אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוניברסיטה העברית והדסה הגיעו להסדר פשרה: ינהלו מו"מ על הסדר חדש צילום: נמרוד גליקמן

האוניברסיטה העברית והדסה הגיעו להסדר פשרה: ינהלו מו"מ על הסדר חדש

עפ"י ההסכם, הסכם הסינוף ייפתח, האוניברסיטה תשיב להדסה את מיליון השקלים שאותם קיזזה מהתשלומים השנתיים הקבועים שנועדו לקיום לימודי הרפואה, ויבוטלו מכתבי הפיטורים ל-52 הרופאים מהפקולטה לרפואת שיניים

15.03.2017, 20:37 | ספי קרופסקי

סוף לסכסוך, לפחות לעכשיו: האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה הגיעו להסדר פשרה, כך הודיעו שני המוסדות הירושלמיים הוותיקים הערב (ד').

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת ההסדר שהושג בבית דין לעבודה בירושלים ייפתח הסכם הסינוף בין שני המוסדות והם ייכנסו למו"מ על הסדר חדש, האוניברסיטה תלווה להדסה מיליון שקל לאחר שקיזזה סכום דומה מהתשלומים השנתיים הקבועים שנועדו לקיום לימודי הרפואה, ויבוטלו מכתבי הפיטורים שנשלחו ל-52 הרופאים מהפקולטה לרפואת שיניים.

שני הצדדים צפויים להיכנס למו"מ באמצעות מגשר מיוחד שמונה לשם כך, המשפטן פרופ' גיא מונדק מאוניברסיטת תל אביב, בנוגע לכלל המחלוקות שביניהם כשגם ההסתדרות הרפואית (הר"י) תשמש כצד. על פי ההסדר המתגבש, הדסה תשוב לאשר מינויים אקדמיים שהוקפאו בשנה האחרונה ביחס של 6.75 מינויים חדשים על כל 10 רופאים שיפרשו מהמוסד.

פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ''ל הדסה, מסר הערב: "מדובר בהישגים משמעותיים וחשובים הפותחים ערוץ תקשורת והידברות בין כל הצדדים, באופן שיאפשרו פתרון בהסכמה. הסכם הסינוף והסכם הסגל האקדמי יצרו להדסה גירעון של 70 מיליון שקל בשנה, נטל כלכלי כבד שהדסה לא יכולה לעמוד בו. אני שמח כי כל הצדדים מבינים זאת ומוכנים לדון בפתרונות אם במסגרת הליך גישור או בהליך משא ומתן בין כלל המעורבים בנושא האקדמי".

מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית, צילום: גיא אסיאג מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית | צילום: גיא אסיאג מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית, צילום: גיא אסיאג

מהדסה נמסר עוד כי בבית החולים מקווים שלאור הצעדים "בוני האמון, "תפעיל ההסתדרות הרפואית את מלוא כובד משקלה ותגיד את דברה באופן ברור שאינו משתמע לשני פנים, שאין מצב שבמדינת ישראל רופאים יינטשו חולים באופן מאורגן ובכך תביע דעתה אל מול איומי הנטישה המאורגנת של צוות רופאי מחלקת האונקולוגיה ילדים ותפעל לסייע להשיבם לעבודה במחלקה".

כמו כן פרופ' רוטשטיין ביקש להבהיר במסגרת ההודעה שנמסרה הערב כי "מגילת הדסה, כפי שפורסמה ברבים, הוצאה מהקשרה הפורימי ואם מישהו חש נפגע מפרסומה, הוא מצר על כך". זאת בהתייחס למגילה שבה השווה מנכ"ל בית החולים בין חלק מהרופאים במוסד לדמויות המרושעות ממגילת אסתר.

הפקולטות לרפואה בעברית מצויות בפועל בהדסה. בית החולים הוא מי שמעסיק רופאים שעיקר עיסוקם הוא הוראה. בתמורה מעבירה האוניברסיטה להדסה 36 מיליון שקל מדי שנה ובמקביל המועצה להשכלה גבוהה מעבירה לבית החולים עבור השירותים האלו 70 מיליון שקל נוספים מדי שנה במסגרת הליך ההבראה שהוא עובר.

לפני כשבועיים נרשם מה שנראה אז כשיא נוסף בסכסוך לאחר שהנהלת הדסה שלחה 52 מכתבי פיטורים לרופאי שיניים מהפקולטה לרפואת שיניים. בהנהלת הדסה תלו זאת בהחלטת האוניברסיטה לקצץ כ-900 אלף שקל בתקציבים שמועברים על ידה לבית החולים כדי לממן את הפעלת הפקולטות.

ההסכם הראשוני בין העברית לבין בנות הדסה השולטות בבית החולים הירושלמי נחתם ב-1936 ונכללה בו התכנית להקים את קמפוס הר הצופים, הסמוך למושבה של האוניברסיטה. ב-1960 נפתח גם קמפוס עין כרם ואליו עברה גם חלק מפעילות הפקולטה לרפואה. במהלך השנים התהדק הקשר בין שני המוסדות וסטודנטים לרפואה ולמקצועות רפואיים נוספים דוגמת סיעוד וריפוי בעיסוק משתלמים ומתמחים בבית החולים. בשל הקשר בין השניים והסכם הסינוף שנחתם ביניהם זכה בית החולים לתואר – בית חולים אוניברסיטאי.

הסכסוך בין שני המוסדות הירושלמיים היוקרתיים פרץ בזמן ששניהם נמצאים במשבר פיננסי קשה ועוברים בימים אלו הליך הבראה. דו"ח פיננסי של המועצה להשכלה גבוהה חשף בשנה שעברה כי לאוניברסיטה העברית גירעון של 100 מיליון שקל בשנה, הנובע בעיקר מגיבנת הפנסיה התקציבית שהיא סוחבת על גבה ואשר מגיעה ל־20% מהוצאותיה. בית החולים הדסה נקלע למשבר חמור בתחילת 2014 לאחר שנודע שצבר גירעון של כ-1.3 מיליארד שקל אז, בעיקר בשל הסכמי שכר מנופחים, הסכמים נדיבים מדי עם קופות החולים ותרבות ניהולית קלוקלת.

תגיות