אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר על דו"ח בנק ישראל בנושא הדיור: הנתונים שהביא אינם מציאותיים צילום: מוטי קמחי

האוצר על דו"ח בנק ישראל בנושא הדיור: הנתונים שהביא אינם מציאותיים

בדו"ח שפורסם בשבוע שעבר מתח בנק ישראל ביקורת על תוכנית מחיר למשתכן, ובין היתר טען כי היא מגדילה את היקף המשקיעים בנדל"ן בפריפריה; באוצר טוענים מנגד כי נתוני הבנק מתייחסים לכלל הזוכים ולא לכלל הרוכשים בפועל

04.04.2017, 18:11 | עמרי מילמן ואביב גוטר

משרד האוצר הגיב היום (ג') לדו"ח בנק ישראל שפורסם בשבוע שעבר, בו נמתחה ביקורת חריפה על תוכנית מחיר למשתכן של השר משה כחלון. באוצר טוענים כי הנתונים של בנק ישראל אינם מציאותיים.

קראו עוד בכלכליסט

אחת הטענות המרכזיות של הבנק היא כי בפועל התוכנית הופכת כמחצית מהזוגות הצעירים הרוכשים המשתתפים בה למשקיעים שרוכשים דירות באזורים רחוקים ממקום מגוריהם (בעיקר בפריפריה) מבלי כוונה להתגורר בהם. עוד העלה בנק ישראל חשש כי מאחר שהתוכנית מגדילה את היקף המשקיעים בפריפריה בפועל, התשואה שירוויחו מהשכרת הדירה שבבעלות תהיה קטנה מזו שהם מצפים לה.

 , צילום: אפי שריר צילום: אפי שריר  , צילום: אפי שריר

בדו"ח האוצר, שמנסה להדוף את האשמות על תוכניתו של כחלון, מציינים כי בנק ישראל בעצמו מצא בעבר כי שני שלישים מעליית המחירים מוסברת ברמת הריבית המוניטרית.

כעת טוענים באוצר, כי מאחר שבבנק ישראל התייחסו לכלל הזוכים ולא לכלל רוכשי הדירות, הנתונים שלו אינם משקפים את המציאות. כך למשל 3,171 מהזוכים במהלך 2016 הם תושבי תל אביב כאשר כלל הזכאים שרכשו דירה במסגרת מחיר למשתכן בשנה שעברה עמד על כ-2,900 דירות. כך שבאוצר מסיקים מכך שישנו שיעור גבוה של ביטולים של תושבי תל אביב - שזוכים בדירות בפריפריה. כאשר זוכה מחליט על ביטול הזכייה שלו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, היא מועברת לבא בתור בהגרלה. אם גם הוא יוותר יירשמו שני ביטולים, כך שמספר הביטולים והזכיות יכול להיות מוטה מאוד כלפי מעלה ביחס למספר הדירות שעמדו בפועל להגרלה.

משרד האוצר תוקף גם את ההנחה של בנק ישראל כי מי שמתגורר במרכז יבחר להשכיר את הדירה שירכוש בפריפריה - מאחר שייתכן כי לאותם זוגות צעירים יש משפחה באזור בו הם רוכשים את הדירה והם לחזור לשם ולהיעזר בה בכל הקשור לגידול הילדים. משרד האוצר מצא כי שליש מרוכשי הדירות באזור הצפון שמתגוררים בתל אביב התגוררו קודם לכן ביישוב בו רכשו דירה או בסמוך אליו.

במשרד האוצר מודים כי ההטבה הכספית במסגרת ההנחה על הקרקע שניתנת לדירות במרכז גבוהה יותר מזו הניתנת לרוכשי הדירות בפריפריה. אולם הם מסבירים כי קיימת הקצאת 20% מהדירות לתושבים בכל עיר המשתתפת בתוכנית, ובנוסף ההסתברות והיכולת הכלכלית של תושב המתגורר בפריפריה לרכוש דירה במרכז אינה שונה ממקבילו המתגורר שם לרכוש דירה במסגרת  התוכנית. במשרד האוצר טוענים גם כי מאחר שרמות השכר של אותם רוכשים בפריפריה גבוהות יחסית, החשש שהעלה בנק ישראל כי השכונות יהפכו ל"סלאמס" אינו מוצדק.

באוצר מנסים להתגונן גם מפני הטענה כי תוכנית מחיר למשתכן שמסבסדת את הדירות מעלה את הביקושים. בדו"ח בנק ישראל הוסיפו למספר העסקאות בפועל גם את מספר הזכאים (בניכוי הזכיות). מספר הזכאים להגרלות עומד כיום על 75 אלף איש. באוצר מציינים כי אין לפסול כי "כמות הביטולים הגבוהה שנרשמת הינה בין היתר פועל יוצא של מידת רצינות פחותה של חלק לא מבוטל מהזכאים לגבי מימוש הזכאות". 

תגיות