להפיכתן של הערים לחכמות, ומאפשר להתקדם לפתרונות בשטח ממחר. אני מקווה שכך נוכל ליהנות לא רק מערים חכמות אלא מישראל חכמה, בטוחה ויעילה תוך פרק זמן קצר".

הסוף לפקקים? אימוץ מודל עיר חכמה יאפשר לנהל באופן חכם את מתחמי החניה ותנועת כלי הרכב בעיר, צילום: תומריקו הסוף לפקקים? אימוץ מודל עיר חכמה יאפשר לנהל באופן חכם את מתחמי החניה ותנועת כלי הרכב בעיר | צילום: תומריקו הסוף לפקקים? אימוץ מודל עיר חכמה יאפשר לנהל באופן חכם את מתחמי החניה ותנועת כלי הרכב בעיר, צילום: תומריקו

 

מה כוללת מערכת העיר החכמה?
עם הקמת התשתית המתוארת, ניתן לשלב בה מספר משמעותי של מערכות הנוגעות לכל המתרחש בעיר, בניהן:

• פורטל ניהול המאפשר לאתר ולהתריע על כל תקלה ולטפל בה באופן מידי.

• מערכת אינטרנט אלחוטית חינמית לרווחת התושבים והמבקרים בעיר, ללא עלות.

• מערכות עיר בטוחה המאפשרות לא רק שמירה על שלומם ורווחתם של התושבים אלא גם מאפשרות לבדוק מה מצב גינת המשחקים או הפארק לפני שיוצאים אליו.

• ניהול מתחמי חניה עירוניים מרחוק המאפשר ניתוב תנועה למוקדי חניה פנויים, הודעה מראש במערכות הניווט על מתחמי חניה עמוסים וסגורים ובכך צמצום תנועה וזיהום אוויר הנובעים מנסיעות והמתנה לחניה במוקדים עמוסים.

• ניהול הטיפול באשפה באופן חכם המאפשר עמידה בסטנדרטים תברואתיים וצמצום מפגעי אשפה אחרים, תוך חסכון בעלויות הטיפול וצמצום ההפרעה לחיי היום יום של התושבים.

• מערכות תאורה חכמות, המתבססות על שילוב נורות לד חסכניות, פתרונות סולריים המשתמשים באנרגיית השמש ולא פחות חשוב – שילוב חיישני תנועה המאפשרים לכבות אורות בשטחים ציבוריים כאשר הם ריקים ולהדליקם כאשר מתבצעת תנועת אנשים בשטח.

• שמירה על איכות הסביבה וצמצום מפגעי רעש וזיהום: חיישנים הבודקים את איכות האוויר ואת רמת הרעש יכולים לספק התרעה בזמן אמת למרכז השליטה והבקרה ולאפשר לעירייה לטפל בהם במהירות ויעילות. התושבים מרוויחים סביבה בריאה, נקייה ושקטה.

• ניהול משק מים חסכני ובטוח באמצעות חיישנים המותקנים על שעוני המים בבתים ובמוסדות הציבור. עם קבלת מידע על תנועה חריגה ניתן לבדוק ולטפל בנזילות, פיצוצים בצנרת ותקלות אחרות.

• מערכי הודעות והתראות לתושבים ולמבקרים בעיר באמצעות אפליקציה עירונית ושירותים מבוססי מיקום, המאפשרים להודיע על אירועים חריגים, לעדכן את התושבים ולהעניק להם חוויית שירות מודרנית ומהנה.

בקרוב כספי המיסים של כולנו ינוהלו נכון ויעיל יותר
אנחנו מכירים את זה מסדרות וסרטי המתח והפעולה שאנחנו רואים: כל מקבלי ההחלטות ניצבים מול מסך אחד גדול, שמסוגל לתת את התמונה הגדולה, כמו גם להתייחס לנושאים ומקומות ספציפיים.

התמונה העתידנית הזאת היא חלק מהמציאות של בזק נכון להיום. מרכז השליטה והבקרה שהיא מציעה לרשויות המקומיות מאפשר לראש העיר, מנכ"ל העירייה ונושאי התפקיד הבכירים, לקבל תמונה מלאה ועדכנית בכל עת.

עם זאת, האתגר הגדול ביותר בשליטה ובקרה על עיר, היא היכולת לקבל את המידע לאחר שעבר אינטגרציה ועיבוד מלאים, כך שהתמונה המתקבלת היא ברורה, פשוטה ומציגה את הנושאים הדורשים טיפול כאן ועכשיו. וזאת כל החוכמה בעיר חכמה...

מהיום, כל בית, עסק ועיר יכולים להיות חכמים יותר, המשיכו לקרוא

 

תגיות