אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: מלחמות אישיות ומחנאות קיצונית פוגעים ברפורמה בשירות המדינה צילום: אוראל כהן

מבקר המדינה: מלחמות אישיות ומחנאות קיצונית פוגעים ברפורמה בשירות המדינה

על פי המבקר, מלחמות אישיות התנהלו בין כמה בכירים כאשר הבולטת שביניהן היתה בין עדנה אלפסי, המשנה לנציב שירות המדינה, לבין ראש מטה הרפורמה, רון צור. על פי הדו"ח אלפסי נקטה בפעולות שגרמו לעיכוב באיוש משרות ועיכוב בפעולות הקשורות לעולם הרכש. אלפסי כפרה בכל ההאשמות

05.04.2017, 16:01 | אדריאן פילוט

משרד מבקר המדינה פרסם היום דו''ח העוסק ברפורמה בשירות המדינה שהוביל הנציב משה דיין ובו עולה תמונה לפיה אותה רפורמה גרמה להתפרצות של מלחמות פנימיות קשות ומחנאות קיצונית בין בכירי הגוף אשר "פגעו ביכולת של הנציבות לקדם את הליך יישום הרפורמה באופן מיטבי, זאת לעתים כיוון שהחלטות הנציב בנוגע לחילוקי דעות פנימיים לא יושמו" נכתב בדו''ח.

"הכרעת נציב שירות המדינה נדרשת כמעט בכל מחלוקת בין יחידת המינהל ובין מטה הרפורמה, קטנה כגדולה. כן מתברר שגורמים בכירים מאוד בנציבות אינם מצליחים לקיים שגרת עבודה פורייה משותפת, הכרוכה מטבע הדברים גם ביישוב מחלוקות" נכתב בדו''ח. מלחמות אישיות התנהלו בין כמה בכירים כאשר הבולטות שביניהן היתה בין עדנה אלפסי, מנהלת המנהל ומספר 2 בנציבות, לבין ראש מטה הרפורמה, רון צור.  

משה דיין נציב שירות המדינה, צילום: אוראל כהן משה דיין נציב שירות המדינה | צילום: אוראל כהן משה דיין נציב שירות המדינה, צילום: אוראל כהן

מהדו"ח עולה כי למרות הצלחתה של הרפורמה, אלפסי נקטה במספר פעולות אקטיביות שעיכבו אותה הלכה למעשה: עיכוב באיוש משרות, עיכוב בפעולות הקשורות לעולם הרכש, עיכוב באיוש משרות רפרנטים. "נמנעה (אלפסי) מליישם הוראות חוזרות של הנציב לעשות את הדרוש " נכתב בדו''ח. גורמים במבקר המדינה רואים באלפסי ה"חסם פנימי" של הרפורמה ובדו"ח עצמו נכתב בהקשר הזה כי "יש לראות בחומרה מקרים שבהם לא אוישו משרות שהוקצו לנציבות, אף על פי שלא הייתה למעשה מגבלה מהותית על האיוש".

"החלת הרפורמה נוצרו שתי נציבויות: "הנציבות הישנה" ו"נציבות הרפורמה", וכי יש עובדים החשים תסכול וכי אינם "חלק מהרפורמה" הסבירה בדו''ח עדנה אלפסי שהחלה את דרכה כרל''ש של הנציב הקודם, שמואל הולנדר וקודמה בקצב חסר תקדים לתפקיד הבכיר ביותר בנציבות. קידומה של אלפסי זכה לביקורת ממבקר המדינה הקודם, מיכה לינדנשראוס שהגיעה בסופו של יום לעימות פתוח ואישי בינו לבין הולנדר עצמו.

עדנה אלפסי המשנה לנציב שירות המדינה, צילום: אלכס קולומויסקי עדנה אלפסי המשנה לנציב שירות המדינה | צילום: אלכס קולומויסקי עדנה אלפסי המשנה לנציב שירות המדינה, צילום: אלכס קולומויסקי

אלפסי כפרה בכל ההאשמות ומסבירה כי היא "פעלה כמצופה ממנה כשומרת סף, כי ממצאי הביקורת שלעיל משקפים חילוקי דעות מקצועיים לגיטימיים וכי יישמה את כל החלטות הנציב". כמו כן, הסבירה כי חלק מהעיכובים נבעו ממחסור חמור בכח אדם. אלפסי לא חסכה בביקורת על דיין ועל צור והסבירה בדו''ח כי "במקרים מסוימים הנציב לא הכריע במחלוקות", היא אף פירטה טענות בדבר "זלזול של מטה הרפורמה (בראשות צור - א.פ.) ביחידת המינהל של הנציבות" וציינה בפני כותבי הדו''ח כי לא פעם מצאה עצמה בין "הפטיש לסדן", כאשר "מציאות זו הייתה ידועה לנציב". עוד הוסיפה אלפסי כי "הקצאת המשאבים לרפורמה פגעה בעבודה השוטפת של הנציבות".

דו''ח מבקר המדינה רק הגביר את הלהבות בתוך הגוף החשוב ביותר בכל הקשור לניהול המשאב האנושי של המגזר הציבורי ומתנגדיו לנציב הסבירו כי "יש איש אחד שמנהל את הארגון - המנהל. במקרה שלנו - הנציב. כל דבר שנעשה – נעשה באישורו ובהוראותיו. הנציב לא ידע להכריע בין חילוקי הדעות המקצועיים". מנגד, בסביבתו של הנציב, מסבירים כי אחרי 20 שנה של חוסר מעש, הרפורמה זעזעה את הגוף והביאה אותו למלחמות קשות בין בכירים.

הדו''ח מצביע גם על אגף התקציבים במשרד האוצר כסוג של "חסם חיצוני" לביצוע הרפורמה - אם כי ביקורת זו ממותנת בהרבה למה שמכנים שם ה"חסם הפנימי". בדו"ח מבקרים את האגף על כך שהם שלחו לישיבות מכריעות (ועדת היגוי) רפרנטים זוטרים. כמו כן, ביקורת מקבלת גם מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן בגין אי הופעתה האישית לוודעת היגוי. "בישיבות השתתפו נציגים מטעמי ומטעם המשרד" מסרה אנדורן. באוצר מסרו כי " לרכז, הכפוף לסגן הממונה על התקציבים, יש סמכות לשאת ולתת בשם הממונה, ועל כן הוא אינו בגדר דרג נמוך". כמו כן, דו"ח מבקר המדינה מבקר את נוהל גיוס עובדים לאגף התקציבים עצמו שמדגיר אותו כ"לא שקוף" ויוצא מן הכלל לעומת שאר יחידות בממשלה.

תגיות