אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד התקשורת לוחץ להעניק למנהל הזמני שייבחר לתאגיד החדשות סמכות לפטר את עובדיו צילום: כאן

משרד התקשורת לוחץ להעניק למנהל הזמני שייבחר לתאגיד החדשות סמכות לפטר את עובדיו

מחר אמור להתפרסם תזכיר החוק שיסדיר את מתווה הפשרה בין נתניהו וכחלון לעניין הקמת תאגיד החדשות החדש. המנהל הזמני שימונה לו אמור לקלוט את עובדי החדשות של כאן, אבל במשרד התקשורת מפעילים לחץ להעניק לו עוד סמכויות שיאפשרו לו להזיז אותם מתפקידיהם

08.04.2017, 18:35 | עמרי מילמן ואביב גוטר

מחר אמורים משרדי התקשורת והאוצר לפרסם את תזכירי החוק שיסדירו את הסיכום בין שר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין הקמת תאגיד החדשות החדש. התאגיד אמור לקלוט חלק מעובדי רשות השידור, לצד עובדי חטיבת החדשות של תאגיד השידור הציבורי "כאן" שתיסגר.  

קראו עוד בכלכליסט

על פי תזכיר החוק שנרקם במהלך השבוע בין שני המשרדים ומשרד המשפטים, מי שימנה את המנהל הזמני של תאגיד החדשות החדש יהיה כונס הנכסים הרשמי דוד האן, שמכהן כמפרק של רשות השידור.

על פי הסיכום ותזכיר החוק המתגבש, המנהל הזמני אמור לקלוט את כל 260 עובדי החדשות של התאגיד באותו תפקיד שאותו הם היו אמורים למלא בחטיבת החדשות של תאגיד "כאן". ל"כלכליסט" נודע כעת כי משרד התקשורת מפעיל לחץ להעניק למנהל הזמני עוד סמכויות שיאפשרו לו לפטר עובדים או להזיזם מתפקידם. 

כונס הנכסים הרשמי דוד האן, מי שאמור למנות את המנהל הזמני של תאגיד החדשות, צילום: נמרוד גליקמן כונס הנכסים הרשמי דוד האן, מי שאמור למנות את המנהל הזמני של תאגיד החדשות | צילום: נמרוד גליקמן כונס הנכסים הרשמי דוד האן, מי שאמור למנות את המנהל הזמני של תאגיד החדשות, צילום: נמרוד גליקמן

המנהל הזמני אמור לכהן עד שתמונה ועדת איתור שתמנה את המועצה שתפקח על תאגיד החדשות החדש ותמנה בעצמה את מנהליו הקבועים. ככל שלמנהל הזמני יהיה סמכויות גדולות יותר, כך המעורבות הפוליטית בשלבי ההקמה הרגישים של תאגיד החדשות תהיה גדולה יותר.

בעקבות לחץ של היועץ המשפטי מנדלבליט, ועדת האיתור אמורה להתמנות באותה השיטה שנקבעה בתאגיד "כאן" - שופט בדימס ימונה על ידי שר התקשורת לראש ועדת האיתור, והוא בעצמו ימנה את יתר חברי הועדה, במטרה להרחיק את ההשפעה הפוליטית של שר התקשורת כמה שאפשר מהנהלת השידור הציבורי. אלא שתזכיר החוק קובע כי ועדת האיתור הזו תקום רק בנובמבר, כך שעד שימונה מנהל קבוע לתאגיד החדשות יעבור עוד זמן רב, גם אם שר התקשורת יעמוד בסיכום ובאמת ימנה שופט בדימוס לראש ועדת האיתור, למרות שאין שום דבר שמבטיח זאת.

כדי לעמוד בלוח הזמנים שקבעו כחלון ונתניהו תזכירי החוק חייבים להתפרסם מחר. תזכיר חוק אחד אמור לדחות את הקמת התאגיד בשבועיים לאמצע מאי - הוא יהיה זמין להערות הציבור למשך שבועיים. תזכיר החוק השני, שמסדיר את הקמת תאגיד החדשות החדש אמור להיות זמין להערות הציבור למשך שלושה שבועות, בעקבות סירובו של מנדלבליט לדרישתו של נתניהו לקצר את הזמן הדרוש מפרסום תזכיר החוק לאישורו, לאור מורכבות הנושא. על פי החוק הקיים נכון להיום, תאגיד "כאן" יחד עם חטיבת החדשות אמורים לקום בסוף אפריל, וכדי למנוע זאת יש לקדם את החקיקה ולפרסם את תזכירי החוק כבר ביום ראשון.

ל"כלכליסט" נודע כי גם כעת במשרד המשפטים מקשים על משרדי האוצר והתקשורת ודורשים להבהיר חלק גדול מהסעיפים שבשלב זה עמומים ומשאירים פתח גדול מדי לפרשנות. בעיה נוספת היא סביב דברי ההסבר לחוק. מאחר ואין סיבה ממשית לביצוע השינויים, מעבר לגחמות פוליטיות, יש קושי לפרט בדברי ההסבר לחקיקה מה הצורך בה ולשם מה היא הכרחית. כעת מנסים המשרדים למלא את דברי ההסבר באמירות כלליות שכן אי אפשר לפרסם תזכיר חוק ללא דברי הסבר.

החשש הוא כי תזכיר החוק שמסדיר את פעילות תאגיד החדשות החדש לא יספיק להכיל את כל הפרטים ההכרחיים כדי להבטיח את עצמאות התאגיד החדש, ובפועל הוא יהיה פתוח להתערבות גדולה של הממשלה והכנסת שינסו להסדיר את הנושאים הפתוחים בו.

אנשי התאגיד ליועמ"ש מנדלבליט: "נעתור לבג"צ נגד המתווה"

 

בתוך כך, אנשי תאגיד השידור הציבורי פנו ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וטענו כי מתווה הפשרה שהושג לפני כשבוע וחצי בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון אינו ישים וכי תהליך קבלת ההחלטות שהוביל לו היה בלתי תקין בעליל, היות התכלית מאחורי המתווה הינה התערבות פוליטית ולא ראויה בשידור הציבורי.

במכתב, שבו מאיימים אנשי התאגיד לעתור לבג"צ נגד המתווה, הם מציינים כי "מכלול נסיבות העניין מצביע על כך שהליך קבלת ההחלטות בשבועות האחרונים בכל הקשור לשידור הציבורי הוא הליך בלתי תקין בעליל. לכאורה, השרים מקבלים החלטות, מבלי שמינו ועדה מקצועית מייעצת, ללא שמיעת הגורמים הרלוונטיים, ללא שמיעת עמדת התאגיד, לעיתים בניגוד לעמדת הגורמים המקצועיים, ללא הנמקה מקצועית להחלטותיהם, עד כדי חשש שיש בבסיס החלטות אלה שיקולים פוליטיים, שיקולים שלא נתמכים בעובדות ושיקולים זרים נוספים".

אנשי התאגיד מציינים במכתבם כי הניסיון לשנות את החוק גורם לנזקים למאות עובדים, הן ברשות השידור והן בתאגיד. מאות עובדים נאלצים, בין היתר, לעבוד במצב של חוסר ודאות הגובל בהתעללות, הוא פוגע בנותני שירותים חיצוניים ובחברה הישראלית בכללותה, באופן בלתי סביר, תוך בזבוז משווע של כספי ציבור, שאין לתת יד לקיומו".

בתאגיד מציינים כי נכון להיום כ-58% מעובדי התאגיד שכבר גויסו לעבודה ועמם חתומים הסכמי עבודה הם עובדי רשות השידור, מהם 160 עובדים המיועדים לעבוד בחטיבת החדשות של התאגיד. על פי ההערכות, במשרדי האוצר והתקשורת מתדיינים על הוספת 50-100 תקנים חדשים לטובת עובדי רשות השידור שיעבדו לעבור בתאגיד החדשות החדש, זאת מעבר לתקן חטיבת החדשות של התאגיד. מהלך זה כרוך בעלויות תקציביות משמעותיות נוספות הכוללות בין היתר עלויות תפעול נוספות הנובעות בין היתר מתקורות כפולות הכרוכות בהקמת תאגיד נוסף, לרבות מועצה, הנהלה ומטה, על כל הכרוך בכך.

תגיות