אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש העליון: אין למלא מחדש את מכל האמוניה - עד הכרעה סופית צילום: פיני חמו

ביהמ"ש העליון: אין למלא מחדש את מכל האמוניה - עד הכרעה סופית

הדיון התקיים לאחר שהמדינה הביעה את התנגדותה לסגירת המכל במפרץ חיפה עוד החודש, וביקשה לדחות זאת עד ראשית יוני; הדיון הבא בעליון באשר לעתידו של המכל יתקיים ב-9 לחודש

04.04.2017, 20:00 | ליאור גוטמן
בית המשפט העליון קבע היום (ג') כי אין למלא מחדש את מכל האמוניה במפרץ חיפה עד להכרעה סופית בנוגע לסגירתו, כשהדיון הבא באשר לעתידו של המכל יתקיים ב-9 לחודש. עוד קבע השופט חנן מלצר שאף אונייה הנושאת את החומר לא תיכנס לחופי ישראל. במידה שהמדינה תבקש להביא מטען חדש דרך הים, היא תצטרך להודיע לבית המשפט מי ייקח עליו אחריות מבחינת ביטחון הציבור. בנוסף, מלצר קבע כי האחריות על מצב עובדי חיפה כימיקלים, שמאות מהם עתידים להיות מפוטרים עקב סגירה אפשרית של המכל, היא באחריות החברה בלבד.

מחרתיים יתקיים דיון בבית המשפט המחוזי בחיפה בנוגע לאופן ריקון המיכל, וזאת לאחר שחיפה כימיקלים, המשרד להגנת הסביבה והתאחדות התעשיינים לא ידעו לאמוד כמה אמוניה דרושה למשק. בנוסף נקבע כי המשרד להגנת הסביבה יציג בדיון את החלופות העומדות בפני המשק לאחסון מחדש של אמוניה. החלופות האופציונליות כרגע הן יבוא אמוניה מירדן, יבוא באוניות קטנות של 2,000 טונות או יבוא מכלי אמוניה יעודיים לכל מפעל שצורך אמוניה, ובית המשפט קבע שיש להציגן בדיון זה.

הדיון בבית המשפט העליון התקיים היום לאחר שהמדינה הגישה את עמדתה לעתירת חיפה כימיקלים נגד סגירת מכל האמוניה ב-6 לאפריל, כפי שנקבע בבית המשפט המחוזי בחיפה לפני כחודש. המדינה ביקשה לדחות את סגירתו לראשית יוני. לטענת המדינה, הדחייה תאפשר לצרכני האמוניה תקופת התארגנות ארוכה יותר.

מכל האמוניה בחיפה, צילום: פיני חמו מכל האמוניה בחיפה | צילום: פיני חמו מכל האמוניה בחיפה, צילום: פיני חמו

עיריית חיפה צפויה להתנגד לדחייה, בעוד שהמדינה תתעקש שכמה שבועות לא אמורים להשפיע על הוצאת המכל מחיפה. לולא הדיון בבג"ץ, מכל האמוניה היה נסגר כבר החודש. זאת משום שבית המשפט המחוזי בחיפה פסק כאמור שיש להשבית את פעילותו בשל הסכנה שהוא מהווה לציבור.

בהודעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין יובל רויטמן ואבישי קראוס בפרקליטות המדינה, מנתה המדינה פעם נוספת בשמות המפעלים שעתידים להינזק מהסגירה. בין השמות שצוינו בכתב התשובה, כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט", הם עשות אשקלון, כרומת אקסטל וכיל. רוב המפעלים שלחו מכתבים למשרדי הממשלה בהם הזהירו כי סגירת המכל תפגע קשות בפעילותם.

גם משרדי האוצר, הכלכלה והגנת הסביבה דנו בתחילת השבוע על סגירת המכל והשלכותיו. השר להגנת הסביבה זאב אלקין טען בדיון כי יש לדחות את הסגירה עד ליוני, וגם זאת בטענה שיש לתת זמן התארגנות לצרכנים.

במהלך אותו דיון ביקר מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר את עיכוב סגירת המכל, עליה הוחלט לפני יותר משלוש שנים. לטענתו, ההחלטה לא כללה פיטורים של מאות מעובדי חיפה כימיקלים, ולכן יש לגבש חלופות שלא יפגעו בעובדים. במידה שבית המשפט העליון יעתר לבקשת המדינה, השרים לא יצטרכו להתמודד עם פיטורי העובדים לפני חג הפסח.

לפני הדיון כמה פרופסורים, ובראשם פרופ' אהוד קינן שחתם על הדו"ח הראשוני שהצביע על הסכנות שמהווה המכל, שלחו מכתב לשרים שלא לאפשר יבוא של אמוניה מחשש לפגיעה בציבור.

 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הממשלה והמפעלים
הממשלה והמפעלים רואים את האינטרס הכלכלי בלבד. מצידי שיקימו את מיכל האמוניה במשכן הכנסת כך שכול דליפה תהיה אצלם. הם חכמים על חשבון המשפחות בחיפה. יש פתרונות אחרים. המפעלים לא יסגרו. הם ימצאו חלופות (אולי יקרות יותר). המיכל הזה הוא סכנה למאות אלפי אנשים שאין להם לאן ללכת. פה הבית שלהם. הפארסה הזו נמשכת שנים. עוד דחייה ועוד דחייה. מספיק. מספיק. מספיק! הכתובת כבר על כול הקירות. לא נותר עוד מקום על הקירות. כול הכבוד לבתי המשפט שרואים את בטחון הציבור הרחב ולא רק את האינטרס הכלכלי הצר והמושחת.
די לעריצות  |  04.04.17
1.
הבלים . מנכל ראש הממשלה
מוזמן לבקר במדינות העולם ה3 . ולראות איך ארצות רבות התפטרו מזיהומים מתועשים כבר לפני 50 שנה . והפכו מקומות כאלו לאפקט בילבאו. עם מליוני תיירים בכל שנה. למוזיאון לאומנות של פרנק גארי . לביינסטון ליד יהניסבורג. עם מיליוני תיירים . לאומשלנגא רוקס. אי זבל שהפך לעיר מלונות. רק בישראל. עריצות ונבזות של השלטון החמדני והמפגר גורמים לעם ישראל סבל יותר מ70 שנה. אנו בחיפה לא נסכים להפוך את העיר חיפה לעיר של חולי סרטן וזיהום עם מערכות כבישים העוקפים אותה בכדי לשרת אינטרסים זרים . בעיקר ירדנים.
דר רחל גיתאי פיזם  |  04.04.17