אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולם היזמות לא זר לד"ר ולדמן ולפרופ' דרבסי צילום: ערן יופי כהן

עולם היזמות לא זר לד"ר ולדמן ולפרופ' דרבסי

שני החשודים בשימוש במידע פנים במסחר במניית מובילאיי הקימו בעבר סטארט־אפים

26.03.2017, 08:04 | ספי קרופסקי ומאיר אורבך
החשודים בשימוש במידע פנים בעסקת מובילאיי־אינטל, ד"ר אמיר ולדמן ופרופ' אריאל דרבסי, נחשבים לבכירים בתחומם ומכירים מקרוב את עולם הסטארט־אפים.

ולדמן, דמות מוערכת בתחום האסתטיקה בישראל ועם שנים של ניסיון, התחיל את דרכו בחברת האסתטיקה סינרון שהוקמה בשנת 2000 על ידי ד"ר שמעון אקהויז, בכיר גם כן בתעשייה. בחברה שימש ולדמן כסגן נשיא האחראי על יחסים קליניים ורגולטוריים. ב־2006 הקים עם אחד ממייסדי סינרון, משה מזרחי, את חברת Home Skinovations.

כיום משמש ולדמן כסגן נשיא החברה לפיתוח עסקי והוא חבר בדירקטוריון. לפי מאגר המידע IVC, החברהת עוסקת בתחום טיפולי אסתטיקה ביתיים ומייצרת מכשירים להסרת שיער, לטיפול באקנה, בצלוליטיס, ב־Anti Aging ועוד. כיום החברה ממתגת את עצמה תחת קו המוצרים העיקרי שלה שנקרא Silkn, ולפי הערכות IVC, היא מכרה ב־2015 מוצרים בכ־130 מיליון דולר. החברה מעסיקה למעלה מ־100 עובדים ומרכז פעילותה נמצא ביקנעם.

פיתח קשרים עם גורמים המקורבים למובילאיי

 

פרופ' דרבסי, יליד צ'ילה המתגורר במבשרת ציון, הוא גנטיקאי מוערך המכהן כסגן דיקן בפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטה העברית. לדרבסי ניסיון קצר עם תעשיית ההייטק, לאחר שב־1999 הקים סטארט־אפ בתחום הביו־טכנולוגיה שנקרא idGENE, שעוסק בזיהוי גנים של מחלות כמסלול לפיתוח תרופות. מאז הקמתו עזב דרבסי את הסטארט־אפ, שעדיין פעיל בשוק.

בראיון שנתן למקומון במבשרת ציון לפני כמה שנים, סיפר דרבסי כי "כבר בתחילת הדרך גייסנו 10 מיליון דולר והעסקנו כ־50 עובדים. זאת היתה עבורי התנסות מעניינת ומרתקת מאוד. למדתי כשגם כשאתה ישן אתה לא מפסיק לעבוד". עוד הוסיף דרבסי כי "אין סיכוי שאחזור למקום הזה, כיוון שרק אחרי שעוברים מכבש כמו זה, לומדים שאין מחיר לשלווה".

ולדמן ודרבסי, צילום: ערן יופי כהן ולדמן ודרבסי | צילום: ערן יופי כהן ולדמן ודרבסי, צילום: ערן יופי כהן

תחום המחקר של דרבסי, בשנות ה־50 לחייו, הוא הבסיס הגנטי של תכונות המושפעות על ידי גנים וכן על ידי הסביבה, ולשם כך הוא חקר במרוצת השנים סוגי מחלות שונות. הוא עצמו חלה לאחרונה במחלה קשה, וייתכן כי השתמש במידע פנים בעסקת מובילאיי כדי להבטיח את העתיד הכלכלי של משפחתו.

ככל הנראה, דרבסי פיתח קשרים עם גורמים שלהם היה מידע הקשור למובילאיי, שפותחה באוניברסיטה שנות ה־90 המאוחרות.

חברת המסחר של העברית החזיקה במניות מובילאיי

 

הפיתוח, שנעשה במעבדות בית הספר להנדסה ומדעי המחשב של האוניברסיטה, נרשם כפטנט והועבר לפיתוח מסחרי על ידי חברת המסחור של העברית, יישום, כשלאחר מכן הוקמה החברה ב־1999. בעבר החזיקה יישום מניות בחברה, ובמהלך השנים מכרה אותן. חלק מהמניות נמכרו במחיר מנייה הקרוב לזה שנמכר החודש לאינטל, שעמד על 63.54 דולר. אלא שכל המניות נמכרו לפני האקזיט האחרון, שממנו האוניברסיטה לא ראתה דבר. באוניברסיטה נמנעו מלציין מהו שיעור הרווח המצטבר מהמניות שנמכרו לפי כן.

פרופ' דרבסי הסתייע גם הוא בחברת יישום בעבר. לפני כשבע שנים הוא ביקש לקדם שיטה שפיתח ביחד עם משטרת ישראל לזהות דנ"א של חשוד גם כשהוא שרוי בתערובת מורכבת של דגימות דנ"א.

מדרבסי ומוולדמן לא נמסרה תגובה.מחברת מובילאיי לא נמסרה תגובה לשאלת "כלכליסט" האם לחברה יש קשר כלשהו עם ולדמן ודרבסי.

תגיות