אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התקפל בלחץ הימין? ברקת ביטל דיון להסדרת בנייה במזרח ירושלים צילום: שאול גולן

התקפל בלחץ הימין? ברקת ביטל דיון להסדרת בנייה במזרח ירושלים

תוכנית המכירה רטרואקטיבית בחריגות בנייה במזרח י־ם נשלחה לחברי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אך ברגע האחרון הוסרה מהדיון. הימין: "הלחץ שלנו עזר"

06.04.2017, 08:29 | אמיתי גזית וענת ברזילי

בהוראת ראש עיריית ירושלים ניר ברקת בוטל ברגע האחרון דיון במסמך מדיניות של עיריית ירושלים המסדיר חריגות בנייה במזרח העיר. בסיעות הימין במועצת העיר טוענים כי ברקת התקפל אל מול הלחץ שלהם. בלשכת ראש העירייה טוענים כי מדובר ב"טעות טכנית".

המסמך, שהגיע לידי "כלכליסט", עוסק בכ־30 בנייני מגורים שבהם כ־600 דירות בשכונות שועפאט ובית חנינא שנבנו לפני 2009, שנה שבה אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מדיניות תכנונית חדשה. הבניינים שבהם עוסק מסמך המדיניות נבנו ללא היתר או בחריגה מהיתר, חלקם ללא שמירה על קווי בניין, מרווחי בנייה וללא התאמה לייעוד הקרקע.

מטרת המסמך היא לקבוע מדיניות שתאפשר לבעלי הבניינים להגיש תב"ע (תוכנית בניין עיר), הכוללת, כנדרש בכל תוכנית אחרת, הפרשת שטחים לצורכי ציבור, עמידה בתקני חניה, שמירה על קווי בניין ועוד. הכללים במסמך המדיניות זהים למדיניות שאושרה ב־2009 ולהוראות הבנייה החלות ממילא בעיר על בניינים חדשים. תוכנית שתעמוד בכללים האלה תאושר וכך תימנע הריסת הבניין. לעומת זאת, כנגד בניינים שלא יעמדו בכללים החדשים יוצאו צווי הריסה.

"בדיקות נוספות"

אחוזי הבנייה שיאושרו ייגזרו מגודלו של המגרש, בדיוק על פי הכללים החלים ממילא כיום בבנייה חדשה. במגרש שגודלו עד דונם יאושר שטח בנוי בשיעור של 180% (כלומר 1,800 מ"ר), על מגרש שגודלו 2 דונם יאושר שטח בשיעור של 250%, ובמגרש ששטחו גדול מ־2 דונם שיעור השטח הבנוי יהיה 320%.

הריסת בנייה בלתי חוקית בשכונת בית חנינא, צילום: עטא עוויסאת הריסת בנייה בלתי חוקית בשכונת בית חנינא | צילום: עטא עוויסאת הריסת בנייה בלתי חוקית בשכונת בית חנינא, צילום: עטא עוויסאת

גם ההפרשות לצורכי ציבור ייגזרו מגודל המגרש - 20% במגרשים הקטנים מ־2 דונם, ו־30% במגרשים גדולים יותר. במגרשים שגודלם עד דונם תאושר רטרואקטיבית בנייה של עד שש קומות, ובמגרשים גדולים יותר שמונה קומות.

בשבוע שעבר נשלחה התוכנית הזו לחברי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, והדיון בה אמור היה להתקיים ביום רביעי שעבר. אולם ערב הדיון שלח סגן ראש העירייה מאיר תורג'מן, המשמש גם יו"ר הוועדה המקומית, הודעה שבה נכתב כי "על פי בקשת סגן ראש העירייה, לא יתקיים דיון לעניין מדיניות בנושא בניינים גבוהים להכשרה. הנושא ירד לצורך בדיקות נוספות".

אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי היה זה ברקת עצמו שהורה להוריד את התוכנית מעל סדר היום של הוועדה.

מלשכת ברקת מסרו בתגובה כי מדובר "בהצעה לדיון של פקיד שנשלחה בשל תקלה טכנית שלא על דעת ראש העירייה וקובעי המדיניות והיא לא הועלתה לסדר היום בשל כך".

אריה קינג, מסיעת ירושלים מאוחדת, ובעבר חבר מפלגת עוצמה לישראל שבראשה עמדו אריה אלדד ומיכאל בן ארי, אמר ל"כלכליסט" כי "תוכנית ברקת להכשרת אלפי יחידות דיור לערבים היא עוד נדבך במהלך הגדול של ברקת לנתק את שכונות הצפון ממרכז ירושלים. התוכנית הזו הוסרה מעל סדר יומה של הוועדה המקומית בשל חשש בעירייה מביקורת מהימין".

"מציאות עגומה"

סגן ראש העירייה ויו"ר תנועת התעוררות עופר ברקוביץ' מסר בתגובה: "בשנת ה־50 לאיחודה של ירושלים אני מצפה לפתרונות לתיקון המצב במזרח ירושלים. מסמך המדיניות שגובש באגף תכנון לבית חנינא מגדיר תנאים ברורים למה ניתן להסדרה, ושם גבול ברור וזרקור על עבירות ועבריינים שעליהם יש לאכוף בנחישות. דבר דומה הוביל ראש העירייה בסילוואן בקדנציה הראשונה. שנים ארוכות במזרח העיר היה נהוג מערב פרוע, העירייה לא היתה מתכננת ולא היתה מאשרת, בהתאם התושבים היו בונים עם עבירות בנייה חמורות. הגיע הזמן לשנות את המציאות העגומה הזו, שנותנת יד לעבריינות מחד ולחוסר הגינות מאידך. אני מאמין כי אם שיקולים ענייניים ינחו את מקבלי ההחלטות, המדיניות הזו תקודם לטובת כלל תושבי ירושלים".

תגיות