אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך אוכלים את זה - כשהבוס צעיר ממך בשלושים שנה

איך אוכלים את זה - כשהבוס צעיר ממך בשלושים שנה

אנשים עובדים היום עד גילאים מאוחרים יותר, גם אחרי גיל הפרישה. במקביל, בני דור ה-Y מאיישים יותר ויותר תפקידי ניהול. התופעה של מנהל שגילו הוא מחצית מזה של העובד הכפוף לו הופכת לנפוצה יותר ויותר

25.03.2017, 12:06 | מעין מנלה

שבתאי אלישב עובד משנת 1984 ברכבת ישראל, כבר 33 שנה. הוא התחיל לעבוד ברכבת כאשר צפריר בן שטרית, כיום המנהל הישיר שלו, היה בן שנתיים.

לפני מעט יותר משנה מונה בן שטרית, בן 35 למנהל תחנת אשדוד מטענים בה אלישב, בן 65, הוא מנהל משמרת. "הוא יכול להיות הילד שלי מבחינת הגיל, אבל מבחינות אחרות הוא הבוס שלי. אני מכבד את המקום שלו והוא בוס טוב ומצליח ואני רוצה שהוא יצליח", אומר אלישב.

קראו עוד בכלכליסט

הבוס הטרי יחסית של אלישב קרוב יותר בגיל לילדים שלו, הגדולה ביניהם בת 30, אך הפרש הגילאים לא מפריע לו לפרגן לניסיונו של בן שטרית או לעבוד תחתיו. "הוא בחור נחמד שאוהב אותנו וכל הזמן מחייך, כיף לי לספק כלפיו את העבודה", הוא אומר. "למרות שהניסיון שלי בעבודה רב יותר, גם לצפריר יש ניסיון של קרוב ל-18 שנה בעבודה. הוא בחור מאוד חכם ואני מעריך את ההשכלה והידע שלו".

מתוך הסרט המתמחה, מנהלים צריכים להתמודד היום גם עם אתגר פערי הדורות מתוך הסרט המתמחה, מנהלים צריכים להתמודד היום גם עם אתגר פערי הדורות מתוך הסרט המתמחה, מנהלים צריכים להתמודד היום גם עם אתגר פערי הדורות

בשנים האחרונות אנשים עובדים יותר שנים ורבים ממשיכים לעבוד גם אחרי גיל הפרישה. במקביל, בני דור ה-Y, בשנות השלושים לחייהם, מאיישים כבר תפקידי ניהול ומתחילים להוות חלק משמעותי יותר משדרות ההנהלה. שני התהליכים האלה מובילים לכך שהתופעה של מנהל שגילו הוא מחצית מזה של עובד הכפוף לו הופכת לנפוצה יותר ויותר. אחת מנקודות החיכוך, או המחלוקת בין מנהלים צעירים לעובדים מבוגרים סובבת סביב הניסיון. העובדים המבוגרים יותר הם לרוב גם מנוסים יותר בתחומים מקצועיים מסויימים והמנהל הצעיר צריך להוכיח את עצמו ולהוביל צוות של אנשים שרבים מהם מנוסים ממנו.

מימין, שבתאי אלישב וצפריר בן שטרית, רכבת ישראל מימין, שבתאי אלישב וצפריר בן שטרית, רכבת ישראל מימין, שבתאי אלישב וצפריר בן שטרית, רכבת ישראל

"לא אני המצאתי את המשפט אין חכם כבעל ניסיון", אומר אלישב ומתייחס לעבודתו כעתק ברכבת ישראל, עבודה שיש בה סיכון. "למשל, במהלך החיים שלי ראיתי הרבה סכנות בעבודה, אני מודע להן ויודע כיצד להימנע מהן. מישהו צעיר עם פחות ניסיון יכול אולי להיות פחות מודע לסכנות".

כשמונה בן שטרית לתפקיד הוא היה נתקל בהתחלה באופן יום יומי בתגובות מסוג "אנחנו עושים את המשימה הזאת כבר 20 שנה, אתה רוצה ללמד אותנו איך לעשות אותה?". "התשובה שלי הייתה בואו ננסה ביחד לעשות את זה שונה. ניסיתי להוביל אותם לכך שאפשר לעשות את הדברים אחרת ובצורה יותר טובה ויעילה", הוא מספר. "האנשים האלה הם עתירי ניסיון, בעלי דרך והרגלים קבועים לרוב וצריך להשתמש באינטליגנציה הרגשית שלך ולהבין שהם יכולים להיות ההורים שלך ועדיין לנהל ולהתוות להם דרך".

מיכל דן הראל מיכל דן הראל מיכל דן הראל

הקשיים בניהול עובדים מבוגרים יותר התרכזו מבחינתו של בן שטרית בנושא שינוי והנחלת דרכי העבודה. העובדים בעלי הניסיון אמרו שהם יודעים מה הם עושים והוא רצה לייעל ולשפר תהליכים. "כשהגעתי לפה ראיתי שברצף הניהולי יש חוסר תקשורת. המיקום הגיאוגרפי של המשרדים היה מקוטע ובחודש הראשון שלי בתפקיד הבנתי שהעבודה נפגעת מכך וערכתי שינוי. הוותיקים לא אהבו את זה שהם צריכים לעבור למבנה אחר אבל לאחר זמן מה הבינו שזה באמת מייעל את העבודה", הוא אומר

פערי הדורות בין מנהלים לצעירים לעובדים מבוגרים יותר באים לידי ביטוי גם בתפיסה שונה של מחוייבות וציפיות מהעבודה, אומרת מיכל דן-הראל, מנכ"לית מנפאואר. "לא פעם, עובדים מבוגרים מגיעים לעבודה חדשה כשהם רגילים לשיטות עבודה ונהלים מעבודות קודמות והיום המנהלים הצעירים עובדים בשיטות שונות מפעם שאפשר לומר שהן יותר פתוחות ומשוחררות. לחלק מהעובדים קשה הסטייה הזו ממה שהיו רגילים לאורך השנים והם חשים שיש בשיטה שכזו אפילו יותר מדי חופש פעולה. בנוסף יש קושי שמתבטא במחשבות כמו "אני יכולתי למלא את תפקיד המנהל טוב יותר כי יש לי יותר ניסיון וותק". עם קושי שכזה אפשר להתמודד ולדלג על המשוכה הזאת בעזרת ההבנה שזה שהמנהל צעיר זה לא אומר שבהכרח הוא לא יודע כלום. צריך להבין שלכל מנהל שמגיע למקום עבודה יש את היתרונות והחסרונות שלו.דווקא המנהל הצעיר מאפשר לעובד להצליח בארגון ולהתבלט".

ישנם עובדים מבוגרים שרואים בבוס צעיר דווקא ייתרון. "אף פעם לא ייחסתי משמעות להפרש הגילאים. להיפך אני אוהב לעבוד עם חבר'ה צעירים, יש להם יכולת חשיבה מחוץ לקופסא, אני לומד מהם ומרגיש קצת יותר צעיר בזכות הבוס", מספר ישראל ורצ'יק, טכנאי גז ראשי במדור גז במכון התקנים, בן 65. המנהל הישיר שלו, סמי אהרון, הוא בן 35, מונה לפני חמש שנים לתפקיד ראש מדור גז במכון התקנים הישראלי. כל העובדים שעליהם הוא ממונה מבוגרים ממנו בהרבה שנים. הפרש הגילאים המינימלי בינו לבין עובדיו הוא 15 שנה. "יש הרבה דברים חיוביים בלעבוד עם אנשים מבוגרים ממך, הם רוצים להיות שותפים שלך. לפעמים יש קשיים אבל אני לא חושב שהיה יותר פשוט עם עובדים צעירים", הוא אומר.

הפערים המשמעותיים ביותר מבחינתו בינו לבין העובדים הם הפערים הטכנולוגיים. עובדים התרגלו לעבוד עם טכנולוגיה מסויימת ופתאום משתנים דברים. עם זאת, גם כאן לניסיון יש משמעות. "במערכת הישנה יותר שבה ורצ'יק בקיא יותר הוא נותן לי טיפים ומלמד אותי טריקים באופן יומיומי", אומר אהרון.

לורצ'יק לא הייתה בעיה לקבל בוס צעיר ממנו והוא אף הבין את הקושי בניהול מישהו מבוגר בהרבה. "הוא הרבה פעמים אמר לי שהוא מסתכל עלי ורואה את האבא שלו. היו מקרים בהם הוא אולי הרגיש לא נוח לתת לי הנחיות ואני תמיד אמרתי לו לא להסתכל על הגיל. הוא גם בא אלי וביקש שאתן לו מהניסיון שלי", הוא אומר.

מהצד שלו מספר אהרון כי הוא נוהג לדבר באופן לא פורמאלי עם העובדים. "אני מתייעץ המון. אני אבא צעיר יחסית ויכול להתייעץ בתחום זה. כמו כן אני שואל את עצמי מה היה רוצה אותו עובד ספציפי, מנסה להבין את הראש שלהם, מה עובר עליהם", הוא אומר.

מימין: רם עצמון ועידו לדר, קבוצת הדקה ה-90, צילום: יחצ מימין: רם עצמון ועידו לדר, קבוצת הדקה ה-90 | צילום: יחצ מימין: רם עצמון ועידו לדר, קבוצת הדקה ה-90, צילום: יחצ

מנהלים צעירים מבחינתם עלולים להיתקל בקושי לנהל אנשים שהידע המקצועי שלהם נרחב משלהם. כדי לעשות זאת בהצלחה, אומרת דן-הראל, מנהלים צריכים לוודא שכל אחד מהמומחים המקצועיים שעובדים תחתם תורם את חלקו לצוות על הצד הטוב ביותר. "למנהלים צעירים זה דבר מאוד קשה כי זה דורש הרבה ביטחון לתת לאנשים להיות מומחים ועדיין לא לערער את העובדה שהם העומדים בראש והאחריות על כתפי המנהל. לצד זאת, על המנהל לא להתעקש ולהראות שהוא תמיד צודק. מנהלים צעירים, שבדרך כלל פחות מנוסים, מחפשים להראות שהם בולטים מעל כולם, והם צריכים להבין אחרת, שכשיש עובדים תחתם שפורח ומצטיינים זה דווקא מוסיף ומעיד גם על יכולות הניהול שלהם".

עידו לדר, בן 32, סמנכ"ל תפעול ומכירות בקבוצת הדקה ה-90 מונה בינואר השנה לתפקידו שבמסגרתו הוא מנהל עובדים שרובם יותר מבוגרים ממנו, חלק ניכר מהם בני חמישים פלוס. "מבחינתי כל תהליך חפיפה או כניסה לתפקיד מלווה בראש ובראשונה בלהתחבר לעובדים. אני מאמין שהתפקיד של המנהל הוא לקשור בין צרכי הארגון והיעדים העסקיים שלו לצרכי העובדים. לכן מבחינתי כל תהליך החפיפה באמת לנסות ולהתחבר עד אחרון העובדים לא משנה גילם", הוא אומר.

מכיוון שהוא נכנס לתחום חדש, תחום התיירות העובדה שתחתיו עובדים אנשים שרבים מהם בעלי ניסיון של יותר מעשור בתחום פועלת לטובתו. "יש עובדים שהם בני סמכא בתחומם עם ניסיון רב ואני 'מנצל' את הידע והניסיון שלהם גם כדי להעשיר את עצמי וללמוד וגם כדי לראות שלל דעות כדי להבין מה צריך לשפר. שמתי לב שככל שהעובדים יותר מבוגרים הם יודעים יותר להעריך מנהלים מעורבים שמשקיעים בעשיה והם בעלי נוכחות ניהולית בשטח".

מימין: ישראל ורצ מימין: ישראל ורצ'יק וסמי אהרון, מכון התקנים מימין: ישראל ורצ

אחד מנציגי המכירות שעובדים בכפיפות לעידו הוא רם עצמון, בן 61, שעובד במכירות כבר ארבעים שנה. "הבוס שלי הוא קודם כל הבוס שלי. זה שיש לי ניסיון בחיים, וידע, זה לא משנה. ברגע שאני נכנס למשרד הוא המנהל, זה התפקיד שלו. אני לא מחפש כבוד, אני בא לעבוד בצורה הטובה ביותר, לכבד אותו ולשמוע בקולו", הוא אומר. "אחת הסיבות שאני יושב פה היא כי אני מסתדר בצורה נהדרת עם העובדים הצעירים, לא רק המנהלים". כל המנהלים שלו צעירים ממנו, חלקם בכמה עשורים. עובדים מבוגרים שאינם מנהלים צריכים בשלב מסויים בקריירה ללמוד לעבוד עם מנהלים צעירים מהם, זו פשוט המציאות של שוק העבודה.

בכל זאת, עצמון מבחין בהבדלים בסגנון הניהול בין המבוגרים לצעירים יותר. "ברור שככל שיותר מבוגרים התפיסה יותר מעודנת, אבל העובדה שהכניסו אדם כל כך צעיר למערכת גורמת להרגשה של רוח חדשה שמנשבת".

תגיות