אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרמטכ"ל מגבה את גנץ: המנהרות הן לא איום קיומי; יותר מ-4 מיליארד שקל הושקעו בסיכולן צילום: עמית שעל

הרמטכ"ל מגבה את גנץ: המנהרות הן לא איום קיומי; יותר מ-4 מיליארד שקל הושקעו בסיכולן

גדי אייזנקוט חיזק בישיבה בנושא דו"ח המבקר את צוק איתן את הרמטכ"ל דאז בני גנץ, שספג ביקורת על שהמעיט בחשיבות איום המנהרות: "חדירה מהרצועה לפיגוע הרג יכולה להיעשות גם דרך הים והיבשה"

22.03.2017, 10:33 | שחר אילן

הרמטכ"ל רב אלוף גדי אייזנקוט אמר היום (ד') שאיום המנהרות אינו איום אסטרטגי. לדבריו, איום התת קרקע (המנהרות) חמור ביותר וצריך לתת לו מענה, |אבל אני לא חושב שנכון להגדיר אותו כאיום קיומי ואו איום סטרטגי. לא נכון להלך איומים על עצמנו. יש לנו הרבה מאוד איומים", אמר.

"אני מטיל ספק", אמר אייזנקוט, "במושג איום אסטרטגי, למרות שברור מה המשמעות של חדירה מהרצועה לפיגוע הרג. זה יכול להיעשות גם דרך הים והיבשה". אייזנקוט אמר את הדברים בישיבה השנייה של ועדת ביקורת המדינה של הכנסת בנושא דו"ח המבקר על מבצע צוק איתן. בישיבה הקודמת השתתף ראש המוסד יוסי כהן, שהיה ראש המועצה הלאומית לביטחון בימי המבצע, ובישיבה הבאה ישתתף ראש הממשלה בנימין נתניהו.

קראו עוד בכלכליסט

גדי אייזנקוט (במרכז) ובני גנץ בימי הלחימה במבצע צוק איתן, צילום: דובר צה"ל גדי אייזנקוט (במרכז) ובני גנץ בימי הלחימה במבצע צוק איתן | צילום: דובר צה"ל גדי אייזנקוט (במרכז) ובני גנץ בימי הלחימה במבצע צוק איתן, צילום: דובר צה"ל

אייזנקוט מחזק בדבריו את עמדת הרמטכ"ל בימי מבצע צוק איתן רב אלוף בני גנץ באחד מדיוני הקבינט כי "אין למנהרות משמעות של יכולות גדולות מדי... זה מאות אנשים מסודרים שבאים לפשוט ולתקוף". ההתבטאות הזו נחשבת לאחד מסמלי הזלזול של המערכת באיום המנהרות.

אייזנקוט אמר ש"צה"ל משקיע בשנתיים האחרונות יותר מ-4 מילארד שקל". לדבריו היקפי התקציב שהועברו להתמדדות עם איום המנהרות ב-2016 עמדו על 1.2 מיליארד שקל. כן החליט הקבינט על בניית מכשול תת קרקעי בהיקף של 3 מיליארד שקל. "אלה עבודות שמתבצעות היום".

אייזנקוט הדגיש ש"מאז צוק איתן, מדיניות הפעלת הכוח של צה"ל לא מידתית, כדי למנוע מצב שהם יורים טיל ואנחנו יורים פגז. ההבנה שיצאנו ממנה היא שצריך לגלות חוסר סובלנות מוחלט להפרות של חמאס". לדבריו, "היעדים שמותקפים משמעותיים מאד. אין תקיפה של דיונות ומחסנים ריקים. כל טיל הוא למטרה ערכית – מטרת תת קרקע או מטרות יצור והתעצמות. הותקפו מאות מטרות מאז צוק איתן כדי להבהיר המדיניות".

מבקר המדינה יוסף שפירא גילה בדיון שהפרק הרביעי של דו"ח צוק איתן, העוסק בפעילות צה"ל בתחום הדין בינלאומי, כמעט מוכן והוא יועבר לוועדת המשנה החשאית של הוועדה לביקורת המדינה בימים הקרובים. המשמעות היא שאחרי שהוועדה תחליט מה מותר לפרסם מתוך הפרק, צפוי הפרסום שלו בתוך שבועיים-שלושה. סביר להניח שהפרק הזה יזכה תשומת לב בינלאומית רבה. בכך יושלם פרסום ארבעת הפרקים של דו"ח צוק איתן.

המבקר שב וקרא לגורמים המבוקרים "לא לעסוק בהשמצות אישיות אלא להתכונן למלחמה הבאה", מה שיכול להחשב כעקיצה לראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא ציין שהרמטכ"ל אייזנקוט החל בתיקון הליקויים עוד לפני פרסום הדו"ח ועל סמך הטיוטות שלו.

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר מ"יש עתיד" אמרה ש"צה"ל לא היה מוכן מספיק טוב למבצע. בניין הכוח לא היה מספיק טוב. הדבר החשוב ביותר הוא לקיחת אחריות על הכשלים ולנסות לתקן בלי פשרות". לדבריה, הרמטכ"ל אייזנקוט כבר הוכיח שכך הוא נוהג.

תגיות