אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרדי הממשלה מקשים על הגשת בקשות חוק חופש המידע צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

משרדי הממשלה מקשים על הגשת בקשות חוק חופש המידע

מתוך 2,000 גופים שמחויבים לספק נתונים לציבור, רק 29 משרדי ממשלה ורשויות מקומיות מאפשרים לשלם דרך האינטרנט על בקשות חופש המידע. האופציות שעומדות בפני האזרחים, לשלם דרך הדואר או בהעברה בנקאית, עלולות לגרום לרבים לוותר

27.03.2017, 08:23 | שחר אילן

מתוך 2,000 גופים שמחויבים לספק נתונים לפי חוק חופש המידע, רק 29 משרדי ממשלה ורשויות מקומיות מאפשרים לשלם את האגרה הנדרשת באינטרנט במקביל להגשת הבקשה. באופן הזה, מקשה הממשלה על אזרחים להגיש בקשות לחופש מידע, ומאלצת רבים לשלם בבנק הדואר או בהעברה בנקאית, שלעתים גורמים להם לוותר על כך.

29 הגופים שמאפשרים תשלום מקוון עושים זאת באמצעות שרת התשלומים הממשלתי. מבדיקה שערך "כלכליסט", שבחן 20 אתרים של גופים מרכזיים שאינם מחוברים לשרת התשלומים הממשלתי, עלה כי רק משרד הביטחון מאפשר תשלום באינטרנט באופן עצמאי. כך הכפופים לחוק חופש המידע מרוקנים מתוכן את הליך הגשת הבקשות המקוונות.

קראו עוד בכלכליסט

שר הביטחון אביגדור ליברמן, צילום: אוראל כהן שר הביטחון אביגדור ליברמן | צילום: אוראל כהן שר הביטחון אביגדור ליברמן, צילום: אוראל כהן

על מנת לקבל מידע ציבורי, על המבקש להגיש בקשה מקוונת לגוף ממנו הוא רוצה נתונים. לאחר מכן, עליו לשלם אגרה סמלית בגובה של 20 שקל. עמותות וחוקרים אינם חייבים בתשלום האגרה, ולכן יכולים להגיש את הטפסים ללא בעיה. אך אזרחים פרטיים, חברות, פעילים פוליטיים וחברתיים ואנשי תקשורת צריכים לשלם את האגרה.

מהבדיקה עולה כי הכנסת, צה"ל, משכן הנשיא, עיריות ירושלים ותל אביב והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה — כולם כפופים תחת חוק חופש המידע — לא מאפשרים תשלום מקוון. בנוסף להם, שבעה משרדי ממשלה קטנים, ביניהם שיתוף פעולה איזורי, הנגב והגליל, שיוויון חברתי והמדע והטכנולוגיה, גם כן לוקחים חלק בתופעה.

לפי דו"ח היחידה לחופש המידע במשרד המשפטים, ב־2016 הוגשו 2,150 בקשות חופש המידע באמצעות הטופס המקוון. 37% מהן, כ־800 בקשות, היו בתשלום. ביחידה מציינים ש־87% מהבקשות בתשלום היו לגופים שמאפשרים לשלם באינטרנט את האגרה.

בפועל, סביר להניח שמבקשים שאינם מצליחים לשלם את האגרה מוותרים על הבקשה או שולחים אותה בדרך אחרת. התמונה הבעייתית בולטת עוד יותר לאור העובדה שלרוב מדובר בגופים שיש להם אמצעי גבייה משוכללים, למשל למטרות כמו גביית מסים, חשבונות וקנסות. לכן, סביר להניח שהמאמץ הנדרש מרשות מקומית להכניס למערך הגבייה שלה אפשרות לתשלום אגרה דרך האינטרנט לבקשת חופש המידע הוא מזערי במיוחד.

לאור תוצאות הבדיקה שנערכה על גופים גדולים ובעלי יכולות מחשוב משמעותיות, ההנחה היא שהסיכוי שקיימים גופים קטנים יותר שמאפשרים תשלום זה דרך האינטרנט הוא קלוש מאוד.

מהיחידה לחופש המידע שבמשרד המשפטים נמסר בתגובה: "במקרים בהם יש פטור מאגרה ניתן להגיש בקשה באופן מקוון ומלא. בשרת התשלומים, המאפשר תשלום מקוון של אגרה, ניתןלשלם ל־29 רשויות ציבוריות. השרת פתוח למשרדי הממשלה וליחידות הסמך בלבד.

"רשות מחויבת לפרסם את דרכי תשלום האגרה אליה אך אינה מחויבת לאפשר תשלום מקוון על פי חוק. אנו פועלים על מנת לאפשר את פתיחת הטופס לשרתי תשלומים שאינם ממשלתיים".

תגיות