אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת האנרגיה

"חברות הזיקוק הישראליות יתמודדו בקרוב עם תחרות קשה שתשפיע על רווחיות"

בכיר בחברת S&P Global Platts, אמר בוועידה הלאומית לאנרגיה כי "בשנתיים-שלוש האחרונות קמו בסעודיה מתקני זיקוק עצומים שמתחרים עם היצוא של חברות הזיקוק הישראליות והאירופיות. זה דבר שצריך לחשוב עליו"

04.04.2017, 12:15 | קרן צוריאל הררי

"בשנים האחרונות חברות הזיקוק הישראליות נהנו ממרווחים גבוהים, אולם בשנים הקרובות הן יתמודדו עם תחרות חזקה שעשויה להשפיע על הרווחיות שלהן", כך אמר אנדרו בונינגטון, מנהל בתחום שוקי הנפט האסטרטגיים של חברת S&P Global Platts, ספקית עצמאית ומקובלת בעולם של מחירי סחורות בשוקי האנרגיה, בוועידה הלאומת לאנרגיה שבשיתוף "כלכליסט".

אחת הסיבות היא שולי הרווחיות בנפט מסוג Sour Crude, שהיו מאוד גבוהים למזקקים הישראליים והאירופים בשנים האחרונות, אולם כעת נתונים ללחצים בגלל השינוי במערך הכוחות הגלובלי בייצור ואספקה של נפט.

לדבריו, מצד אחד, מדינות אופ"ק ורוסיה הסכימו בנובמבר האחרון לקצץ את אספקת הנפט, ומצד שני  ארה"ב החלה להיות שחקן דומיננטי גלובלי שהגדיל את היקף הקידוחים ואספקת הנפט. חוסר הבהירות לגבי היקף אספקת הנפט והמחירים עשוי להשפיע גם על מרווחי המזקקים, כולל הישראלים.

אנדרו בונינגטון, מנהל בתחום שוקי הנפט האסטרטגיים של חברת S&P Global Platts , צילום: אוראל כהן אנדרו בונינגטון, מנהל בתחום שוקי הנפט האסטרטגיים של חברת S&P Global Platts | צילום: אוראל כהן אנדרו בונינגטון, מנהל בתחום שוקי הנפט האסטרטגיים של חברת S&P Global Platts , צילום: אוראל כהן

גורם סיכון נוסף לדברי בונינגטון, הוא יצוא הגזולין, אחד המוצרים שהתעשייה הישראלית מזקקת מנפט ומייצאת. בונינגטון ציין כי ישראל מייצאת דיזל בכמויות גדולות לטורקיה, ונהנית משיעורי רווחיות של 35%-40%. אולם בשוק הדיזל יש כעת היצע עודף, וחברות מזקקות במדינות אחרות בעולם מגבירות את יצוא הדיזל שלהן.

במקביל, סעודיה מתחילה לצמוח כשחקנית גדולה בתחום הזיקוק, והיא מייצאת דיזל לרחבי העולם, כולל לטורקיה, שם היא מתחרה במוצרים הישראלים. "בשנתיים-שלוש האחרונות קמו בסעודיה מתקני זיקוק עצומים שמתחרים עם היצוא של חברות הזיקוק הישראליות והאירופיות. זה דבר שצריך לחשוב עליו", אמר בונינגטון.

אתגר נוסף הוא "התרחקות מדיזל" באירופה שמתרחשת ב-5 השנים האחרונות, מפני שהוא נחשב כעת לדלק מלוכלך והושפע מפרשיית הדיזל של פולקסווגן (שכונתה "דיזלגייט"). "החברות הישראליות מייצאות לטורקיה ומקומות נוספים, וצריך לחשוב מה המשמעות של דיזל כעת באירופה וסימן השאלה שמייחסים לו, ואיך יראו המרווחים", אמר.

גורם הסיכון השלישי שציין הוא שני מתקני זיקוק גדולים שנבנים כעת בטורקיה ובמצרים. המתקן הטורקי צפוי להיפתח בשנה הבאה ועשוי להתחרות ביצוא הדיזל הישראלי למדינה ואולי אף להפוך אותה ליצואנית בעתיד. במצרים נבנה כעת בית זיקוק שצפוי להיפתח בסוף הרבעון הנוכחי "ועשוי להשפיע על מאזן המוצרים המזוקקים בישראל ובמזרח התיכון", אמר בונינגטון.

על פי התחזית האחרונה של S&P Global Platts, מחודש פברואר, 45% מהמומחים חזו מחיר נפט של 65-55 דולר בשנה הקרובה, לעומת מחיר נוכחי של 53 דולר לחבית. אולם בונינגטון העריך שלו ההערכה הייתה מתבצעת היום, הציפיות היו למחירי נפט נמוכים יותר.

תגיות