אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על אש קטנה: ההייטקיסטים הישראלים כבר לא רצים לאקזיט המהיר צילום: שאטרסטוק

על אש קטנה: ההייטקיסטים הישראלים כבר לא רצים לאקזיט המהיר

ההייטק הישראלי משנה כיוון ועובר להשקעות בפיתוח לטווח ארוך בתקווה להנפקה מוצלחת או למכירה משמעותית בזכות הצלחה מסחרית

09.04.2017, 08:21 | מאיר אורבך

תעשיית ההייטק הישראלית ניצבת בצומת דרכים. יותר משלוש שנים חלפו בין אקזיט הענק הקודם, מכירת ווייז לגוגל תמורת 1.1 מיליארד דולר, לבין האקזיט האחרון והגדול בהיסטוריה של המדינה - מכירת מובילאיי לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר. לפער הזה יש משמעות.

קראו עוד בכלכליסט

בין לבין היתה גם מכירת פלייטיקה לג'איינט הסינית תמורת 4.4 מיליארד דולר, אבל מדובר בחברה שכבר מזמן לא ישראלית והמשק המקומי פספס אותה. בין שתי עסקאות הענק האלה היו עוד אקזיטים, אבל אף אחד מהם לא התקרב למספרים האלה.

 , צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock  , צילום: Shutterstock

 

המשקיעים מעדיפים פיתוח ולא הרפתקאות

 

זו תקופה מעניינת לתעשייה, תקופה של גדילה והתפתחות. מחירי החברות הישראליות גבוהים ומקשים למכור בסכום ראוי ליזמים ולמשקיעים, ובתעשייה מתחילים להבין שהאקזיטים כבר לא כאלה זמינים. הרוכשים לא ממהרים לפתוח כיסים והיזמים לא רצים למכור, ולכן החברות בארץ הולכות בדרך שלא צעדו בה שנים, ומשקיעות בפיתוח מתוך תקווה להנפקה מוצלחת או למכירה בשווי משמעותי בזכות הצלחה מסחרית.

זו הסיבה שיש כיום, לראשונה בישראל, יותר מ־200 חברות בשלב צמיחה. הן מחזיקות צוותים בעולם, מגייסות סכומים משמעותיים ולא רצות אל האקזיט המהיר.

גם תעשיית ההון־סיכון משתנה, ולראיה הוקמו הרבה קרנות שמשקיעות בחברות בשלבים מאוחרים, ומנגד ההשקעה בחברות בשלבים מוקדמים האטה. דו"ח משרד עורכי הדין שבלת ושות' מצא ירידה של 10% במספר החברות שגייסו בשלבים מוקדמים בהשוואה ל־2015 - מה שמעיד שהמשקיעים מעדיפים לפתח במקום להיכנס להרפתקאות חדשות.

התופעה הזו מעודדת חברות בשלות, אבל גם מעמידה סימן שאלה מעל עתיד התעשייה, שחייבת הזרמה קבועה של דם חדש. ההערכות הן שהחלל יתמלא במשקיעים זרים שמחפשים להשקיע כאן.

לדאוג ליזמים למשכנתא ולעתיד

 

בחודש האחרון רשמה התעשייה הישראלית את האקזיט הגדול בתולדותיה כאשר אינטל רכשה את מובילאיי בכ־15 מיליארד דולר. העסקה שעדיין לא הסתיימה סופית תזרים מיליארדי שקלים לקופת המדינה, וגם ליזמים שהיתה להם סבלנות להמתין עד שהפיתוח שחלמו עליו הפך למציאות.

עוד תופעה שמנעה אקזיטים מהירים היא המיני־אקזיט - קרנות שרוצות להימנע ממכירה מהירה במחירי הפסד מציעות ליזמים לרכוש מהם מניות במאות, אלפי, או מיליוני דולרים, כדי ש"ידאגו לעצמם למשכנתא ולעתיד" ויהיו שקטים ופנויים להתמסר לחברה.

התעשייה הישראלית עדיין צמאה להשקעות, וסביר שגם השנה נראה מיליארדי דולרים מושקעים בה. עיקר התקווה לאקזיטים בשנה הקרובה תגיע מהנפקות בבורסה של ארה"ב או מרכישות של קרנות פרייבט אקוויטי כמו זו המתקרבת של סינרון הישראלית.

תגיות