אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללא תנאים מקדימים: תוספת של 9% לשכר עובדי רשות המסים צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

ללא תנאים מקדימים: תוספת של 9% לשכר עובדי רשות המסים

אף שבאוצר דורשים כבר שנים איחוד אגפים ברשות המסים, העובדים יקבלו תוספת שכר ללא תנאים ומי שישתתף בפיילוט של יחידה מאוחדת ייהנה מעוד תוספת. עובדי הרשות יקבלו גם תוספת של 7.75%, שלה זכאים כל עובדי המדינה

26.03.2017, 07:00 | עמרי מילמן

בשקט בשקט סיכמו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ביום שני האחרון על תוספת שכר של 9% עבור עובדי רשות המסים, רגע לפני שהתפוצץ המשא ומתן בין הצדדים שנמשך כבר יותר מחצי שנה. בתמורה לתוספת השכר עובדי רשות המסים כמעט ולא יידרשו לעשות דבר, בעוד בתנאי המקורי התוספת הותנתה באיחוד אגפים ברשות.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הערכות ראשוניות, עלות ההסכם תעמוד על כ־100 מיליון שקל כל שנה שיחולקו בין 5,000 מעובדי הרשות, בנוסף לתוספת שכר של 7.75% לכלל עובדי המדינה שעליה סוכם בימים אלו.

גורמים באוצר מבקרים בחריפות את ההסכם וטוענים כי שר האוצר משה כחלון לחץ על החתימה עליו כדי שלא לפתוח חזית נוספת בתקופה זו (ראו מסגרת). מנגד, ניסנקורן, שנמצא לקראת ההתמודדות בבחירות ליו"ר ההסתדרות מול ח"כ שלי יחימוביץ', צריך להביא הישגים ומהר, ואיים כי אם האוצר לא ייכנע לדרישות העובדים לתוספת שכר - הרשות תצא בשביתה.

עוד חוששים באוצר כי ההסכם חסר התקדים עלול להביא לדרישות דומות של תוספות משמעותית - ללא כל תמורה - מצד גופים ממשלתיים אחרים.

הישג קטן לתוספת גדולה

 

אם כי שני הצדדים החליטו להצניע את ההסכם, באוצר מתגאים בהישג, אף שהרשות לא תידרש לאחד אגפים ולהתחיל בתהליך התייעלות. בתמורה לתוספת השכר הנהלת הרשות תוכל לבצע רוטציה בין תפקידים בדרג מנהלים זוטרים (בעוד היום ניתן לעשות זאת רק בין תפקידים בכירים); וחוקרי מס הכנסה יתחילו לחקור גם את משפחות הפשע. עד היום חוקרי מס הכנסה סירבו לחקור את משפחות פשע ביחד עם המשטרה, מה שהוביל להקמת יחידת יהלו"ם (היחידה הארצית לחקירות ומאבק בפשיעה) הייעודית לנושא. במקביל, חוקרי מע"מ דווקא חקרו וקיבלו על כך תוספות שכר.

שי באב"ד, צילום: עמית שעל שי באב"ד | צילום: עמית שעל שי באב"ד, צילום: עמית שעל

הצלחה נוספת שבה מתגאים כחלון ובאב"ד היא השגת שקט עד סוף 2019, סוף הקדנציה של הממשלה הנוכחית. כעת עובדי הרשות לא יוכלו לצאת בדרישות נוספות על כל שינוי טכנולוגיה שייעשה בתקופה זו, שבמהלכה אולי תהיה התקדמות כלשהי בנוגע לאיחוד אגפי הרשות. מבחינת עובדי המדינה, כל שינוי, כמו למשל הפסקת שימוש בפקס, מצדיק תוספת שכר. איחוד אגפי רשות המסים, מהלך משמעותי יותר משינוי טכנולוגי שממנו חוששים העובדים, יעלה בסופו של דבר הרבה יותר.

מבחינת באב"ד, שניהל את המשא ומתן מאחר שהממונה על השכר ערן יעקב מצוי בניגוד עניינים כבכיר לשעבר ברשות המסים, ישנו הישג אף גדול יותר: עם עובדי הרשות סוכם כי לכשיושג הסכם שכר מודרני, הוא יהיה מותנה באיחוד הגופים השונים של הרשות. לטענת האוצר, אם יושג הסכם כזה בהמשך, התוספת של 9% תקוזז ממנו.

בנוסף סוכם שבמסגרת פיילוט תוקם יחידה מאוחדת שתעניק את כל השירותים לאזרח, בעוד היום קיימת הפרדה בין מכס ומע"מ לבין מס הכנסה ומיסוי מקרקעין. עובדים שיסכימו לקחת חלק מהפיילוט במהלך השנים הקרובות, עשויים ליהנות מתוספת נוספת לשכר.

תוספת שנייה ללא תמורה

 

זו לא הפעם הראשונה שעובדי הרשות נהנים מתוספת שכר ללא איחוד אגפים אך בתמורה לשקט. ב־2015 העביר האוצר לעובדים מענק של 17 אלף שקל בו הם התחלקו עבור השינויים שנעשו במדיניות המס בשנה וחצי שלאחר מכן.

ב־2012, בתחילת המשא ומתן, טענו ועדי העובדים של הרשות כי הובטח להם הסכם שכר מודרני. לנגד עיניהם עמד ההסכם שנחתם עם עובדי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) אחרי הרפורמה שהפכה אותה ממינהל מקרקעי ישראל לרשות. תוספת השכר שקיבלו עובדי רמ"י היתה של עשרות אחוזים יחד עם גמישות ניהולית גדולה מהנהוג במגזר הציבורי, בעוד שבאוצר דורשים כבר מ־2004 להתנות את התוספת באיחוד אגפים.

הצורך בהתייעלות ברשות זוכה להתייחסות בכל שנה מצד מבקר המדינה, בטענה כי איחוד אגפים יגדיל מאוד את גביית המסים. גם ברשות מזכירים בכל הזדמנות את המחסור בכוח אדם, שנובע בין היתר מחפיפה רבה בעבודות. 

תגיות