אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המשקיעים בכיל לא צריכים להזדרז ולפתוח שמפניות"

"המשקיעים בכיל לא צריכים להזדרז ולפתוח שמפניות"

באקסלנס ברוקראז' סבורים שתמחור חברת האשלג יושפע יותר מהאפשרות שהיא תאבד את הזיכיון בים המלח, ופחות מסיכויי חידוש הקרטל העולמי

13.03.2017, 08:21 | אלי שמעוני

גלעד אלפר, אנליסט בכיר מבית ההשקעות אקסלנס ברוקארז' לא מתלהב כל כך מהזינוק שנרשם במניית כיל בסוף השבוע ומנסה להרגיע: "הסיפור הגדול בכיל הוא נושא הזיכיון בים המלח שיפוג ב־2030 ולא הצהרה תלושה של הדיקטטור אלכסנדר לוקשנקו מבלארוס", אמר אתמול אלפר ל"כלכליסט".  

קראו עוד בכלכליסט

בסוף השבוע האחרון רשמו מניות חברות האשלג עליות שערים בשיעור ממוצע של 4%-3%, לאחר הצהרתו נשיא בלארוס, בנוגע לשיתוף פעולה בין יצרניות האשלג בלארוסקלי לבין יצרנית האשלג הרוסית אורלקלי.

פירוק שיתוף הפעולה בין שתי המדינות גרם ב־2013 לפירוק קרטל האשלג העולמי שהביא לצניחה חדה במחירי האשלג. מניית כיל עלתה בבורסה של ניו־יורק ב־4% במסחר בימים חמישי ושישי, ומניית אגריום עלתה בשיעור של 3%. אך העלייה המזערית הזו עדיין לא משפיעה על התמונה הכללית. מאז השפל שרשמה באוקטובר 2016, מניית כיל טיפסה אומנם בכ־25%, אבל בחודש האחרון היא אבדה כ־5% ועדיין נמצאת במחירים נמוכים בראייה ארוכת טווח.

 

עד כה ראינו תגובה יחסית מתונה של המניות. מדוע?

אלפר: "ההצהרה התלושה של לוקשנקו לא משנה הרבה. הוא כבר אמר בעבר, ביולי 2016, משהו דומה. לפני שמשקיעי כיל רצים לפתוח את השמפניות צריך להבין אם יש משהו מעבר לאמירה התלושה, כי אמירות יש כל הזמן".

האם חידוש הקרטל, אם יתרחש בפועל, יביא לשינוי משמעותי במחיר האשלג?

אלפר: "קשה מאוד להתנבא. למיטב ידיעתי, החברות הגדולות – בעיקר פוטאש – נוקטות סוג של משמעת כמויות כבר לפחות שנה או שנה וחצי. כלומר הן מנסות לקצץ בכמויות, אך עודף ההיצע בשוק האשלג הוא עדיין גדול. בקרטל פועלים בצורה מיטבית כשעודף ההיצע לא גדול מדי. תיאורטית, חידוש הקרטל יכול להיות טוב למחיר האשלג, וכמובן לכיל, אבל במציאות המרחק עדיין גדול. צריך לראות שההצהרה רצינית, והאינטרסים של החברות זהים".

לפני כחודש פרסמה כיל את דו"חות 2016, מהם עולה כי הירידה במחירי האשלג פגעו בתוצאות החברה. כיל רשמה ברבעון הרביעי רווח נקי של 114 מיליון דולר, ירידה של 36% לעומת הרבעון המקביל אז רשמה רווח נקי של 180 מיליון דולר. ב־2016 כולה רשמה כיל רווח נקי של 451 מיליון דולר – ירידה של 35% לעומת 2015.

עד כמה חזרת הקרטל יכול לשפר את מצבה של כיל שנחשבה בעבר לאחת ממניות הדגל של הבורסה?

אלפר: "הסיפור הגדול בכיל, כאמור, הוא נושא הזיכיון בים המלח שיפוג ב־2030. זה בסך הכל בעוד 13 שנים. זה ממש מעבר לפינה עבור חברה עתירת השקעות ורכוש קבוע. כיל עלולה לאבד את הזיכיון לכרייה בים המלח, שזה גם האשלג וגם הברום. זו מכה כפולה שהופכת את הניסיון להעריך את השווי של כיל למאוד בעייתי. אפילו אם החברה לא מאבדת את הזיכיון – מה יהיו התנאים של הזיכיון החדש? זה פשוט משהו שצריך לזכור. זו חברה עם חוסר ודאות היסטרי".

מפעלי ים המלח של כיל , צילום: גיא אסיאג מפעלי ים המלח של כיל | צילום: גיא אסיאג מפעלי ים המלח של כיל , צילום: גיא אסיאג

תגיות