אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
5 החזיתות של שר האוצר צילום: מתן טורקיה

5 החזיתות של שר האוצר

בנק ישראל תוקף את תוכנית הנדל”ן של שר האוצר ומצנן את ההתלהבות מהסימנים לעצירת מחירי הדיור. ראש הממשלה מנסה להציג את כחלון כמי שגורר את המדינה לבחירות. ומעבר לפינה מחכים משברים בבג”ץ על מס דירה שלישית ואפילו בתוך מפלגת כולנו

30.03.2017, 06:54 | אדריאן פילוט ועמרי מילמן

קמפיין שעתיד לעלות בקרוב יציג לציבור את הישגיו של שר האוצר משה כחלון במהלך הקדנציה הנוכחית. כחלון אמנם הזמין את הקמפיין בכיכובו של אלי יצפאן עוד בחודש אוגוסט, אבל נראה שהשקתו תגיע בעיתוי הנכון עבורו, בתקופה של אווירת בחירות, בין אם זו אמיתית או מדומה.

קראו עוד בכלכליסט

כחלון, שעדיין לא ציין שנתיים במה שנחשב לאחד התפקידים הקשים ביותר בממשלה, מוצא את עצמו בימים אלו נאבק בכמה חזיתות במקביל.

החזית הבולטת ביותר היא כמובן הריב המתוקשר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו סביב פתיחת תאגיד השידור - ריב שעשוי להוביל את המדינה לבחירות - אך היא ממש אינה היחידה. רק אתמול קיבל הציבור הישראלי תזכורת למתיחות בין כחלון לבין נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, לאחר שהבנק פרסם את הדו”ח השנתי שלו, שכלל נתונים לא מחמיאים למאמצים של שר האוצר בנושא החשוב ביותר עבורו: שוק הנדל”ן.

ואולם הצרות של כחלון לא מסתכמות כאן. מסקירה של החודשים האחרונים עולה כי הוא ניצב בפני כמה וכמה חזיתות.

התאגיד והקרדיטים

כאמור, החזית החשובה ביותר לעתידו הפוליטי של כחלון היא זו שפתח - ויש שיגידו שנפתחה עבורו - מול נתניהו.

אתמול שוחחו השניים על עתיד התאגיד בפעם הרביעית מאז חזר נתניהו מביקור סין, אך גם שיחה זו הסתיימה ללא תוצאות, ממש כמו קודמותיה. ל”כלכליסט” נודע כי עד סוף השבוע צפויה להתקיים לפחות עוד פגישה אחת בין השניים. בתוך כך, לפי מקורות ברשות השידור מסתמן פתרון למשבר.

גורמים המעורבים בשיחות מעריכים כי הנכונות והזמן שמקדישים שני הצדדים מאותתים על כך שהם לא מעוניינים ללכת לבחירות, אולם הדרישות שנתניהו מציב בנושא הפיקוח על התאגיד והמבנה שלו לא מאפשרות לכחלון להתפשר בלי להצטייר כמפסיד.

בכל הקשור למאבק על התאגיד, כחלון מבקש להציג את עצמו כשומר הקופה הציבורית, וכמי שמתעניין אך ורק במניעת החריגה התקציבית שתתקיים אם רשות השידור הבזבזנית תמשיך לפעול. ואולם התמונה מעט יותר מורכבת. אם שר האוצר היה מעוניין בכך, הוא היה יכול לספוג את עלות המימון של שני הגופים גם יחד, שיכולה להגיע ל־50 מיליון שקל בחודש. בזכות עודפי הגבייה והמצב הכלכלי הטוב של ישראל, כסף לא חסר וזה בהחלט לא יהיה המקרה היחידי של בזבוז כספי ציבור במשק הישראלי. כמו כן, עדיף לקופת האוצר להוציא כמה עשרות או מאות מיליוני שקלים על התאגיד והרשות מאשר 2.5 מיליארד שקל על הליכה לבחירות.

המשבר בין נתניהו לכחלון החל באמצע החודש האחרון, עם ההודעה על העסקה למכירת מובילאיי הישראלית לאינטל העולמית ב־15.3 מיליארד דולר, שצפויה להניב לקופת המדינה כ־4 מיליארד שקל. נתניהו מיהר לנצל את המצב והודיע כי ישתמש בכספים אלו כדי להפחית מסים, כאשר רק כמה שעות לפני כן פרסם משרד האוצר נתונים מצוינים על מצבה הכלכלי של ישראל שהעלו תרחיש של הפחתת מסים.

אנשיו של כחלון ביקשו אז להמתין עד לאפריל לפני כל הכרזה דרמטית, כדי שיוכלו לסכם את הרבעון. ואולם הודעתו של ראש הממשלה הציבה את כחלון ואנשיו בין הפטיש לסדן: או שהם מצטרפים להכרזה או שנתניהו קוטף את כל הקרדיט.

  , צילום: עמית שאבי, אוהד צויגנברג, בשמת איבי, ענר גרין, יאיר שגיא, עמית שעל צילום: עמית שאבי, אוהד צויגנברג, בשמת איבי, ענר גרין, יאיר שגיא, עמית שעל   , צילום: עמית שאבי, אוהד צויגנברג, בשמת איבי, ענר גרין, יאיר שגיא, עמית שעל

ואם כבר קרדיט, מדובר בנושא כאוב נוסף ביחסי כחלון־נתניהו, שבעקבותיו שר האוצר בחר לא להצטרף לנסיעה של נתניהו לסין. המטרה המרכזית של נסיעה זו היתה חתימת הסכם להבאת אלפי עובדים סינים לישראל, כדי להאיץ את קצב בניית הדירות, ובסביבתו של כחלון ראו בכך ניסיון לגניבת קרדיט מצד נתניהו. והעלייה המתמדת במחירי הדיור? זה כבר באשמת כחלון, לא באשמת מי שמכהן כבר תשע שנים כראש ממשלת ישראל. יממה מאוחר יותר, ערב עלייתו למטוס, נתניהו הודיע כי ילך לבחירות אם תאגיד השידור לא ייסגר. מאז, כמו שהיטב לסכם זאת שר האוצר, ”כחלון ונתניהו כבר לא”.

נגד הנגידה

אם כחלון ונתניהו “כבר לא”, אז כחלון ופלוג “מעולם לא”. היחסים בין השניים כבר היו מתוחים מאוד ואתמול הגיעו לנקודת רתיחה חדשה עם פרסום הדו”ח של בנק ישראל שסיפק כותרות לא מחמיאות. כך למשל, בדו”ח נטען כי מחירי הדיור ממשיכים לטפס, תוכנית מחיר למשתכן לא עובדת, מס דירה שלישית יגולגל לשוכרים ורשות מקרקעי ישראל לא מגבירה את קצב שיווק הקרקעות.

כחלון קרא את כל אותן “מחמאות” בדיוק במהלך פגישתו הרביעית עם נתניהו. בכירי האוצר, ובעיקר אנשי כחלון, רתחו מזעם כשראו את המסרים ושיגרו בתגובה טיל רעל באמצע מסיבת העיתונאים שניהלה הנגידה. “הדוח מגמתי, רווי שגיאות וסתירות פנימיות והוא לא ראוי לייחס רציני”, אמרו בכירים באוצר.

המתיחות בין האוצר לבנק ישראל, שהיא בבסיסה מקצועית, אינה חדשה.

הצדדים התנגחו גם סביב מסקנות הוועדה לרפורמה במערכת הבנקאית ואנשי הבנק רמזו כי השינויים שכחלון וחבריו מציעים אינם אחראים “ומסכנים את היציבות הפיננסית של המשק”. שר האוצר ואנשיו כבר זכו לכינוי “לא אחראיים” מאנשי בנק ישראל כאשר כחלון הוביל את הפחתת מס החברות, מס הכנסה והמע’’מ בשנה שעברה.

צרות מבית

לא כל הבעיות שעמן כחלון נדרש להתמודד מגיעות מבחוץ: בשבועות האחרונים מתגברות ההערכות שלפיהן שר הבינוי והשיכון יואב גלנט לוטש עיניים לכיוון מפלגת הליכוד, שם חלם להתחיל את הקריירה הפוליטית שלו מלכתחילה.

אלו בשורות רעות עבור כחלון, שאיבד לפני שנה את אחת הדמויות הבולטות במפלגתו, חברו הטוב אבי גבאי. גבאי, שכיהן כשר להגנת הסביבה והיה ממקימי מפלגת כולנו, התפטר לאחר צירופו של אביגדור ליברמן לקואליציה.

נטישתו האפשרית של גלנט לטובת הליכוד תערער את יכולת מנהיגותו של כחלון ותדרוש ממנו למצוא דמות צבאית־ביטחונית חדשה עבור מפלגתו.

בדרך לבג"ץ

הליכה לבחירות עלולה להיות קטלנית עבור כחלון, סקרים שפורסמו בשבועות האחרונים שפורסמו ניבאו לו 5‑6 מנדטים. כחלון, שנחשב תמיד לפוליטיקאי כריזמטי וחביב, נפגע מתיק האוצר התובעני, שכבר שימש בעבר כארון קבורה לקריירות פוליטיות, כמו במקרה של יש עתיד, שירדה מ־19 מנדטים ל־11 לאחר השנתיים שהעביר היו”ר יאיר לפיד במשרד האוצר.

נראה כי גורם מרכזי בירידה בפופולריות של כחלון היה חוק דירה שלישית, שספג ביקורת מבעלי דירות, אנשי נדל”ן ואף מאקדמאים. בנוסף, חוק דירה שלישית עומד כעת מול עתירה בבג”ץ. כחלון לא רוצה להצטייר כמי שתוקף את בית המשפט העליון ולכן שומר על שקט בזירה זו כבר שבועות רבים. הסיכוי שהחוק יבוטל על ידי בית המשפט, תקדימי ככל שיהיה, קיים. תרחיש זה אולי יגרום לחברי הליכוד ויתר מפלגות הקואליציה לצהול, אך הוא יביך מאוד את כחלון שהציג את החוק ועל הדרך רמס את הליך החקיקה הראוי.

ניסנקורן קורא לך

היחסים בין כחלון ליו”ר ההסתדרות אבי ניסנקורן טובים מאוד. ניסנקורן נתן לכחלון במסגרת הסכם השכר הקיבוצי במגזר הציבורי דבר שאף יו’’ר הסתדרות לא היה מוכן אפילו לדון בו: תוספות שכר שקליות ולא יחסיות. הדבר מיטיב באופן ברור עם בעלי שכר נמוך, משפר את חלוקת ההכנסות בקרב העובדים ומפחית את אי־השוויון. כעת, כחלון יודע שהוא חייב לניסנקורן, שנמצא בעיצומו של מירוץ בחירות קשה מול שלי יחימוביץ’ וצפוי ללחוץ עליו לחלק מתנות לוועדים החזקים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שימו לב
כל מי שמאיים על ביבי בבחירות ומקבל הרבה מנדטים, ישר ביבי ממנה אותו לשר אוצר. בכלל לא משנה לו עם הההןבן אדם בעל ידע כלכלי הוא לא. זה סתם בשביל להוריד לו את המנדטים לבחירות הבאות. בקיצר ביבי משתין עלינו בקשת בכלל לא מזיז לו האזרחים,מה שבאמת חשוב לו זה שרידות פולטית וכל השאר שולי.
קול ההגיון  |  30.03.17
4.
אני חש תענוג מלראות את כחלון מסתבך
יש לי דירה שקניתי ושילמתי עליה משכנתא ולבת זוג שלי יש דירה שהיא קנתה ושילמה עליה משכנתא ובנוסף היא ירשה חצי דירה. עכשיו כחלון רוצה שנשלם לו 9,000 ש"ח מס-קנס בגלל החצי דירה שהתקבלה בירושה למרות שהיא לא מושכרת ולא מייצרת שום הכנסה (גרה שם קרובת משפחה של האישה). החוק מס דירה שלישית זו גניבה של כסף מהציבור בחסות החוק. עוד דרך לפוליטיקאים להתעשר משוק הנדל"ן.
דרור  |  30.03.17