אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מתערב בשוק המט"ח: הדולר והיורו מתחזקים צילום: אוהד צויגנבג

בנק ישראל מתערב בשוק המט"ח: הדולר והיורו מתחזקים

הבנק רכש מאות מיליוני דולרים; הדולר עולה ב-0.3% מול השקל (בהשוואה לשער היציג שנקבע היום) ונסחר תמורת 3.64 שקלים. היורו עולה בשיעור דומה ונסחר תמורת 3.87 שקלים; אקסלנס: "בנק ישראל מזמין מתקפת ספקולנטים"

03.04.2017, 19:15 | אמיר רוזנבאום

בנק ישראל חוזר לשוק: הבנק המרכזי של ישראל רכש מאות מיליוני דולרים במטרה להחליש את השקל שהתחזק היום (ב') מול היורו והדולר, כך על פי הערכות בשוק. הדולר עולה ב-0.3% מול השקל (בהשוואה לשער היציג שנקבע היום) ונסחר תמורת 3.64 שקלים. היורו עולה בשיעור דומה ונסחר תמורת 3.87 שקלים.

קראו עוד בכלכליסט

מוקדם יותר היום, הדולר נחלש ב-0.1% מול המטבע הישראלי והשער היציג נקבע על 3.629 שקלים. היורו ירד ב-0.4% והיציג נקבע על 3.867 שקלים.

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, צילום: עודד קרני יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס | צילום: עודד קרני יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, צילום: עודד קרני

"לבעיית התקשורת של בנק ישראל יש חלק גדול בהתחזקות המתמשכת בשערו של השקל", כך מעריך יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס. לדבריו, "ניווט הציפיות של הבנק המרכזי וקביעת גבולות הגזרה לשוק המט"ח מזמינים מתקפה ספקולטיבית על השקל". חברון מציין כי "מתחילת השנה התחזק השקל בכ-4% מול היורו, ב-4.2% מול הליש"ט וב-5.5% מול הדולר, מה שגרר התחזקות של 4.2% מול סל המטבעות. בניגוד למטבעות האירופיים, שאת המשך היחלשותם יכולים בבנק להצדיק על-ידי המשך ההרחבה הכמותית בגוש היורו ואי-הודאות שיוצר הברקזיט - את ההיחלשות החדה בשער הדולר פחות קל להסביר. מלבד אותן השפעות שהוזכרו, בבנק צריכים להכיר בעובדה שגם להם יש חלק נכבד ביצירת הבעיה. הבעיה היא קודם כל במסר. חוסר הנכונות של מקבלי ההחלטות בבנק ישראל לקבוע יעדים ולהגדיר מהם האומדנים/נכסים העיקריים אחריהם הבנק עוקב מקשה על העברת המסרים לציבור המשקיעים בצורה טובה מספיק".

חברון מוסיף כי בעיה נוספת היא קביעת הרף העליון של יתרות המט"ח, העומד נכון להיום על 110 מיליארד דולרים: "קביעת רף עליון לכמות רזרבות המט"ח ברמה של 110 מיליארד דולר והתקרבות לרמה זו, כאשר הרזרבות כבר נושקות לרמה של 102 מיליארד דולר, חושפות כי הבנק יתקשה בקרוב להגיב להתחזקות נוספת של השקל עם רכישות מט"ח נוספות. זהו מצב קלאסי המזמין מתקפה ספקולטיבית.

"בשורה התחתונה, עד שפער הריביות יהיה מספיק רחב כדי להוביל לפיחות טבעי של השקל - בנק ישראל יהיה מאוד חשוף למתקפות הולכות וגדלות בשוק המט"ח ונראה כי גם השימוש במסרים ברורים כבר מעט מאוחר מדי, מה שאומר שבבנק יצטרכו למצוא כלים כדי לבלום אותן. כיצד ניתן לשפר את "יכולת העמידה" של הבנק מול הסוחרים? בשלב הראשון בבנק יהיו חייבים להסיר לחלוטין את רף הרכישות המשדר הגבלה ביכולתו של הבנק המרכזי לפעול. בצורה שכזו גם הטענה לפיה "כל האופציות מונחות על השולחן" תיתפש על ידי המשקיעים בצורה הרבה יותר מאיימת", סיכם.

ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: אוהד צויגנבג ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל | צילום: אוהד צויגנבג ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: אוהד צויגנבג

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
התנהגות כל כך צפויה של בנק ישראל לא ראיתי שנים.
פלוג מפתחת תגובה פבלובית ממש לירידות המט"ח, וכמו שנאמר בכתבה מזמינה את כל העולם ואשתו לעשות על ישראל סיבוב. כמו לכבות מדורת ל"ג בעומר עם טיפות עיניים. הצפי שלי שאם התגובה שלה תמשיך באותה צורה, שער המט"ח ידרר מטה די מהר ובת-חן סבג תוכל ללהק את קרנית פלוג לעונה השנייה של הסידרה "מטומטמת".
הפסיכיאטר המחוזי, המחוז הפסיחי  |  03.04.17