אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ג'יי.פי מורגן מפתיע: מתנגד לחיסול חוק דוד־פרנק צילום: רויטרס

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן מפתיע: מתנגד לחיסול חוק דוד־פרנק

ג'יימי דיימון, שעומד בראש הבנק הגדול בארה"ב, גיבה את תוכנית הממשל להקל את הרגולציה על המגזר הבנקאי. לדעתו, אין צורך בביטול של חוק הפיקוח על הבנקים מ־2010, אלא רק בתיקון שלו

05.04.2017, 23:23 | שירות כלכליסט

ג'יימי דיימון, מנכ"ל ענק הבנקאות האמריקאי ג'יי.פי מורגן, העניק רוח גבית לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שמתכנן להקל את הרגולציה על המגזר הבנקאי. עם זאת, הוא הביע התנגדות לביטול מוחלט של חוק דוד־פרנק, שעומד בבסיס מדיניות הפיקוח שהונהגה לאחר המשבר הפיננסי של 2008.

אף שדיימון כינה את מדיניות הפיקוח על הבנקים הגדולים "סבוכה שלא לצורך, יקרה ולעתים מבלבלת", הוא ציין כי אין צורך לבטל את דוד־פרנק וחוקים אחרים, ויש "לפתוח את ספר החוקים באור היום ולנסח מחדש את החלקים בו שלא עובדים כראוי". דיימון הסביר כי "הרגולציה צריכה להיות גמישה ולהתיר לבנקים לשמש כבלם נגד תבהלות בשוק, במקום לדחוק אותם למגננה שרק גורמת נזק". 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: רויטרס נשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: רויטרס נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: רויטרס

במכתב השנתי שלו למשקיעים בבנק הגדול בארה"ב (לפי היקף נכסיו) כתב דיימון כי "העסקים קורסים תחת הרגולציה, התשתיות צריכות שיקום ומערכת החינוך מותירה רבים מאחור". כמו כן מנה דיימון את מס החברות הגבוה בארה"ב ואת פערי השכר העמוקים, ובדומה לטראמפ הוא קבל על העלות הגבוהה של סיוע החוץ הביטחוני האמריקאי.

ללמוד מאחרים

 

ברוח שונה וביקורתית יותר הצהיר דיימון כי למרות התקוות הרבות שיש לו לגבי הכלכלה האמריקאית הוא סבור שקיים "משהו מעוות" במצבה של האומה.

"יש לנו בעיות עמוקות, והן לא קשורות למפלגה זו או אחרת. אנו זקוקים למדיניות ברורה, עקבית, מקיפה ומתואמת, שתסייע לפתור את הבעיות הללו", כתב דיימון. "הפתרונות הם לא בינאריים, והם לא קשורים להשקפת עולם רפובליקנית או דמוקרטית. מדובר בעובדות, ניתוחן של העובדות, רעיונות ושיטות, כולל כאלה שאנחנו יכולים ללמוד משאר העולם", הדגיש.

טראמפ עצמו אמר אתמול ל־50 מנהיגים עסקיים שהוא אירח בבית הלבן כי בכוונתו לערוך רפורמות מטלטלות ברגולציה ה"נוראה" שהוטלה על הבנקים אחרי המשבר הפיננסי. "אנחנו הולכים לבצע תספורת רצינית לדוד־פרנק", אמר הנשיא על שורת התקנות לפיקוח על וול סטריט שהממשל האמריקאי הקודם יזם. דוד־פרנק נועד להגן על צרכני המוצרים הפיננסיים ולמנוע מבנקים לחשוף את עצמם לסיכון גבוה מדי. הוא אילץ אותם להפריד את פעילות ההשקעות מהפעילות המסחרית שלהם. טראמפ הצהיר כי הוא שואף לבצע "שינוי גדול מאוד" שיסייע לבנקים. "אנחנו רוצים הגבלות חזקות ורגולציה חזקה, אבל לא כזו ששוללת מהבנקים את האפשרות להלוות כסף לאנשים שרוצים ליצור משרות", אמר הנשיא.

תמחור יעיל

 

במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח טראמפ להפחית את הרגולציה על הבנקים, ועם כניסתו לבית הלבן הוא הזמין סקירה מקיפה של מדיניות הפיקוח עליהם. גארי קוהן, בכיר לשעבר בגולדמן זאקס ויועץ כלכלי בכיר לטראמפ, אמר אז בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי הרפורמה הקרבה תסייע לבנקים "לתמחר מוצרים פיננסיים ביעילות ולטובת הצרכנים".

תגיות