אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לדבר עם ההורים על הכסף שלהם צילום: שאטרסטוק

איך לדבר עם ההורים על הכסף שלהם

נושאים כמו תקציב הפנסיה, תכנון הטיפול הרפואי בעת זקנה או עריכת צוואה אינם נוחים או קלים לאף אחד מהצדדים, אך שיחה יכולה למנוע מחלוקות ואי הבנות בעתיד

31.03.2017, 10:44 | שירות כלכליסט
האם ניסיתם לשוחח עם ההורים שלכם על תקציב הפנסיה שלהם או תכנון הירושה שלהם? אם הצלחתם להתחמק עד כה מהשיחה הזו, אל תרגישו רע, אתם לא לבד.

קראו עוד בכלכליסט

34% מההורים לא קיימו שיחה מפורטת עם ילדיהם הבוגרים על הוצאות המחייה שלהם לאחר היציאה לפנסיה, ו-43% לא קיימו שיחות על תכניותיהם ארוכות הטווח בנוגע לטיפול רפואי בעת זיקנה, כך עולה מסקר שבו השתתפו 221 הורים בגילאי 55 ומעלה וילדיהם הבוגרים, שערכה חברת ההשקעות פידליטי.

ההורים אינם היחידים שחשים לא בנוח מהסיטואציה. גם הילדים לרוב מעדיפים להימנע מהעלאת הנושא לדיון, ולו בשל החשש שייתפסו כרודפי בצע או סתם חטטנים. "בעקבות זאת, קשה לדעת איך להתחיל את השיחה", אמרה למרקט ווץ', סוזאן זימרמן תרפיסטית ומייסדת תנועת ממינדפול אסט פלנינג, לתכנון ירושות.

הבעיה היא שגם כשמצליחים לפתוח בשיחה, צצות לא מעט אי הבנות. כך למשל, בעוד ש-69% מההורים טוענים ששוחחו עם הילדים על הירושה ותכנון העיזבון, 52% מהילדים מכחישים זאת, כך לפי הסקר.

דממת האלחוט של משפחות בנושאים הללו עלולה ליצור בעיות רבות בהמשך, בראשן הפוטנציאל למחלוקות רציניות בקרב הילדים הבוגרים לאחר מות ההורים. לדוגמה, אם להורים הייתה סיבה טובה להוריש יותר כסף לאחד הנכדים, אבל הם מעולם לא הסבירו מדוע.

שיחה מבעוד מועד על המצב הכלכלי של ההורים תמנע חילוקי דעות בעתיד, צילום: שאטרסטוק שיחה מבעוד מועד על המצב הכלכלי של ההורים תמנע חילוקי דעות בעתיד | צילום: שאטרסטוק שיחה מבעוד מועד על המצב הכלכלי של ההורים תמנע חילוקי דעות בעתיד, צילום: שאטרסטוק

עם זאת, אף שקשה להתגבר על מכשולים בתקשורת, זו לא משימה בלתי אפשרית. לכן באתר מרקט ווץ' פרטו מספר אסטרטגיות שכדאי לקחת בחשבון כשמנסים להתמודד עם נושאים כספיים:

בקשו לקיים פגישה:

אל תצללו לנושא הכספי בצורה לא צפויה. "קבעו פגישה, זה העצה הראשונה שלי", אומר היועץ הפיננסי בראד קלונץ. "אל תפילו את זה עליהם בלי התראה". מעבר לכך, תסבירו את הכוונות שלכם בצורה שלא תגרום להורים שלהם להיכנס למגננה. כלומר אל תתחילו ישר בשאלה "יש לכם ביטוח חיים?", כך הם עלולים לחשוב שאתם רק מעוניינים בכסף שלהם, ולא לפרש נכון את הכוונות שלכם. לכן במקום נסו את הגישה הבאה: "אנחנו רוצים להבין מה הרצונות שלכם בכל הקשור לעיזבון. אנחנו רוצים לוודא שכולנו מבינים מה חשוב לכם וכיצד נוכל לסייע". דאגו לשלב גם את האחים שלכם בשיחה, כדי שכולם יקבלו את אותו המסר.

התמקדו ברצונות ההורים שלכם:

שמרו את מיקוד השיחה ברצונות של ההורים שלכם, זאת כדי להבהיר שהם ירוויחו מהשיחה הזו, וכדי לעזור לכולם להרגיש בנוח. גישה לדוגמה: "אנחנו רוצים להבין מה הרצונות שלכם, כדי שלא נצטרך לנחש. אני בטוח שלא תרצו שאנחנו, הילדים שלכם, נתווכח ונריב כי לא הבנו מה רציתם".

תקשרו בזהירות:

בהתחשב בכך ששיחות על כסף מלחיצות אנשים, עדיף להשתמש באסטרטגיות תקשורת מוכחות. אוליביה מלן, פסיכותרפיסטית וקואצ'רית, משתמשת בגישה בשלושה שלבים שכוללת אישור, מתן תוקף ואמפטיה. המפתח הוא לאשר ולתת תוקף לערכים ולצרכים של ההורים, היא מדגישה. ראשית, המאזין צריך לחזור על המשפטים של הדובר. כמו "אני שומע שאתם אומרים שאתם רוצים שאן תירש את הבית כי היא אוהבת אותו הכי הרבה, וממילא גרה קרוב". לאחר מכן, המאזין נותן תוקף להצהרות של הדובר על ידי מתן ביטוי למה שנשמע הגיוני מנקודת המבט שלו. למשל, "זה הגיוני שתרצו לעשות זאת, כי אן הביעה הכי הרבה רצון לגור פה". בשלב השלישי המאזין מפגין אמפטיה עם מצבו הרגשי של הדובר. כמו לדוגמה "אני בטוח שאתם חוששים מכך, כי אתם דואגים כיצד אני מרגיש". אז נשאר מקום לדובר להביע את רגשותיו.

גישת ACE:

זימרמן משתמשת בגישה דומה, אותה היא מכנה ACE, ראשי התיבות של לשאול, לאשר ולעודד. כלומר, ראשית בררו עם ההורים מה הרצונות שלהם לגבי הירושה, לאחר מכן אשרו מה ששמעתם, ובסוף תעודדו – "אנחנו רק רוצים להבטיח לכם שאנחנו לא שואלים כדי להתערב לכם בעניינים, אלא כדי שנוכל לעזור שהכל יעבור חלק". היא מציעה להקשיב ולסכם, ולא להתמקד רק באינטרסים שלכם.

דלגו על הפרטים:

אם נראה שההורים לא מרגישים בנוח לדבר על כסף, הסבירו להם שלא צריך להיכנס למספרים, אלא אתם רק מחפשים דרכים להבין רעיונית מה התכנית.

הביטו במראה:

אם סבלתם מבעיות כספיות בעבר, ייתכן וההורים יהססו לדבר איתכם על הנושא, מתוך חשש שאתם רק רוצים לבקש מהם כסף. "תתחילו את השיחה בחשיפת הפגמים וההיסוסים שעלולים להיות", אומר קלונץ. לדוגמה, "אני יודע שיש לי היסטוריה גרועה עם כסף, אבל אני נמצא במקום טוב עכשיו מבחינה פיננסית, ואני מבטיח שאני לא מנסה להוציא מכם כסף".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מניסיון אישי .
אפילו באם יש צוואה . מי שיטפל בהורים יצליח לרושש את שאר האחים. מומלץ שהטיפול בהורים בסוף חייהם .יהיה שוויוני . בשום פנים ואופן לא להסכים שאחד האחים יגור אתם. אלא רק מטפלת או מטפל וכולם עוזרים ויודעים הכול. באופן יום יומי. משפחות התפרקו ויפורקו .בתי המשפט יהיו עמוסים ככול שגיל האוכלוסייה יעלה.. הייתי ממליץ לחוקק חוק .שכול צוואה או העברת רכוש על ידי עורך דין מעל סכום מסוים אחרי גיל 75 תגובה במסמך של ניורופסיכולוג לכשירות של הנותן... בריאות לכולם
h  |  01.04.17
לכל התגובות