אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירת מובילאיי: המרוויחים הגדולים ואלה שפספסו ומכרו לפני הזמן צילום: תומי הרפז, יוסי אלוני

מכירת מובילאיי

מכירת מובילאיי: המרוויחים הגדולים ואלה שפספסו ומכרו לפני הזמן

מלבד שני מייסדי מובילאיי, שמואל חרל"פ מבעלי כלמוביל הוא המרוויח הגדול ויגזור מיליארד דולר. לעומתם, לב לבייב, גיל אגמון ואילן בן דב מכרו מניותיהם מוקדם מדי. בין המוסדיים רק מנורה מבטחים תגזור קופון

14.03.2017, 06:46 | דרור רייך ורחלי בינדמן

האקזיט הגדול בתולדות ההייטק בישראל, שבו אינטל רוכשת את מניות מובילאיי לפי שווי של 15.3 מיליארד דולר במזומן, יוצר כמה מרוויחים מאושרים ולא מעט מפסידים מאוכזבים.

אין ספק שהמרוויח הגדול מהעסקה הוא שמואל חרל"פ, מבעלי כלמוביל – יבואנית מרצדס, יונדאי ומיצובישי – המחזיק ב־7.09% ממניות מובילאיי באופן ישיר שהם כ־15.7 מיליון מניות. לפי מחיר של 63.54 דולר שבו תתבצע העסקה מדובר ב־999.5 מיליון דולר, או 3.67 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

הקופון של אייל דשא ואלי ברקת

חרל"פ שמגיע מתעשיית הרכב, הוא מאמין נלהב בתעשיית הרכב האוטונומי ולראייה לאורך כל התקופה הוא לא מכר אף מנייה של מובילאיי.

אחריו נמצאים שני המייסדים של החברה, נשיא ומנכ"ל מובילאיי, זיו אבירם, ופרופ' אמנון שעשוע, המוח מאחורי הטכנולוגיה של החברה שמשמש גם כיו"ר וכסמנכ"ל, שמחזיקים ב־6.9% ו־7.5% ממניות החברה בהתאמה.

מדובר על אחזקות ששוויין עומד על מיליארד דולר לכל אחד.

בין העובדים בחברה ישנם גם שני מרוויחים שמוכרים לציבור הישראלי: אייל דשא, סמנכ"ל הכספים של טבע המשמש גם כדירקטור במובילאיי יגרוף מאופציות שיש ברשותו 6.3 מיליון דולר ואלי ברקת, אחיו של ראש עיריית ירושלים ובעלה של אלונה ברקת בעלי הפועל באר שבע שמכהן כדירקטור בחברה יקבל כ־1.5 מיליון דולר.

לאקזיט הענק ישנם גם אנשים שלא זכו ליהנות ממנו, מפני שהם מכרו חלק או את כל המניות שלהם מוקדם מידי. בין השמות הנוצצים ניתן למנות את ליאון רקנאטי, בהיותו יו"ר ומנכ"ל גלנרוק, חברת השקעות פרטית המתמקדת בהשקעות הון סיכון בטכנולוגיות מתקדמות. גלנרוק החזיקה בכ־1.5% ממניות מוביליאיי, ונכון להיום מחזיקה פחות מ־1%. גם גיל אגמון, בעל השליטה בדלק רכב – יבואנית ב.מ.וו, מאזדה ופורד – פספס את האקזיט. אגמון רכש דרך החברה את המניות של מובילאיי בסכום של 7.2 מיליון דולר בשלושה סבבים (באפריל 2002, אוגוסט 2003 ודצמבר 2005). בעת הנפקת החברה בניו יורק ביולי 2014 מכרה דלק כ־50% מאחזקותיה תמורת 56 מיליון דולר ובמרץ ומאי 2015 את שאר האחזקות תמורת 102 מיליון דולר.

ברשימה של המאוכזבים נמצאים גם לב לבייב ואילן בן דב, שהשקיעו במובילאיי. בן דב החזיק ב־1.5% ממניות החברה שנמכרו כבר בהנפקה בראשונה ב־2014. גם לבייב, שהחזיק בכ־3% ממניות החברה, שאותם רכש במחיר של כ־4 דולר למנייה, מכר את אחזקותיו בהנפקה.

 , צילום: עמית שעל, תומי הרפז, אוראל כהן, רונן טופלברג, תמר מצפי צילום: עמית שעל, תומי הרפז, אוראל כהן, רונן טופלברג, תמר מצפי  , צילום: עמית שעל, תומי הרפז, אוראל כהן, רונן טופלברג, תמר מצפי

מנורה מבטחים פגעה, האחרים לא

 

הגוף הפנסיוני הישראלי היחיד שצפוי לגזור קופון מעסקת מובילאיי היא חברת הביטוח מנורה מבטחים. מנתונים של אתר סטוקר, מנורה מבטחים מחזיקים עבור כספי החוסכים שלהם מניות מובילאיי בהיקף של 240 מיליון שקל ולפיכך צפויים לגזור רווח של 120 מיליון שקל, באופן מיידי בזכות זינוק המניה הצפויה לפי תמחור העסקה המשקף מחיר הגבוה ב־50% ממחיר המניה בבורסה.

מנתוני סטוקר עולה אגב כי בין הרבעון הראשון לשני של 2016 כשמובילאיי נסחרה לפי שווי של כ־9.5 מיליארד דולר, מנורה הגדילה ב־30% את השקעתה בחברה להיקף הנוכחי (240 מיליון שקל לפני הזינוק בעקבות פרסום העסקה). לפי הערכות התרומה לתשואה לחוסכי מנורה תעמוד על סביב 0.13%, דבר שיבוא לידי ביטוי כבר בתשואות חודש מרץ בעקבות הזינוק במניית מובילאיי לאחר פרסום העסקה. למעט מנורה מבטחים שאת השקעותיה מנהל יוני טל, יתר גופי הפנסיה הישראלים שהחזיקו במניית מובילאיי ערב הנפקתה ב־2014 כבר מכרו את אחזקותיהם בשלוש השנים האחרונות.

כך לדוגמה, המשקיע הפיננסי הישראלי הגדול ביותר ערב הנפקת מובילאיי באוגוסט 2013 הוא לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי שמכר בהנפקה (לפי שווי של 5.5 מיליארד דולר) מניות תמורת 36.3 מיליון דולר ונשאר עם החזקה ששוויה אז עמד על 98.0 מיליון דולר. במרץ 2015 נפטרה לאומי פרטנרס מיתרת החזקתה והרוויחה עוד 290 מיליון שקל לפי שווי חברה שעמד אז על 9.3 מיליארד דולר ובסך הכל גזרה רווח של 433 מיליון שקל מהמניה.

 , צילום: עמית שעל, תומי הרפז, אוראל כהן, רונן טופלברג, תמר מצפי צילום: עמית שעל, תומי הרפז, אוראל כהן, רונן טופלברג, תמר מצפי  , צילום: עמית שעל, תומי הרפז, אוראל כהן, רונן טופלברג, תמר מצפי

בבית ההשקעות פסגות מכרו בהנפקה מניות תמורת 22.5 מיליון דולר ונותרו עם החזקה של 61.5 מיליון דולר שלאחר מכן נמכרו בסמוך למועד בו לאומי פרטנרס מימשה אחזקותיה. הנפקת מובילאיי סידרה אז לעמיתי פסגות תוספת של 0.4% לתשואה. גם מגדל שהחזיקה ערב ההנפקה מניות בשווי 67.2 מיליון דולר וכלל ביטוח מניות בשווי 50.8 מיליון דולר מכרו את רוב אחזקותיהם בסמוך לאחר ההנפקה לפי שווי של סביב 9 מיליארד דולר, אם כי החברות סירבו למסור נתונים על המועדים שבהם מימשו את רוב אחזקותיהם וייתכן שחלק מהן נמכרו בעיתוי בו המניה היתה קרובה למחיר המכירה (יולי 2015) אם כי כאמור, עיקר ההחזקה נמכרה מוקדם יותר וסמוך למועד ההנפקה. ברור שאם היו ממתינים עם עיקר ההחזקה כמו שעשתה מנורה יכלו היו לגזור קופון של 60% נוספים. אחת הסיבות שרוב הגופים המוסדיים לא מחזיקים במובילאיי היא שהמניה לא נכללת במדדים המובילים בארה"ב ורוב המוסדיים נוהגים להחזיק את רוב החשיפה שלהם למניות מעבר לים דרך תעודות סל.

עוד מאוכזבת היא האוניברסיטה העברית. פרופ' שעשוע פיתח את מובילאיי בשנות ה־90 המאוחרות במעבדות בית הספר להנדסה ומדעי המחשב של האוניברסיטה. הפיתוח נרשם כפטנט והועבר לפיתוח מסחרי על ידי חברת המסחור של האוניברסיטה העברית - "יישום", כשלאחר מכן הוקמה החברה ב־1999.

בעבר החזיקה יישום מניות בחברה, ובמהלך השנים מעת לעת מכרה אותן כשחלק מהמניות נמכרו במחיר מנייה קרוב לזה שנמכר אתמול לאינטל. עם זאת שיעורי הרווח המצטברים לא נמסרו.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
למה למכור לפני הזמן? מי שקרא..
מי שבחן וקרא ניתוחים לא מכר. הסיבה שרכשתי את מובילאיי בעבר לתיק בשיטת שילד1 הובאה בעיתון כלכלי בפוסט שלי בעבר. בפוסט דיברתי על רכישת חברה השייכת לאחד משלושה תחומים. תזכורת לפוסט מהעבר: " רשמו לפניכם את 3 תחומי הצמיחה 1. זה שבכתבה 2. פינטק (טכנולוגיית בנקאות) 3. רכב אוטונומי אני מוכן לבחון בעתיד עם הקוראים מה עשו חברות תחומי אלה שנה מהיום ערן מ שילד1 השקעות ערך, (06.03.17) " מובילאיי נרכשה כיוון שזוהתה כבעלת פוטנציאל בתחום מס' 3.
ערן מ שילד1 השקעות ערך  |  14.03.17
לכל התגובות