אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בינה מלאכותית לא תאושש ייצור. זו משימה לממשלות" צילום: רויטרס

"בינה מלאכותית לא תאושש ייצור. זו משימה לממשלות"

יו"ר קרן המטבע הזהירה כי ללא תמריצים למחקר ולחינוך, רמת החיים הגלובלית תרד. הגורמים העיקריים: הזדקנות אוכלוסיות, האטה בסחר והשפעות משבר 2008

04.04.2017, 19:19 | שירות כלכליסט

בנאום שנשאה במכון היזמות האמריקאי בוושינגטון, הזהירה אתמול (ב') יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד מפני ירידה ברמת החיים הגלובלית, אם ממשלות לא ינקטו מהלכים מיידיים כדי להגביר את הייצור. זאת באמצעות השקעה בחינוך, צמצום הבירוקרטיה והענקת תמריצים למחקר ולפיתוח.

קראו עוד בכלכליסט

בנאומה הדגישה לגארד את הצמיחה החלשה בפיריון העבודה בשנים האחרונות. לשם המחשה אמרה לגארד, כי לו המשיכו להתקיים התנאים שקדמו למשבר הפיננסי העולמי, בכל הנוגע למדדים המשוקללים בחישוב צמיחת הפיריון, התמ"ג בכלכלות המפותחות עשוי היה להיות גבוה כיום בכ־5%. "נתונים אלה הם שווי ערך להוספת עוד יפן, ויותר מכך, לכלכלה הגלובלית", ציינה לגארד, בהזהירה כי העולם אינו יכול להרשות לעצמו להפקיר את הצמיחה בפיריון העבודה.

כריסטין לגארד, צילום: רויטרס כריסטין לגארד | צילום: רויטרס כריסטין לגארד, צילום: רויטרס

סכנה ליציבות הפיננסית

 

"עוד עשור של צמיחה חלשה בפיריון העבודה יחתור באופן חמור תחת העלייה ברמת החיים הגלובלית", אמרה לגארד, "צמיחה אטית יותר עלולה גם לסכן את היציבות הפיננסית והחברתית במדינות מסוימות, זאת משום שתעכב את צמצום הרמות החריגות של אי־שיוויון ותפגע ביכולת הפירעון של חובות פרטיים ובעמידה במחויבויות ציבוריות. אי אפשר להתרווח בכיסא ולהמתין שהבינה המלאכותית או טכנולוגיות אחרות יתניעו את הפיריון".

נאומה של לגארד נשען על מחקר חדש שפירסמה קרן המטבע על הירידה בפיריון העבודה, מדד ליעילות כלכלית שנבדק בין השאר על ידי התפוקה לפי שעה בכלכלה. המחקר ציין שלושה גורמים המעכבים את צמיחת פיריון העבודה כיום, והם הזדקנות אוכלוסיות, האטה בסחר העולמי והמורשת "הלא פתורה" של המשבר הכלכלי הפיננסי שנותנת עדיין אותותיה בכמה מהכלכלות הגדולות.

"מנוע השגשוג האט"

 

בקריאתה הנוקבת לממשלות לפעול לשינוי, הדגישה לגארד את הפיריון כמקור החשוב ביותר לעליה בהכנסה וברמת החיים הכוללת. "האמריקאי הממוצע בשוק התעסוקה, למשל, עובד היום כ־17 שבועות בלבד כדי לחיות מההכנסה הריאלית השנתית של העובד הממוצע ב־1915", ציינה. עוד אמרה לגארד, כי אף שרמות צמיחה כאלה התרחשו במדינות רבות, הרי שבשנים האחרונות "מנוע השגשוג האט". לגארד הדגישה כי על ממשלות להיעזר בהשקעות, חינוך, רגולציה ותמריצים לעסקים על מנת לאושש את הפיריון "ולוודא כי מצבו של הדור הבא יהיה טוב יותר".

למרות שלא ציינה מפורשות את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בפיה של לגארד היה מסר ברור אליו ואל מדינאים אחרים שנקטו גישה פרוטקציוניסטית יותר כלפי סחר גלובלי. "סחר שירת את כל הכלכלות", אמרה. "אני מאמינה כי חיזוק הסחר כמנוע של צמיחה משותפת יצמצם את אי־הוודאות ויעודד פיריון עבודה".

תגיות