אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אז מה תשתו במנגל? הנה עוד תשובה אפשרית: צילום: איל קרן

אז מה תשתו במנגל? הנה עוד תשובה אפשרית:

בשנים האחרונות חלק בלתי נפרד מהקניות למנגלים ולפיקניקים של האביב והקיץ, כוללות ביקור בחנויות יין, ביקבים ובמחלקות היין בסופרמרקטים שהתרחבו באופן מהותי בשנים האחרונות

30.03.2017, 13:38 | בחסות יקב יתיר

כולנו הפכנו לחובבי יין מושבעים ויותר מכך – אנחנו כבר לא מסתפקים ביקבים הגדולים והתעשייתיים אלא מחפשים את היינות הייחודיים של היקבים הבוטיקים שהפכו לשם דבר.

בישראל פעילים כיום כ- 300 יקבים, כאשר 75% מהם מוגדרים כיקבי בוטיק. אנו הישראלים צורכים 5-6 ליטרים של יין מידי שנה, חמישית מהצריכה הממוצעת באירופה , אולם נראה כי צריכת היין נמצאת במגמת עליה וכי השותים עצמם גם הם נמצאים בעיצומו של שינוי מהותי.

פגשנו את ערן גולדווסר– היינן הראשי של יקב יתיר, האמון על כל הדרך של היין מהגפנים ועד לבקבוק, כדי להבין מה נשתנה בצריכת היין בקרב הישראלים ומה עוד ישתנה

יותר נשים, יותר צעירים, יותר יין

בשנים האחרונות קהל היעד של היין הולך ונהיה מגוון וצעיר יותר. בניגוד לעבר, יותר נשים נהנות משתיית יין. במקביל הגיל של חובב היין הולך ויורד: אם בעבר דובר על בני 40+ שרוכשים יין, הרי שהיום אנחנו רואים יותר ויותר צעירים בני 25 ומעלה שמתעניינים ביין ורוכשים אותו.

"יין הפך מנחלתם של ההורים, בערב גבינות ויין, לנחלתם של צעירים וצעירות שפיתחו מודעות, עניין וטעם ייחודי", אומר היינן הראשי של היקב ומוסיף: "הצעירים והצעירות מביאים איתם את השינוי וההתחדשות בצריכת היין בישראל. בשונה מהוריהם, הם נמצאים בחיפוש מתמיד אחר היינות הייחודיים, יקבי הבוטיק והצורך ביין שיגדיר אותם.

חובבי היין היום מתעניינים באופן פעיל ביין, משלבים ביקורים ביקבים ומתעניינים בסיפור שמאחורי הבקבוק. זאת גם הסיבה לכך שאת היין שלהם הם רוכשים בחנויות מתמחות ולא בסופר מרקטים".

ערן גולדווסר, יין ראשי של יקב יתיר, צילום: יוחאי הלל ערן גולדווסר, יין ראשי של יקב יתיר | צילום: יוחאי הלל ערן גולדווסר, יין ראשי של יקב יתיר, צילום: יוחאי הלל

מחפשים את הסיפור שמאחורי הבקבוק

מי מאיתנו לא ביקר ביקב בוטיק בשנה האחרונה? ישראלים רבים משלבים ביקורים ביקבי בוטיק בטיולים שלהם ברחבי הארץ, נפגשים עם אנשי היקב, נהנים מטעימות יחד עם הסומלייה ורוכשים כמה בקבוקים הביתה. ערן מספר: "הישראלים מחפשים היום יותר מתמיד את הסיפור שמלווה את בקבוק היין שלהם. הם רואים בסיפור של היקב חלק מחוויית הקניה והבילוי. אנחנו שמחים מאוד לארח ביקב שלנו חובבי יין ולספר להם כי אנחנו ממשיכים מסורת של גידול גפנים וייצור יין שהחלה באזור לפני כ- 2500 שנה. כחלק מהביקור אצלנו יכולים המבקרים אף להתרשם ממצודת תל ערד היהודאית ולראות כיצד כוס יין שנמזגת בכל מקום בעולם, מוצאת את שורשיה העתיקים בתנך והופכת את חזון דוד בן גוריון לנגב למציאות.

אין ספק כי הביקורים האלה הופכים את לקוחותינו לחלק מהסיפור שלנו ואת שתיית היין שלנו לחלק מהסיפור שלהם..."

תכירו –טרואר

חובבי היין יצרו להם שפה משלהם, שקיימת כבר שנים באירופה. הביטוי טרואר מתייחס לאזור בו הגפנים גדלות ולהשפעה שלו על אופי היין. לדוגמא, יקב יתיר נהנה מטרואר ייחודי: הגפנים גדלות בגובה של כקילומטר מעל פני האדמה, באזור ספר המדבר, הידוע בצחיחות שלו ובטמפרטורות הנמוכות בחורף ובשעות הלילה. הגובה ותנאי האקלים הופכים את הענבים הגדלים בכרמים שלו לייחודיים בשל הבדלי הטמפרטורות הקיצוניים בין היום והלילה לאורך כל השנה ובין החורף והקיץ.

תנאי אקלים אלה, יחד עם האדמה העשירה בגיר וחרסית, מאפשרים ליקב ליהנות מיבולי גפנים משובחים, שמהווים את הבסיס ליינות האדומים שלו.

הטרואר הייחודי של יקב יתיר הניב לא רק יינות מצוינים אלא חדשנות ברמה עולמית: אחד מהזנים הגדלים באזור בורדו בצרפת נקרא "פטי ורדו". זן זה שימש מאז ומתמיד כתוספת לבלנדים מקובלים בענף היין. הטרואר הייחודי של יתיר גרם לגולדווסר להתנסות בזן ולראות האם הוא יכול "להחזיק" יין זני (המורכב מזן אחד). התוצאה של הניסוי מהווה היום חלק מהקולקציה של יקב יתיר ויותר מכך – יין הפטי ורדו מבציר 2012 אף זכה במספר פרסים בינלאומיים.

זה הזן שלי

הישראלים שתו יין לבן או אדום... מעטים ידעו להבחין בין רמות המתיקות של היין, הזנים השונים והתערובות שלהם. היום נראה כי לכל חובב יין יש זן ייחודי אותו הוא אוהב.

גולדווסר מספר: "זיהוי זן אחד כאהוב הוא חלק מהתפתחות המודעות ליינות. כיום מרבית שותי היין יודעים לומר לא רק איזה סוג הם אוהבים: אדום או לבן, יבש או מתוק, אלא גם לנקוב בזנים אותם הם אוהבים במיוחד וכמובן, בתערובות ביניהם.

יותר מכך – היום יותר מתמיד, הישראלים ממשיכים לשמור אמונים ליינות מסורתיים דוגמת קברנה סוביניון, שרדונה ועוד, תוך שהם מעניקים חשיבות יתרה לא רק לזן אלא גם לאופן הייצור וההתססה של היין וכמובן לשנת הבציר.

העלייה במודעות בקרב הישראלים הביאה לשינוי גם בקרב היקבים בישראל: בשנים האחרונות הם החלו להציע זנים אקזוטיים ובלנדים (יין המורכב מכמה זנים) ייחודיים.

יקב יתיר לדוגמא, בחר לגדל את זן הוויונייה: מדובר בזן ייחודי לעמק הרון הצפוני בגבול בין צרפת ושוויץ. יין זה צפוי לכבוש את הטעם הישראלי בשל הדימיון שלו לשרדונה, ועם זה מתאים במיוחד לארוחות כמו גם לערב קיץ חם.

בנוסף, יקב יתיר מציע ארבעה יינות אדומים: קברנה סוביניון, סירה, פטי ורדו תערובת זנים ייחודית שנקרא "הר עמשא", יין רוזה, שהולך ותופס את מקומו בקרב הישראלים כיין אהוב במיוחד.

"אנחנו מציעים מגוון יינות שמחד מתאים לטעם הישראלי ומצד שני מאתגר אותו להכיר זנים ובלנדים מיוחדים ובועטים. יין הוויונייה למשל זכה לאהדה מרגע השקתו ואנחנו מאמינים כי יש פתיחות בקרב הקהל הישראלי להתנסות בזנים ובלנדים חדשים, לצד הזנים המסורתיים" אומר גולדווסר.

 , צילום: איל קרן צילום: איל קרן  , צילום: איל קרן

קנו לעצמכם מתנה

אחת המתנות המקובלות בדרך לשולחן הסדר או לכל ארוחה חגיגית היא בקבוק יין. ערן גולדווסר מעיד: "כ- 70% מהמכירות שלנו מבוצעות לקראת ראש השנה ופסח. הישראלים אוהבים להביא בקבוק יין בוטיק ייחודי כמתנה כאשר הם מוזמנים לחג.

במקביל, ישראלים רבים רוכשים יינות של יתיר לשולחן החג שלהם. הם רואים בהשקעה ביין בוטיק חלק בלתי נפרד מהמאכלים שהם מגישים לאורחים שלהם ובודקים איזה יין מתאים לאיזה מנה. ההוצאה המקובלת לבקבוק לארוחה חגיגית סבה בין 100 ל- 200 שקלים ולנו ביתיר יש מבחר יינות במחירים האלה, שהופכים כל ארוחה להצלחה.

לבסוף מעניק ערן גולדווסר חמישה טיפים לבחירת יין לארוחה הבאה שלכם:

1. אפשר לשתות יין גם בימים רגילים: למעשה כ- 30% משותי היין בישראל קונים מידי שבוע בקבוק, לכן חשוב לזכור שיין מהווה סיבה טובה לאוכל טוב ולא רק ההיפך. אפשר ליהנות מכוס יין טוב סתם ככה בסופו של יום, עם חברים או עם בן או בת הזוג, גם בלי להיכנס למטבח לשעה לפני.

2. יין טוב = יין טעים: לכל אחד מאיתנו יש טעם ייחודי ולכן כל אחד מאיתנו יכול לאהוב זן או יקב מסוים. שווה לבדוק מה אנחנו אוהבים ואיזה יין עושה לנו טוב באמצעות טעימה ולא רק בשל המחיר או התווית.

3. פתחתם את הבקבוק? יופי, שתו אותו: יין משתנה שהוא מגיע במגע עם חמצן. לכן, כאשר אתם פותחים בקבוק יין כדאי לסיים לשתות אותו תוך יומיים.

4. שומרים יין נכון: היום ניתן למצוא במרבית הבתים של חובבי היין מקררי יין שמעניקים את הסביבה הטובה ביותר לשמירה על היין ועל איכותו. קניתם בקבוק ואתם מייעדים אותו לשמירה? התייעצו עם בעלי המקצוע איך לעשות זאת בדרך הטובה ביותר, שמרו אותו בטמפרטורה המתאימה ועקבו אחרי ההוראות לשימור האיכות שלו.

5. המחיר אינו שאלה: אתם רוצים לקנות יין טוב? אז תשתחררו מהתפיסה שמחיר הבקבוק מעיד על האיכות. ניתן למצוא יינות מעולים בארץ במחירים של החל מ- 50 שקלים ועד למאות שקלים. קחו את הזמן למצוא את היקב האהוב עליכם, את הזן המועדף ואז בחרו את היין.

לפרטים נוספים אודות היקב>>

 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
יצרני ויבואני היין בישראל הצטרפו לתאבי הבצע
התגוררתי תקופה מסוימת בארה"ב, ושם רכשתי יין תוצרת קליפורנייה, יין נעים לשתייה עם האוכל ובעלות של פחות מ 5.00$ לבקבוק, חזרתי לארצנו, ולשמחתי גיליתי יין זה, אבל ב 65.00 ש"ח. לבקבוק, גם במסעדות, כוס יין בכלל לא משהו מתחילה ב 36.00 ש"ח.
שותה כוס ליום  |  18.04.17
5.
בירה עדיפה על יין
כתבת יחצ מדהימה ליקב יתיר . מחירי היין הישראלי בוטיקי גבוההים בצורה הזוייה ללא קשר לאיכות ולכן גם חלק גדול ביותר של היקבים מפסיד שכן לא קונים יין מחירי עתק. מהיכן באה הסטיסטיקה על כמות השתייה הממוצעת לאדם ? נראת מוגזמת לחלוטין . עם התחרות של יינות חו"ל כדאי למקומיים לחשוב על מחירים כדי שנוכל בהחלט לפרגן להם ולא למכור בקבוק יין במחיר רכב יד שנייה .
שתיין מקומי  |  14.04.17
4.
למרבית היין בישראל טעם לוואי חזק ולא נעים
כולל של יקב יתיר, ועוד יקבי "בוטיק". זו הסיבה שצריכת היין בישראל כה נמוכה - רוב הישראלים לא נהנים מהיין, והם מקשרים טעם של יין לאותו טעם לוואי חזק ולא נעים. זהו טעם הנובע מחוסר תקנים בישראל, מה שמוביל את התעשיה לחפש פתרונות קלים, לתסף את היינות באלכוהול וחומצה וסוכר. יש כמה יקבים בהם זה לא כך, לפחות לא בכל היינות. אבל אני פשוט נכנס לסופר של רוסים וקונה יין צרפתי או כלשהו בחצי מחיר וכמובן לא כשר. הצרכן הישראלי מגיב בהתאם. הבעיה היא שהוא חושב שיין זה לא טעים באופן כללי.
cuz  |  09.04.17
לכל התגובות