אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר החקלאות נתן דחיפה לעלייה במחירי העוף צילום: דנה קופל

בלעדי לכלכליסט

שר החקלאות נתן דחיפה לעלייה במחירי העוף

רשתות השיווק מדווחות שבארבעת החודשים האחרונים חלה עלייה של 30% במחירי העופות שהן קונות מהמשחטות. בין הגורמים לעליית המחירים: הודעת משרד החקלאות כי צפוי מחסור בעוף בחג הפסח

27.03.2017, 08:01 | נורית קדוש

עלייה חדה חלה בשבועיים האחרונים במחירי העוף הטרי שהמשחטות מוכרות לרשתות השיווק, הרבה לפני מועד חג הפסח, כך נודע ל"כלכליסט".

"המשחטות, שבדרך כלל בשבוע־שבועיים שלפני ערב החג מתחילות להעלות מחירים, התחילו עם ההתייקרויות השנה כבר בחודש ינואר ומאז המחיר במגמת עלייה שלא עוצרת. מחיר העוף במרץ עלה בכ־30% ביחס למחיר בנובמבר", מתאר קמעונאי את ההתנהלות מאחורי הקלעים. "אמנם אסור להן לתאם, אבל באורח פלא כולן מוכרות את העוף באותו מחיר, בשינוי של 10 אגורות יותר או פחות". לדבריו, המשחטות מסבירות את ההתייקרות במחסור בעוף. לדברי בכיר בענף, "הצרכנים חשים בהתייקרות, אבל פחות מכפי שהיא בפועל כיוון שהקמעונאים סופגים את עיקרה. זה נעשה כיוון שהעוף משמש כלוס לידר, שמסייע בהנעת צרכנים לחנויות".

קראו עוד בכלכליסט

חלק מהקמעונאים ספגו את ההתייקרות - אך בחלק מהמקרים הצרכנים משלמים עד 30% יותר לעומת ינואר.

לגיטימיצה להעלאת מחירי העוף קיבלו המשחטות לפני חודש, כשמשרד החקלאות קרא לציבור להצטייד בעופות טריים ולהקפיאם לקראת הפסח, על רקע הערכות כי בחג ייווצר מחסור בשל מחלת צומת גידים בעופות הגורמת לפסילת כשרותם. במכתב לבעלי המשחטות קרא משרד החקלאות לעשות ככל האפשר כדי להימנע ממחסור בעוף טרי בערב הפסח, ולהקדים את השחיטה של העופות במספר ימים, כלומר לשחוט אותם כשהם במשקל נמוך יותר, אז יורד הסיכוי להימצאות המחלה.

אורי אריאל שר החקלאות, צילום: נמרוד גליקמן אורי אריאל שר החקלאות | צילום: נמרוד גליקמן אורי אריאל שר החקלאות, צילום: נמרוד גליקמן

אותו מחיר לבקר ולעוף

על רקע ירידת מחירי בשר הבקר הטרי, עם פתיחת מכסות פטורות ממכס, התכווץ במידה ניכרת הפער בין מחירו ובין מחיר העוף ורבים החלו לצרוך בשר בקר במקום עוף. שמונה יבואנים וקמעונאים זכו השנה במכסה פטורה ממכס ליבוא כולל של 10,000 טון בשר בקר טרי לישראל. על פי הצו שנחתם, מכסות היבוא של בשר בקר הטרי צפויות להמשיך ולגדול בשלוש השנים הבאות עד כדי 17,500 טון בשנת 2020, כך שמרבית תצרוכת השוק הקמעונאי תסופק מיבוא.

שינוי זה כבר הוביל לכך שבקצביות ברשתות השיווק ניתן למצוא נתחי בשר טרי במחיר של 40 שקל לק"ג, בעוד חלק ממוצרי העוף, כגון חזה עוף, נמכרים במחיר כמעט זהה. "ההתייקרות של העוף הביאה לכך שעולה כמעט אותו מחיר לקנות בשר טרי לקציצות או חזה עוף לשניצל, והרבה צרכנים עושים את השיקול הזה ובוחרים בבשר", מספר קמעונאי גדול. כדי להעשיר את מקרר הבשר ולייצר אלטרנטיבה נוספת, החלו חלק מהרשתות לייבא בשר מאירופה. ויקטורי החלה למכור בשר בקר טרי אשר מיובא ממחוז בריטאני בצרפת על ידי חברת נטו, רמי לוי החל לייבא בשר טרי מספרד. גם חברת טעמן תחל לייבא בשר מספרד. לדברי אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה בוויקטורי, מדובר בבשר מעגלי שרולה, הנחשבים לעגלים הטובים ביותר באירופה, ומחירו לא גבוה בשיעור ניכר מהבשר המיובא מפולין.

לצד התייקרות העוף, קשה לחוש בחנויות באווירת החג. מאז פורים עסקו הרשתות בקידום מבצעי הוזלות על חומרי ניקוי, המהווים בכל שנה את השלב הראשון בהיערכות לחג.

בשבוע שעבר החלו מבצעי החג על מזון, אולם למעט מספר מוצרי דגל שהוזלו בכל רשת, לא נפתחה תחרות מחירים פרועה שאפיינה את השנים שעברו. לדברי רביד, גם בהמשך לא צפויים מאבקי מחיר שאפיינו את השנים שקדמו לקריסת מגה. "מה שהיה בשנה שעברה זה פחות או יותר מה שיהיה גם השנה".

מחיר הירקות ללא שינוי

כלקח מחגי תשרי לפני שנה וחצי, אז נרשם מחסור חריף בתוצרת טרייה ובראשה עוף וירקות, נערך משרד האוצר בפסח אשתקד עם תוכנית להרחבת ההיצע ובלימת התייקרויות. במסגרת זו חתם האוצר על צווים להסרת מכסים על שורת מוצרים, ובהם דגים קפואים, ירקות קפואים, בשר כבש ושמן זית. מאז נחתם הסכם עם מגדלי הדגים, במסגרתו הופחת המכס, כך שמחירי הדגים לחג יהיו אמנם גבוהים מהשנה שעברה, אך נמוכים מהשנים שקדמו לה. בנוגע לירקות הקפואים, הוחלט באוצר לא להפחית השנה מכסים, על רקע נתונים משנה שעברה, שלפיהם עיקר התוצרת מופנה לשוק המוסדי, כך שהצרכן לא חש בירידת מחירים והיצרנים המקומיים נפגעו. השנה האוצר חתם על צו המאפשר יבוא ירקות טריים ללא מכס. החקלאים המקומיים, החוששים מהצפת השוק בתוצרת שתרסק את המחירים, שומרים בשלב זה על מחירי הירקות בדומה לאלו שהיו בחודש שעבר.

תגיות