אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס מדדים

גלית חמי: "אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מדוע חברות כמו מובילאיי שנולדו וגדלו כאן בוחרות להנפיק בניו-יורק?"

העורכת הראשית של "כלכליסט" אמרה את הדברים בכנס מדדים 2017 של כלכליסט בשיתוף קסם מדדים: "הבורסה בתל אביב צריכה לחזור ולמלא את תפקידה האמיתי - להקל על חברות להכנס בשעריה תוך שמירה על האיכות שהיא מביאה למשקיעים"

14.03.2017, 12:28 | ניר טל

"כנס מדדים 2017 לא יכול לבקש עיתוי מושלם יותר. את ההצגה גנבו שני יזמים ישראלים עם מכונית ואקזיט ענק. 15 מיליארד דולר – זה הסכום הבלתי נתפס שתשלם אינטל העולמית עבר רכישת חברת מובילאיי", כך פתחה הבוקר גלית חמי, עורכת "כלכליסט", בכנס מדדים 2017 של כלכליסט בשיתוף קסם מדדים 

"באופן סימבולי למדי במגרש אחר של אקזיטים – סכום דומה, אבל בשקלים – למעלה מ-14 מיליארד שקל שהזרימו המשקיעים הישראלים לחברות הנדל"ן האמריקאיות היו יכולות למצוא דרכם לתעשייה הישראלית, להיי-טק, ליזמים אם רק היה זוכה לעידוד הנכון ולתמיכה ולפיקוח המתאימים. קל יהיה לנחש שאם כל הכסף היה זורם במקום לנדל"ן האמריקאי להשקעה במובילאיי היינו כולנו לוקחים חלק באקזיט הבלתי נתפס הזה. חוכמה שבדיעבד אמנם, אבל היא לא צריכה למנוע מאתנו את העיסוק בשאלה – מדוע חברות כמו מובילאיי שנולדו כאן וגדלו כאן בוחרות להנפיק בניו-יורק?"

"מודעת לחסרונותיה ומגבלותיה – הבורסה בתל אביב אינה יכולה להציע לחברות מקומיות ובטח לכאלה בעלות אופק פעילות גלובאלית את מה שמציעה להן הפלטפורמה של הבורסה בניו-יורק. התשובה לכך טמונה בשאלה איך הבורסה לני"ע בתל אביב מגדירה את עצמה? כך על פי האתר הרשמי שלה 'הבורסה ממלאת תפקיד מרכזי במשק הישראלי ויש לה תרומה חשובה לצמיחתו. היא המגרש הביתי של מגייסי ההון'. האם העובדה שמניותיה של מיילן נסחרות בבורסה בתל אביב משרתת את המטרה הזו? השאלה המרכזית היא האם הבורסה בתל אביב בוחרת להגדיר את עצמה כזירת מסחר בה נפגשים קונים ומוכרים וסוחרים בני"ע – או שהיא אכן פלטפורמה בעלת תרומה חשובה לצמיחתו של המשק הישראלי".

חמי. "אם הכסף שזרם לנדל"ן האמריקאי היה מושקע במובילאיי היינו כולנו לוקחים חלק באקזיט הבלתי נתפס הזה", צילום: אוראל כהן חמי. "אם הכסף שזרם לנדל"ן האמריקאי היה מושקע במובילאיי היינו כולנו לוקחים חלק באקזיט הבלתי נתפס הזה" | צילום: אוראל כהן חמי. "אם הכסף שזרם לנדל"ן האמריקאי היה מושקע במובילאיי היינו כולנו לוקחים חלק באקזיט הבלתי נתפס הזה", צילום: אוראל כהן

"מתחילת השנה הצטרפו 6 חברות חדשות – מתוכן 4 בנפקות מניות ראשוניות – יותר מבכל 2016 כולה במהלכה נרשמו 3 הנפקות מניות ראשוניות בלבד. מתחילת השנה נמחקה רק חברה אחת מהמסחר לעומת 12 במהלך שנת 2016 כתוצאה ממיזוגים או הצעות רכש. אבל העיסוק בסטטיסטיקה הרחיק אותנו מהמטרה האמתית, והמחיר לכך עשוי להיות כבד. חברות אמריקאיות רבות שהגיעו לכאן בשנים האחרונות אינן באמת חברות ציבוריות במובן האמתי של המילה. עושה הרושם שלעיתים רבות יש לנו הנטייה להתבלבל כשמוכרים לנו אגרות חוב בחליפות ומדברים באנגלית רהוטה. על אף הרצון של הבורסה להיות אטרקטיבית עבור חברות המבקשות לבוא בשעריה היא אינה צריכה להיות הכתובת לחברות שעבורן היא הפתרון האחרון ואינה צריכה להיות פלטפורמה לעסקאות מפוקפקות".

"ומה לגבי מובילאיי הבאה? סצינת ההיי-טק בתל אביב חיה ובועטת בניגוד למה שאפשר לחשוב. למעלה מ-130 חברות טכנולוגיה נסחרות בתל אביב, מתוכן 60 חברות ביומד. הבורסה בתל אביב צריכה לחזור ולמלא את תפקידה האמיתי וצריכה לגרום לחברות כמו מובילאיי להגיע אליה. אלא שבבואה לפתוח את השערים ולהקל על הנכנסים לבוא בפתחה היא אינה יכולה להפקיר את עמדת הש"ג, ולהפעיל גם שיקול דעת לגבי איכות הנכסים שהיא מביאה למשקיעים".

תגיות