אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיפה מול תל אביב: מי תזכה בהרחבת ביהמ"ש הכלכלי? צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

חיפה מול תל אביב: מי תזכה בהרחבת ביהמ"ש הכלכלי?

שר האוצר כחלון הודיע בכנס מדדים 2017 של כלכליסט כי בכוונתו להקים מחלקה כלכלית במחוזי בחיפה. אלא שהפרקליטות תומכת בהרחבת הפעילות של המחלקה במחוזי תל אביב

20.03.2017, 08:00 | משה גורלי

הממשלה בוחנת אפשרות להרחיב את בית המשפט הכלכלי, ולפתוח מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה, כך הודיע שר האוצר משה כחלון בכנס המדדים של "כלכליסט", בשיתוף קסם מדדים, שנערך בשבוע שעבר. לפי כחלון, נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור הסכימה לכך וכבר הוקצו תקנים לשני שופטים.

במקביל נודע גם על אופציה שיזמה פרקליטות מיסוי וכלכלה להרחיב את המחלקה הכלכלית בתל אביב כדי שתדון גם בענייני מסים. שרת המשפטים איילת שקד אישרה ששני הרעיונות קיימים, אך הם טרם גובשו לתוכניות אופרטיביות. על כל פנים סביר ששיתוף הפעולה בין שני השרים, שבא לידי ביטוי במינוי שופטים, יימשך גם כאן.

הרעיון להקים מחלקה כלכלית בחיפה מבוסס על הצלחת המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שהוקמה ב־2010 ביוזמת ראש הרשות לני"ע, פרופ' זהר גושן, ויוחדה לדיני חברות וניירות ערך במתכונת בית המשפט הייעודי לדיני חברות בדלוור. המניע להקמתה היה הצורך לזרז את הפסיקה בעולם העסקי, המתאפיין בדינמיות. הרשות מצדה היתה מעוניינת גם בטיפול מחמיר יותר עם עברייני שוק ההון, ונדמה שגם יעד זה הושג.

יוסף אלרון, שופט המחוזי בחיפה. מבקש להותיר הישג בדמות מחלקה כלכלית, צילום: דוברות לשכת עורכי הדין יוסף אלרון, שופט המחוזי בחיפה. מבקש להותיר הישג בדמות מחלקה כלכלית | צילום: דוברות לשכת עורכי הדין יוסף אלרון, שופט המחוזי בחיפה. מבקש להותיר הישג בדמות מחלקה כלכלית, צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה בלהה גילאור נאבקה אז על הקמת המחלקה הכלכלית בחיפה, אך ללא הצלחה, שכן הרשות לני"ע, פרקליטות מיסוי וכלכלה רוב החברות ועורכי הדין נמצאים בתל אביב. היום יש לחיפה קלף חזק: שר האוצר משה כחלון גר בחיפה, והוא קשוב ביותר לנשיא המחוזי בחיפה, השופט יוסף אלרון, שבו תמך למינוי לעליון. אלרון מצדו מבקש להותיר אחריו הישג יוקרתי בדמות הקמת מחלקה כלכלית שתרכז את המשפט התאגידי בצפון. חוץ מזה, רבות נכתב על היריבות המרה בין אלרון לגילאור, ולהצליח במקום שהיא נכשלה תעצים את טעם ההישג.

מנגד, פרקליטות מיסוי וכלכלה שואפת להרחיב את המחלקה הכלכלית בתל אביב, ולכלול בה גם את שופטי המסים. על פי הפרקליטות, שגיבשה מספר ניירות עמדה שמסבירים את הצורך בכך, למדינה יש עניין לייעל את תחום ערעורי השומה בגלל תרומתו לאוצר המדינה.

אין מחלוקת על הצלחתם של שופטי המחלקה הכלכלית חאלד כבוב, דניה קרת־מאיר ורות רונן בהנחלת חידושים הנחוצים להתאמת המצב המשפטי למציאות המשתנה. כבוב למשל יישם את שיקול הדעת העסקי בפרשת בזק־אלוביץ' בפסק דין שאושר גם בבית המשפט העליון; קרת־מאיר החילה את כלל ההוגנות המלאה בעסקאות בעלי עניין בפרשת כימצ'יינה; ורונן סללה את דרכה של מיילן לרישום כפול בבורסה בתל אביב.אחת האינדיקציות להצלחת המחלקה היא מיעוט הערעורים לבית המשפט העליון, מה שהופך אותה למעשה גם לבית משפט עליון כלכלי.

המחלקה הכלכלית הוקמה בחוק, והמייחד אותה הוא ההתגברות על הסמכות הטריטוריאלית, שמאפשרת לשופטיה לדון גם בתביעות שהוגשו מחוץ לגבולות השיפוט של מחוז תל אביב.

תגיות