אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מ-1 ביוני - כל אזרחי ישראל יחוייבו להצטרף למאגר הביומטרי צילום: שאטרסטוק

מ-1 ביוני - כל אזרחי ישראל יחוייבו להצטרף למאגר הביומטרי

רגע לפני יציאת הכנסת לפגרה, אושרו במהלך בזק התקנות שמסדירות את פעילות המאגר; אזרחים יוכלו לבחור שלא לצרף את טביעות האצבע שלהם, אלא רק את תמונות הפנים; מתנגדי המאגר צפויים להגיש עתירה לבג"ץ נגד המשך פעילותו

22.03.2017, 21:10 | עומר כביר

כל אזרחי ישראל יחוייבו להצטרף למאגר הביומטרי החל מ-1 ביוני – כך קבעה היום הוועדה המשותפת של הכנסת שמפקחת על פעילות המאגר, כשאישרה את התקנות שמסדירות את פעילותו. התקנות אושרו במהלך בזק, שעות ספורות לפני יציאת הכנסת לפגרה חג.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר במהלך הפרלמנטרי האחרון שנדרש על מנת לאפשר את סיום הפיילוט והפיכת המאגר לקבועה. עם זאת, עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בנושא ומתנגדי המאגר צפויים להגיש בקרוב מאוד עתירה לבג"ץ נגד המשך פעילותו.

שר הפנים אריה דרעי מנפיק תעודה זהות ביומטרית , צילום: מוקי שוורץ שר הפנים אריה דרעי מנפיק תעודה זהות ביומטרית | צילום: מוקי שוורץ שר הפנים אריה דרעי מנפיק תעודה זהות ביומטרית , צילום: מוקי שוורץ

בניגוד לדיונים על הצעת החוק, שנפרסו על פני כמה שבועות וכללו כמה דיונים נפרדים, הדיון על התקנות נפתח רק היום והן אושרו במהלך בזק, שנחשב חריג ביותר ועורר כמה תהיות בקרב מתנגדי המאגר באשר לסיבות שעמדו מאחורי ההליך המזורז.

עתה, עם אישור התקנות, נקבע גם התאריך הרשמי שבו יסתיים הפיילוט. החל מ-1 ביוני לא ניתן יהיה להנפיק עוד תעודות זהות או דרכונים רגילים, אלא רק תעודות ביומטריות וכל אזרח שיבוא להנפיק או לחדש תעודה יחוייב להצטרף למאגר. עם זאת, אזרחים יוכלו לבחור שלא לצרף למאגר את טביעות האצבע שלהם אלא רק את תמונות הפנים. ואולם, במקרה זה הם יקבלו תעודה עם תוקף לחמש שנים במקום עשר שנים.

"התקנות שאושרו היום מטרתן אחת: לעודד אזרחים 'להתנדב' ולתת את טביעת האצבע שלהם למאגר הביומטרי למרות שהם לא חייבים לעשות כן", אמר ל"כלכליסט" היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר. "משרד הפנים עמד על הרגליים האחוריות יום לפני תחילת הפגרה, כשכל מה שהוא רוצה לעשות זה לקדם תקנות שהמטרה שלהן היא לא ליידע את האזרח על הסכנות במאגר ועל כך שהוא לא חייב לתת טביעות אצבע למאגר הביומטרי.

"אנחנו כבר ראינו שמשרד הפנים מעוניין לתמרץ אנשים לתת את טביעת האצבע שלהם אפילו שאינם חייבים לעשות כן. בעבר הוא יצא במסע פרסום שנעצר רק בעקבות עתירה לבית המשפט העליון. אנחנו קוראים לאזרחים לא לתת יד ולא לתת אצבע. צריך לעצור את המאגר הביומטרי".

היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, צילום: גיא אסיאג היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר | צילום: גיא אסיאג היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, צילום: גיא אסיאג

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הוסיפה: "כאילו החוק הביומטרי לא גרוע מספיק בפני עצמו, אישור תקנות החוק בוועדה משמש להרחבתו בפועל. אנשי משרד הפנים מסרבים לחייב את הפקיד להסביר לאזרח כי מסירת טביעת האצבע היא וולונטרית. בנוסף מי שכן ייתן טביעת אצבע יקבל תעודה שתוקפה עשר שנים, ומי שלא חמש בלבד. המדינה עושה הכל כדי לחייב את האזרח למסור את הנתונים הביומטריים שלו למאגר מסוכן ולא נחוץ, שדליפתו היא רק עניין של זמן".

תגיות