אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משנה למנכ"ל מובילאיי: "רכבים אוטונומיים ימנעו 95% מן התאונות" צילום: אורן כהן

משנה למנכ"ל מובילאיי: "רכבים אוטונומיים ימנעו 95% מן התאונות"

אלעד צרפתי על הקמת החברה: "במשך שמונה שנים לא מכרנו דבר". עוד הוסיף כי "מדי שנה 1.24 מיליון אנשים נהרגים בתאונות דרכים" ותלה את האשמה בהסחות הדעת של נהגים. טרכטנברג: "יש כישלון אדיר של מדיניות שהוביל אותנו להיות תקועים בפקק"

29.03.2017, 12:52 | תומר הדר

"בשנת 1999 החברה הוקמה אך במשך שמונה שנים לא מכרנו דבר", כך ציין היום (ד') אלעד צרפתי, משנה למנכ"ל מובילאיי ומנהל חטיבת האפטרמארקט בחברה במהלך כנס SMART MOBILITY SOLUTIONS במרכז הבינתחומי בהרצליה בשיתוף עם משרד יגאל ארנון וארליך פנסטר.

לדברי צרפתי: "כיום אנו מוכרים את השבבים שלנו לחברות המספקות רכיבים ליצרני הרכב. נתח השוק שהשגנו אפשר לנו בשנת 2012 להמשיך לפיתוח של מוצרים נלווים לרכב אוטונומי", מסביר צרפתי, "בפועל החברה נסחרת מאז אוגוסט 2014. המערכת שלנו בעצם רואה את העולם כפי שנהג רואה אותו, המערכת צריכה לדעת לא רק היכן הרכב נמצא, אלא גם היכן הוא יצטרך להימצא. וכל התהליך הזה הוא כמובן תהליך מבוסס זמן. הזמן יקר, רמזורים מתחלפים במהלך זמן, בני אנוש קופצים לכביש. כיום כדי שרכב אוטונומי יהיה בכביש, הוא חייב לראות כמו בן אדם". 

קראו עוד בכלכליסט

משנה למנכ"ל מובילאיי אלעד צרפתי, צילום: אורן כהן משנה למנכ"ל מובילאיי אלעד צרפתי | צילום: אורן כהן משנה למנכ"ל מובילאיי אלעד צרפתי, צילום: אורן כהן

צרפתי הוסיף כי "כאן נשאלת השאלה, מדוע בעצם אנו זקוקים למערכת? התשובה טמונה בבטיחות. מדי שנה 1.24 מיליון אנשים נהרגים בתאונות דרכים. 50% מן התאונות קשורות להולכי רגל וגורמים פגיעים בכביש. האשמה היא בנו, בשימוש בסמארטפון בנסיעה. בשימוש בפייסבוק תוך כדי נהיגה. הסחות דעת הן חלק בלתי נפרד מן החיים. אין מה לעשות, בשנים האחרונות הסחות דעת הפכו לחלק בלתי נפרד מן החיים על הכביש", מסביר צרפתי.

צפוי שינוי במבנה הבעלות על הרכב

לדברי צרפתי, "אנו מצפים לירידה של 95% במספר התאונות כשיהיו רכבים אוטונומיים וגם במבנה הבעלות על רכב. כיום אנשים מבלים 4% מחייהם ברכב. זה הכול. ובשביל זה אין צורך בבעלות על רכב". 

צרפתי פירט כי "צפוי שינוי לא רק ברכב, אלא גם בדרכים. כיום כביש בנוי למצב בו הנהג שולט ברכב, זה הכל. אך בעוד שני עשורים או שלושה המצב ישתנה. בני אדם ינהגו לצד מחשבים ולכן עלינו לתת למחשב את היכולת להתמזג בתנועה בדיוק כמו אדם. לכן אנו זקוקים לשלושה עיקרים: חישה, כלומר היכולת לראות את הסביבה, מיפוי-של תנאי הדרך ויכולת להשתלב בתנועה". יכולת המיפוי מבטיחה שיצרני רכב יצטרפו אלינו בעתיד".

צרפתי עוד אמר כי "פולקסווגן וב.מ.וו כבר הצטרפו, ואחרים עוד יצטרפו. אילון מאסק הגיע אלינו בשנת 2012 ודרש רכב אוטונומי עד 2015 עבור טסלה. כיום בתעשיית הרכב מדברים על רכב אוטונומי בשנת 2021. יש איום משמעותי על יצרני החלפים והרכב להספיק לייצר רכב כזה בזמן, יצרני הרכב לא רוצים לאבד נתח שוק. לכן שימוש בפתרון שלנו יאפשר ליצרני הרכב לפעול מהר, מי שעובד איתנו זוכה ליתרון בשוק".

מנואל טרכטנברג: מדינה שלמה חגגה את עסקת מובילאיי בזמן שישבה תקועה בפקק

"מדינת ישראל חגגה לפני שלושה שבועות את עסקת מובילאיי. מדוע כולם ידעו על העסקה? כי כולם ישבו במכוניות באותו זמן כשהיו תקועים בפקק ושמעו את החדשות ברדיו", כך ציין מוקדם יותר היום פרופ' מנואל טרכטנברג בכנס. לדברי טרכטנברג: "יש כישלון אדיר של מדיניות שהוביל אותנו להיות תקועים בתנועה, לכסות את המדינה באספלט, אבל הזמן שלוקח להתנייד לוקח עוד ועוד זמן. אנחנו צריכים להתמודד עם שתי הבעיות. טכנולוגיה בעצמה לא תוכל להציל אותנו מכשלי המדיניות שלנו. רגולציה ומדיניות וטכנולוגיה יכולים לפתור לבעיות הבוערות של מובילזציה במאה ה-21".

טרכטנברג עוד ציין כי "בישראל, המדיניות של משרד האוצר יש לה העדפה ברורה לתחברה פרטית ולא ציבורית ואנו רואים זאת בבירור בתקציב, של כמה מתקציב התחבורה הוקדש לכבישים ולא לתחבורה ציבורית. רק השנה הם הגיעו לעמק השווה, אבל עד עכשיו השקיעו יותר בבניית כבישים ולא בתחבורה ציבורית".

בדבריו מתח טרכטנברג ביקורת חריפה על מדיניות מיסוי הרכב החדש במדינת ישראל. לדבריו: "תקבולי המס מיבוא מכוניות פרטיות ודלקים בתחבורה פרטית מהווים נתח אדיר מתקבולי המס. לכן, האוצר נהיה מכור להרחבת התחבורה הפרטית. הביטוי האולטמטיבי הוא מה שקרה ב-2016, האוצר הודיע שהתקבלו יותר תקבולי מס משציפו ולכן יורידו המיסים. זה קרה בגלל הזינוק בייבוא הרכבים הפרטיים אשתקד. ואנחנו יודעים שבגלל זה יהיו עוד יותר עיכובים ופקקים וזה כשל אדיר".

תגיות