אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח השכר השנתי חושף: השכר בחברות הממשלתיות גבוה ב-130% מהשכר הממוצע במשק צילום: שאטרסטוק

דו"ח השכר השנתי חושף: השכר בחברות הממשלתיות גבוה ב-130% מהשכר הממוצע במשק

על פי דו"ח שכר השנתי, השכר הממוצע בחברות הממשלתיות עמד על 21,937 שקל בחודש בעוד שהשכר הממוצע במשק עמד על 9,540 שקל; שיאן השכר: עובד שרותי ציוד בנמל אשדוד שהרוויח מעל ל-92 אלף שקל

21.03.2017, 16:19 | אסנת ניר
השכר בחברות הממשלתיות גבוה ב-130% מהשכר הממוצע במשק, כך עולה מדו"ח שכר וכוח אדם בחברות הממשלתיות לשנת 2016, שהוצג היום (ג) בכנס משאבי אנוש השנתי.

קראו עוד בכלכליסט

בעוד השכר הממוצע במשק עומד על 9,540 שקל, השכר הממוצע בחברות עומד על 21,937 שקל. שכר הברוטו הממוצע הגבוה ביותר בשנה החולפת היה בחברת נמל חיפה, שעמד על 29,824 שקל. אחריה נמל אשדוד עם שכר ממוצע של כ-27,600 שקל ולאחריה רפאל עם מעל 26 אלף שקלים שכר ממוצע ברוטו.

על פי הדוח, שיאן השכר מבין בכירי החברות הממשלתיות הוא, יוסי וייס מנכ"ל התעשייה האווירית - שכר של כ-81,240 שקל ברוטו. את המקום השני תופס מנכ"ל רפאל המשתכר בכ-77,880 שקל. מנכ"ל חברת החשמל תופס את המקום השלישי ברשימה עם שכר חודשי של כ-77,038 שקל. המנכ"לים של רכבת ישראל ומקורות תופסים את המקום הרביעי והחמישי בהתאמה.

בין שיאני השכר הנוספים (שאינם מנכ"לים) בחברות נמצאים עובד שרותי ציוד בנמל אשדוד שהרוויח מעל ל-92 אלף שקל, טייס בתע"א שהרוויח כ-75 אלף שקל, וקברניט בכיר בנמל חיפה שהרוויח מעל 77 אלף שקל.  

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

"מנכ"לים בחברות ממשלתיות מרוויחים משמעותית פחות ממה שאמורים להרוויח בשוק הפרטי", ציין אורי יוגב שמכהן כמנהל רשות החברות הממשלתיות. לדבריו, "אחד המהלכים שינסו לקדם ברשות בעתיד הוא הצמדת התנאים של הדרגות הבכירות בחברות לשוק הפרטי. כלומר, גמישות רבה יותר בהגדלת הפערים בשכר בין הדרגות.

"לא צריך להגזים בסוציאליסטיות" אמר יוגב. לדבריו, "בשוק הפרטי יש פערים מאוד גדולים בין הדרגים. לא צריך להגיע לרמה הזאת אך צריך לצמצם את הפער עם השוק הפרטי. כמו כן, מתוכננת רפורמה בשכר שכוללת בין היתר את זו של המנהלים". לפי הדוח, ממוצע מובילי שכר המנכ"לים במדד ת"א 35 גדול פי 9.7 מממוצע שכר המנכ"לים.

היחסים בין אורי יוגב, למשרד האוצר ומנכ"ל המשרד, שי באב"ד ידעו משקעים רבים לאחרונה, שאף כמעט הביאו לפיטורים של יוגב. עם זאת, בדבריו בכנס היום ציין ערן יעקב, הממונה על השכר באוצר, כי בהליך הרפורמה בחברות הממשלתיות התקיים שיתוף פעולה מלא בין הרשות למשרד, וכי כלי הבונוסים למנהלי החברות הוכיח את יעילותו בקידום רווחיות החברות. 

 לדברי יוגב, המהלך שתרם באופן המשמעותי ביותר לשיפור ביעילות החברות מלבד נבחרת הדירקטורים הוא כלי הבונוסים לחברות היעלות והרווחיות. הבונוסים למנהלים הבכירים תרמו לגידול של כ-1.3 מיליארד שקל ברווח הנקי של החברות ב-2016. שיטת בונוסים זו הינה חלק מהרפורמה של נבחרת הדירקטורים אותה קידם יוגב. במסגרת זו העומדים בראש החברות הרווחיות מתוגמלים כספית. כך המנהלים הבכירים ברפאל, החברה הרווחית ביותר, קיבלו בונוס של 4.73 משכורות.

אורי יוגב , צילום: אוראל כהן אורי יוגב | צילום: אוראל כהן אורי יוגב , צילום: אוראל כהן

מגמה בולטת בחברות בשנים האחרונות היא צמצום משמעותי במצבת העובדים בה. בארבע השנים האחרונות חל צמצום של 4% (2,300 עובדים) בהיקף העובדים בחברות. "על אף שבחברות הממשלתיות מרוויחים טוב יחסית, עדיין ישנו קושי בעשיית שינויים מהותיים בשכר. אנו מעריכים כי עדיף לטפל בסוגית כמות העובדים - ליצור התייעלות. כמו כן, יש לצמצם את כוח האדם לצורך התייעלות והעלאת השכר", אמר מנהל רשות החברות הממשלתיות. יוגב הוסיף כי יבחנו בעתיד עליות שכר לצורך התייעלות.

החברות הגדולות שעברו את מהלכי ההתייעלות המשמעותיים ביותר הן תע"א שצמצמה 375 עובדים בכוח האדם שלה (מעל 800 הפורשים במסגרת תכנית ההברה אינם נכללים בשנה זו) דואר ישראל - 258 עובדים וחברת החשמל - 463 עובדים עזבו. ברשות מתגאים בצמצום תופעת הנפוטיזם, מספרם של קרובי המשפחה הנקלטים בחברות ירד ב-66% ועומד על 2.3% מכלל העובדים החדשים.

החברות בהן שיעור העסקת קרובי המשפחה היה הגבוה ביותר עד לפני כשלוש שנים היו נמל אשדוד ורפאל. בנמל אשדוד, שהייתה שיאנית בהעסקת קרובי המשפחה, אחוז המועסקים ירד מ-39.4% ב-2013 ל-28.7% ב-2016. אחוז קרובי המשפחה המועסקים ברפאל ירד מ-32.2% ל-28.5% בשנים אלו. "כביכול מדובר בירידה קטנה, אך משמעותית" אמר יוגב, "נמל אשדוד עשתה מהלך גדול עם פרישתם של עובדים רבים שהיו מקורבים, וקליטתם של סבלים חדשים שאינם", הוסיף. שיעור הנשים הבכירות בחברות הממשלתיות עלה מ-17.9% ב-2013 ל-24.2% ב-2016.

הדו"ח בדק בין היתר את ייצוג האוכלוסיות בחברות. בשנת 2016 כ-1.4% מהמועסקים בחברות הממשלתיות היו אנשים עם מוגבלויות. בתחתית הרשימה מבחינת ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלויות נמצאת רכבת ישראל בה כ-0.4% בלבד עובדים עם מוגבלות. לא הרחק מאחוריהם מתבלטים לרעה נת"ע בה כ-0.7% , ונמלי ישראל בה 0.7% עובדים עם מוגבלות גם כן.

המצטיינות לחיוב בהעסקת אנשים עם מוגבלויות הן תע"א בה מהווים כ-3.3% מהעובדים והחברה למתנ"סים (3.2%).

בבחינת קבוצות אוכלוסייה נוספות הזוכות לרב להעדר ייצוג בשוק התעסוקה הנתונים העולים אינם מזהירים. כך כ-1.3% בלבד מהמועסקים בחברות הממשלתיות ב-2016 הן מהמגזר הערבי (בדומה ל-2015, לאחר עלייה מסוימת ביחס ללפני כשנתיים (1.2%). בייצוג בני המגזר הערבי החברה למתנסים מתבלטת גם כן לחיוב. זו מעסיקה כ- 10%, בעוד ששיעורם בכוח העבודה הוא כ-11.8% במשק. המספר הנמוך בחברות הממשלתיות נובע בין היתר משיעורם הנמוך בחברות הממשלתיות הביטחוניות שמהוות אחוז משמעותי מהעובדים בחבות הממשלתיות. בני העדה האתיופית מהווים כ- 1.3% מעובדי החברות הממשלתיות, מדובר בעליה ביחס לשנים הקודמות, המתקרבת לשיעורם באוכלוסיה העומד על כ-1.66%. החברות המובילות בייצוג בשקלול כלל האוכלוסיות הן עמידר והחברה למתנ"סים. ייצוג דרוזים בחברות עומד על כ-1.1% לעומת 0.9% בשנים קודמות. נמל חיפה מובילים בייצוג דרוזים.

ברשות החברות מוציאים לפועל בימים אלה תכנית רחבת היקף יחד עם נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה להעסקה מגוונת בחברות הממשלתיות, שתעודד את החברות להרחיב ולכלול בהן אוכלוסיות שסובלות מהעדר יצוג משמעותי. בשלב הראשון בתכנית יבחרו ארבע חברות ממשלתיות כפיילוט, כשהעדיפות תהיה לחברות גדולות יותר שהישימות של התוכנית בהן גבוהה יותר. לכל חברה תגובש תכנית פרטנית המותאמת למאפייניה, בהתאם לפרמטרים כאופן גיוס העובדים, התאמת הליכי המיון, קידום לתפקידים בכירים ועוד. התוכנית תכלול גם כן הכשרות מקצועיות וחניכה אישית לסגל הניהולי ואנשי המקצוע של משאבי האנוש. לכל חברה שתשתתף בתכנית יתלווה יועץ גיוון תעסוקתי מטעמה של הנציבות לשוויון תעסוקתי.

ברשות החברות מדגישים כי לתכנית יקבעו יעדים והיא תהיה מדידה ותכלול בקרה ומיפוי. החברות יחויבו בדיווח לנציבות על התקדמות התוכנית לצורך העמידה ביעדים שנקבעו ואנשי המקצוע בחברות יידרשו לפרט על הצעדים שאותם הם נקטו על מנת להשיג את מטרות ויעדי התוכנית. יודפת אפק- ארזי, סגנית בכירה ברשות החברות שמובילה את הפרויקט, מציינת כי: "הרשות מובילה בשנתיים האחרונות קו לפיו רוצים לראות ייצוג לכל סוגי האוכלוסיות בחברות, זה אתגר משמעותי בכל השוק עבודה אבל כשהחברות הממשלתיות יעשו את הקפיצה הזאת זה יהיה מצפן לכלל המגזר העסקי" אומרת ארזי. "מחקרים מוכיחים שחברות שמעסיקות באופן מגוון מכל המגזרים, העדות והמינים, מביאות לאקלים חיובי בתוך החברה ולהשפעה חיובית על ביצועי החברה ולהצלחה עסקית אנחנו רוצים לחולל שינוי בחברות הממשלתיות". הרשות פנתה כבר לכלל החברות לפני כחודשיים ובחודש הקרוב צפויות להיבחר ארבע החברות איתן יחל הפיילוט. הצמדת היועץ לגיוון תעסוקתי וליווי החברה יתבצע בחודשים הקרובים כשהיישום אמור להתרחש כבר עד סוף השנה הנוכחית.

נציבת שוויון ההזדמנויות במשרד העבודה והרווחה, מרים כבהא מסרה כי: " זהו מסר ברור של המגזר הציבורי לכך שהוא הולך להיות חוד החנית בקידום שוויון הזדמנויות וגיוון ולקחת יחד איתנו את הצעד הראשון והחשוב בדרך לשוק עבודה שוויוני, מגוון, מכיל וצודק יותר".

תגיות