אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק שדה דב יכשיר את "חוק ההסדרה 2" צילום: עמית שעל

חוק שדה דב יכשיר את "חוק ההסדרה 2"

האם יש קשר בין הצעת החוק של סמוטריץ' לדחיית פינוי שדה דב לבין הפקעת קרקעות ביהודה ושומרון

13.03.2017, 07:00 | עמרי מילמן

הצעת החוק שלפיה פינוי שדה התעופה האזרחי שדה דב בתל אביב יידחה מעוד חודש ל־2019 זוכה לתמיכה חוצת מפלגות בכנסת. אולם מי שמקדם אותה במיוחד הוא ח"כ בצלצל סמוטריץ' מהבית היהודי יחד עם ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני. המניע של שמולי ברור - הוא פונה לאלקטורט שלו. המעורבות של סמוטריץ' מסקרנת יותר. בשנים שהוא מכהן כח"כ הוא מעולם לא ניסה ליצור לעצמו תדמית חברתית. הוא לא נלחם עבור עזרה לחלש או למסכן. לא שהוא מתנגד לעזור לחלשים ומסכנים, להפך. אבל את המאבקים שלו הוא בוחר בקפידה. בדרך כלל הם קשורים בדרך כלשהי לסיוע ולחיזוק תושבי יהודה ושומרון. וייתכן שגם הפעם הדבר הוא כך. בין דחיית פינוי שדה דב להתנחלויות יש קשר פוטנציאלי מפותל, אך ישיר. קוראים לו חוק ההסדרה.

קראו עוד בכלכליסט

לא עוקף כדי לעקוף

 

הצעת החוק של סמוטריץ' ושמולי זוכה לרוח גבית מצד ראש עיריית תל אביב רון חולדאי ומצד ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי. הבית היהודי גרפו 6.3% מהקולות באילת ועוד פחות מזה בתל אביב. לכן זהות הערים שסביבן נסב החוק לא מסבירה מדוע סמוטריץ' מתרוצץ בין משרדי הממשלה כדי לקדם את החוק. אחד הדברים שסמוטריץ' מנסה להבהיר הוא שלא מדובר בחוק עוקף בג"ץ, שפסק בשבוע שעבר כי יש לפנות את השדה במועד המקורי — אפריל 2017. כלומר, בעוד חודש. סמוטריץ' אף מבקש את תמיכת משרד המשפטים בטענה זו.

ממתי לסמוטריץ' אכפת לעקוף את בג"ץ? כשבוחנים את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר, מתגלה הקשר האפשרי. הצעת החוק של סמוטריץ' ושמולי, שזכתה לתמיכתם של מעל 70 ח"כים שאיפשרו להם להביא את הצעת החוק לקריאה טרומית חרף העובדה שוועדת השרים לענייני חקיקה לא הצביעה על הצעת החוק, פוגעת בזכויות של בעלי קרקע פרטיים בגוש הגדול, השטח שבו שוכן שדה דב כיום. אם הצעת החוק תהפוך לחוק, היא תהווה תקדים שעשוי לסייע לסמוטריץ' במקום אחר, קרוב יותר לליבו - יהודה ושומרון.

ח"כ בצלצל סמוטריץ ח"כ בצלצל סמוטריץ'. הגיש את הצעת החוק לדחיית הפינוי חרף החלטת בג"ץ | צילום: עומר מסינגר ח"כ בצלצל סמוטריץ

 

האופוזיציה תישאר ללא מילים

 

חוק ההסדרה, שאושר בחודש שעבר, מאפשר בפועל למדינה להפקיע אדמות פרטיות של פלסטינים. הוא עושה זאת באמצעות אישור בדיעבד של בנייה על אדמות כאלו, במידה שנעשתה בתום לב. בעיקרון, החוק כולל גם מנגנון פיצוי על הפגיעה הלא מכוונת. גם לבעלי הקרקע הפרטיים בשדה דב, שדחיית הפינוי פוגעת בזכויותיהם, הוצע פיצוי של 80 מיליון שקל על ידי האוצר. ייתכן שלחיבור הזה סמוטריץ' חותר.

אם הצעת החוק לדחיית פינוי שדה דב תאושר תוך התעלמות מפסיקת בג"ץ, מי יוכל לבוא בתלונות בעתיד נגד "חוק ההסדרה 2" על שאינו חוקתי? גם בג"ץ יתקשה בכך. אחרי שסמוטריץ' יחוקק את חוק שדה דב, בגיבוי מלא של ח"כים מכל סיעות הבית, האופוזיציה תצטרך לבחור את מילותיה בקפידה ותתקשה להציג התנגדות משפטית ראויה לחקיקה - כרגע עתידית ופוטנציאלית בלבד - שתפגע בזכויות של בעלי קרקע פרטית ביהודה ושומרון.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מה שאתה לא מבין עדיף אל תגיד
שדה דב לא הופקע אלא הוקפא30 שנה מ3אלף בעלים של קרקע שרכשו להשקע ולמגורים והאינטרס להשאיר אותו במצב הקיים הוא של חברות פרטיות כמו ארקיע וישראר הרי חוץ מהם ל אחד זה לא באמת משנה אם לאילת לא אכפת להזיז את השדה שלה 20 קילומטר בלי דרך להגיו לעיר אז למה לתל אביב זה צריך להפריע להזיז לנתבג 20קילומטר ולפחות בנתבג יש רכבת ובאילת לא טרחו לחשוב על כביש . החברי כנסת יש תמיד אינטרסים מעבר כל זה פוליטיקה אבל לא לשכוח שבסוף המניע הוא כסף וכחלון לא יהיה מוכן לוותר עם 10מילארד שקל ו16 אלך יחידות דיור
תגובה 3  |  13.03.17
3.
ממש לא אותו הדבר
הפקעה של הקרקע בשדה דב היא לטובת הציבור, בלי קשר לדת, צבע ומין. הפקעה של קרקעות בגדה המערבית היא גזענית, לטובת קבוצה קטנה של בריונים ולרעת הרוב הגדול של הציבור שם - 2.5 מיליון פלסטינים. "חוק ההסדרה" זה כמו לפרוץ למישהו הביתה, להתנחל בסלון, לגנוב את תכשיטי המשפחה ובסוף גם לקבל פתק מהממשלה שזה חוקי.
בצלאל  |  13.03.17
לכל התגובות