אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: מאז 2011 נרשמה ירידה של 37% במספר החברות הנסחרות בבורסה

בנק ישראל: מאז 2011 נרשמה ירידה של 37% במספר החברות הנסחרות בבורסה

עפ"י דו"ח בנק ישראל, הירידה המשמעותית ביותר נרשמה בקבוצת הדירוג הנמוך ובחברות הקטנות יותר ואילו בחברות הגדולות ובחברות בעלות דירוג גבוה ירידת המרווח הייתה מתונה יותר. היחס בין מספר החברות הציבוריות לאוכלוסייה בישראל עדיין בין הגבוהים בעולם

29.03.2017, 11:32 | רחלי בינדמן

בנק ישראל מקדיש בדו"ח שלו פרק לחברות הציבוריות ולבורסה המקומית. החברות הציבוריות בישראל מייצגות רק באופן חלקי את המגזר העסקי המקומי כשמשקלן של החברות הציבוריות הלא פיננסיות במגזר העסקי הלא פיננסי הוא כ-38% בלבד.

בשנת 2016 ירד הרווח הנקי של החברות הציבוריות וירידתו התבטאה בירידה של יתרת המזומנים ביחס להיקף הנכסים, שמשמעה, כך לפי הדו"ח, פגיעה בזמינות המקורות הפנימיים. לפי בנק ישראל ירידת הרווח הנקי ביחס לסך הנכסים הקיפה את כל הענפים למעט ענף הנדל"ן.

הירידה הפתיעה את הבנק לנוכח איתנות הביקוש המקומי ושיעור הצמיחה הנאה של הצריכה הפרטי, אך ההסבר לכך הוא האינפלציה השלילית. בבנק ישראל מציינים כי הסבר אפשרי נוסף לירידה ברווחיות הוא תוצאה של עלייה בתחרות.

שנת 2016 התבטאה גם בהיקף הנפקות גבוה של אגרות חוב של חברות המשקף גידול של פעילות ההשקעה בחברות ציבוריות. סך החוב שהנפיק המגזר העסקי הלא פיננסי (סחיר ולא סחיר) עמד על 42.5 מיליארד שקלים – ההיקף הגבוה ביותר מאז 2007 וכמעט פי 2 מ-2015. מתוכו כ-17.5 מיליארד שקל הונפקו עלי ידי חברות נדל"ן.

עוד מעלה הדו"ח כי עלות גיוס החוב ירדה במהלך השנים בכל הענפים – כלומר לחברות היה זול יותר לגייס חוב. עלות גיוס החוב משתקפת במרווחים על אג"ח ממשלתיות סחירות. הבולטים שביניהם הם ענף ההשקעות וההחזקות שרשם ירידה של 2.6 נקודות אחוז במומצע וענף הבינוי והנדל"ן עם ירידה של 1.2%.

הירידה המשמעותית ביותר נרשמה בקבוצת הדירוג הנמוך ובחברות הקטנות יותר ואילו בחברות הגדולות ובחברות בעלות דירוג גבוה ירידת המרווח הייתה מתונה יותר. ההסבר לכך, כך לפי בנק ישראל הוא שענף הפיננסים – הביטוח והבנקים כמעט ולא הציג הוזלה בעלות הגיוס. זאת בעיקר בשל ציפיות שליליות לגבי הרווחיות בענפים אלו לנוכח התהדקות הרגולציה שפועלת להגברת התחרות בהם. לצד שיפור במצב הפיננסי של החברות שאיפשר את הוזלת עלות הגיוס, בבנק ישראל מציינים כמובן כי הירידה הזו היא גם תולדה של רמה נמוכה של ריביות בארץ ובעולם.

בורסת תל אביב בורסת תל אביב בורסת תל אביב

בכל הנוגע לגיוס הון מניות – הדו"ח מציג כיצד בשנת 2016 הנפיקו חברות ישראליות מניות בהיקף של 5.5 מיליארד שקלים בבורסה לעומת 4.9 מיליארד שקלים ב-2015. 1.9 מיליארד שקל מתוכם הונפקו על ידי חברות נדל"ן, 1.3 מיליארד שקל על ידי חברות החזקות והשקעות ועוד 1.2 מיליארד שקל על ידי הבנקים, עוד כ-766

מיליון שקל הונפקו על ידי חברות ביומד וטכנולוגיה. הנפקת מניות של חברות זרות בישראל הייתה זניחה. רק שלוש חברות ביצעו הנפקה ראשונה ב-2016, שתי ישראליות ואחת זרה.

בכל הנוגע למחזורי המסחר בנק ישראל לא מבשר בשורות חדשות ומתאר כיצד מחזורי המסחר היומיים במניות ירדו ב-2016 ב-13% כשמדובר בירידה של 6% אם לא כוללים את תעודות הסל. עיקר המסחר המשיך להתרכז בחברות הגדולות במשק. שווי שוק המניות ביחס לתוצא בישראל עמד בסוף 2016 על 67% תוצר, נתון הממקם את הבורסה באמצע בין השוק האמריקאי לבין הממוצע בגוש האירו.

מספר החברות הנסחרות בבורסה ירד גם ב-2016 מ-461 חברות בסוף 2015 ל-452 בסוף 2016. אלא שלפי בנק ישראל מדובר בתופעה שלא ייחודית לישראל אלא קיימת גם בארה"ב ואירופה. בסך הכל נרשם צמצום של 37% במספר החברות הציבוריות בישראל מאז 2011. עם זאת, בבנק ישראל מוצאים לנכון לציין כי היחס בין מספר החברות הציבוריות לאוכלוסייה בישראל עדיין בין הגבוהים בעולם.

תגיות