אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הסינים ילמדו בקרוב שבקפיטליזם אפשר גם להפסיד הרבה כסף"

"הסינים ילמדו בקרוב שבקפיטליזם אפשר גם להפסיד הרבה כסף"

כחצי מההלוואות בסין ניתנות דרך ערוצים לא מפוקחים ורבות מהן הולכות לשוק הנדל"ן. אנדרו קולייר, מנהל חברת מחקר לשוק הסיני, מאמין שבשנתיים הקרובות נראה נפגעים מהשיטה והם יגיעו איך לא מהפריפריה, של סין

08.04.2017, 17:42 | אופיר דור, בייג'ינג

"הרבה סינים הולכים ללמוד שיעור חשוב אבל כואב על השיטה הקפיטליסטית בשנתיים הקרובות. הם ילמדו שלקפיטליזם יש שני צדדים וכמו שהם הרוויחו עד היום הרבה כסף, הם גם יכולים להפסיד אותו", כך אומר אנדרו קולייר, מנהל חברת המחקר לשוק הסיני Orient Capital ולשעבר בכיר בבנק אוף צ'יינה אינטרנשיונל, בראיון ל"כלכליסט".

בחודש הבא צפוי לצאת לאור ספרו הראשון של קולייר העוסק בניתוח התופעה של "בנקאות צללים" בסין וייקרא Shadow Banking and the Rise of Capitalism in China. בנקאות צללים היא השם הכולל לאשראי הניתן מחוץ למערכת הבנקאית המפוקחת. על פי האומדן שמפרסם קולייר בספרו, היקף ההלוואות הניתנות בסין עומד על 4.1 טריליון דולר בשנה, כשמחצית מהסכום מגיע מערוצים לא מפוקחים. 

אנדרו קולייר אנדרו קולייר אנדרו קולייר

בנקאות צללים מככבת בנבואות הזעם המתפרסמות חדשות לבקרים לגבי האפשרות של קריסת המערכת הפיננסית הסינית. ההשקעות הנעשות במסלולים הלא מפוקחים נחשבות למסוכנות יותר והולכות לא פעם לפרויקטים חסרי תוחלת כלכלית. בניגוד לבנקים, מוסדות הצללים אינם מגובים על ידי פיקדונות של לקוחות או מוגנים על ידי רשת ביטחון של הבנק המרכזי.

עם זאת, קל לשכוח כי בנקאות צללים משחקת גם תפקיד חשוב בקידום הצמיחה בסין. המערכת הבנקאית הסינית, הנשלטת על ידי ארבעה בנקים ממשלתיים גדולים, נחשבת לשמרנית במיוחד הן בנכונותה לתת אשראי למגזרים שונים והן בריבית שהיא משלמת על פיקדונות ללקוחות. כך צמחו בסין שורה של מתווכים פיננסים החל מחנויות משכון משפחתיות דרך חברות תשלומים סלולריות ועד קרנות גידור שמספקות אשראי חיוני.

השם בנקאות צללים מטעה כיוון שבמקרים רבים הבנקים המפוקחים, בעיקר בנקים קטנים יותר הנשלטים על ידי ממשלות אזוריות, הם אלו שמנפיקים ומשווקים את תוכניות ההשקעה. הם עושים זאת בשיתוף עם גופים פיננסיים מתווכים כדי להימנע מעמידה במחויבויות רגולטוריות כמו הלימות הון. במסלולים הלא מפוקחים מציעים הבנקים לציבור ריבית גבוהה יותר של 3%-5% לשנה לעומת 1.5% בפיקדונות רגילים, אך בניגוד לפיקדונות מסלולי ההשקעה האלה אינה מבוטחים והיעד שאליו מוזרם הכסף נשאר עלום.

קולייר מכיר מקרוב את התופעה של בנקאות צללים ומקורותיה. בשנות ה-80, כשביקר בסין כאנליסט ועיתונאי צעיר ראה איך הסינים מלווים כסף זה לזה כדי להתגבר על המחסור באשראי בנקאי ובשנות ה-2000 כשסייר בסין במסגרת תפקידו כנשיא השלוחה האמריקאית של בנק אוף צ'יינה אינטרנשיונל ראה איך כסף מערוצים לא רשמיים מוזרם לפרויקטי בנייה מפוקפקים כמו אצטדיוני ספורט שיארחו אירוע אחד בשנה.

"אחד הדברים שהפתיעו אותי בעבודה על הספר הוא לגלות עד כמה בנקאות צללים היא חלק מהתוכנית של הממשלה בסין. זה לא משהו שצץ מתחת לאדמה והממשלה לא מצליחה לפקח עליו", מסביר קולייר. "בנקאות צללים היא כלי שמאפשר לגייס כסף מחוץ למגבלות הנוקשות והכלכלה הנשלטת. זה מקור קריטי לגיוס כספים לממשלות מקומיות וגם ליזמים רבים שהקימו את החברות שלהן דרך מימון מבנקאות צללים. אפשר לומר שזו מערכת קפיטליסטית חופשית הפועלת במקביל למערכת הנשלטת של המדינה כי לרבים בסין יש אינטרס שהיא תמשיך לפעול".

הממשלה הסינית עושה בתקופה האחרונה ניסיונות לרסן את מגזר בנקאות הצללים הצומח, אך קולייר מעריך כי בסופו של דבר הרעה תפתח מצד שוק הנדל"ן. "המידע הרשמי אומר שהרבה מהכסף מבנקאות הצללים הולך להשקעה בגשרים, מערכות מים ותחנות כוח אבל בפועל הרבה ממנו דווקא הולך לשוק הנדל"ן שמספק את התשואות הטובות ביותר", אומר קולייר. "זה טוב ויפה כל עוד שוק הנדל"ן שומר על אותה מגמה כמו שקרה עד היום, אבל בסין המחירים והמכירות של נדל"ן עלו בקצב כל כך מהיר שברור שזה לא יכול להמשיך כך. אף מדינה בעולם לא הצליחה לשמור על בועת נדל"ן לנצח וכשהיא תתפוצץ תראה הרבה מוסדות שלא עומדים בהחזרי ההלוואות".

בהמשך התרחיש שבונה קולייר יתפתח אובדן אמון של המשקיעים הפרטיים בשוק בנקאות הצללים, מה שיוביל רבים מהם למשוך את כספם, יצור משבר נזילות בבנקים הקטנים וקריסה של מיזמי בנייה שתלויים במימון. הצניחה במכירה של קרקעות תפגע קשות בהכנסות של ממשלות המקומיות. "אני מעריך שזה יקרה לקראת 2019 ואז הממשלה תצטרך לחשוב איך לטפל בכל המשקיעים הלא מרוצים שיווצרו", מנבא קולייר.

ומה הממשלה תעשה לדעתך?

"הם יפעלו להגן על החלקים החשובים בכלכלה כמו הבנקים הגדולים וימנעו נפילה של חברות ממשלתיות גדולות או עתירות עובדים. מה שהם לא יעשו זה להגן על משקיעים במחוזות הרחוקים בעומק המדינה שהכוח הפוליטי שלהם חלש יותר".

אתה בעצם מצטרף לנבואות הזעם שמדברות כבר הרבה זמן על קריסה ומשבר פיננסי בסין

"אמנם החוב הכללי ביחס לתוצר בסין הוא גבוה ועומד על יותר מ-250%, אבל החוב הממשלתי ביחס לתוצר עדיין נמוך, מה שאומר שלממשלה הסינית יש כלים להתערב ולהפחית את הבעיות שיגרמו על ידי בנקאות צללים. הממשלה בבייג'ין יכולה להזיז כסף ממקום למקום כדי למנוע קריסה של המערכת הפיננסית או חדלות פירעון של ממשלה מקומית. כך שאנחנו לא נראה קריסה שתעבור ממחוז למחוז אבל יהיו חוליות חלשות כמו בנקים קטנים או מוסדות פיננסים חלשים שיקרסו או ימכרו. כמובן שלמשבר כזה תהיה גם השפעה שלילית על הצמיחה של סין ועל הצריכה של סחורות בסין, מה שיפגע בכל מי שמוכר למדינה".

תגיות