אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הרכוש היהודי בוורשה יוחזר לבעליו?

האם הרכוש היהודי בוורשה יוחזר לבעליו?

עיריית ורשה הקציבה 6 חודשים להוכיח בעלות על רכוש יהודי בתחומה. לעומת זאת, ממשלת ישראל לא ניסתה עד כה לשלב בין האינטרסים הפוליטיים והכלכליים בפולין לבין התביעה הצודקת להשבת הרכוש היהודי הרב במדינה

10.04.2017, 07:27 | אהרון מור

עיריית ורשה פרסמה לאחרונה באתר האינטרנט שלה רשימה ראשונה של 48 נכסים שעל בעליהם להתייצב תוך שישה חודשים ולהוכיח את בעלותם, אחרת הנכסים יולאמו על ידי העירייה.

ברשימה שפורסמה יש שמות יהודים כגון ביברשטיין, ברייטנר, פוקס, קמינסקה, מאייר, רובינליכט. זוהי רשימה ראשונה שפורסמה על ידי עיריית ורשה מתוך מלאי של 2,613 נכסים שהעירייה הודיעה כי תפרסמם, בחסות חוק חדש השנוי במחלוקת המגביל את יכולתם של ניצולי שואה ויורשיהם לתבוע רכוש שהושאר מאחור בפולין.

הנכסים הללו נתבעו בעבר על ידי בעליהם או היורשים שלהם על פי חוק פולני שנחקק עוד בשנת 1945 ועד היום לא הושבו ולא נתקבל פיצוי בגינם מסיבות ביורוקרטיות, חוסר שקיפות או שחיתות שהתגלתה בה קשורים עובדים בעיריית ורשה.

שריד של חומת גטו ורשה , צילום: דוד הכהן שריד של חומת גטו ורשה | צילום: דוד הכהן שריד של חומת גטו ורשה , צילום: דוד הכהן

כל הניסיונות שנעשו עד כה על ידי ארגונים יהודיים להגמיש את החוק החדש נחלו כישלון. הגמשת החוק נחוצה עבור ניצולי השואה ויורשיהם שנודע להם רק עתה שבבעלות משפחותיהם היו נכסים בוורשה, מאחר והתובעים המקוריים הלכו לעולמם ולא העבירו את המידע בעודם בחיים. הגמשת החוק נחוצה על מנת לתת לניצולי שואה ויורשיהם יותר זמן להשגת מסמכי בעלות על הנכסים שמסיבות מובנות אינם נמצאים בידיהם.

בית כנסת בוורשה ששרד את מלחמת העולם השנייה, צילום: דוד הכהן בית כנסת בוורשה ששרד את מלחמת העולם השנייה | צילום: דוד הכהן בית כנסת בוורשה ששרד את מלחמת העולם השנייה, צילום: דוד הכהן

הקשיחות של השלטונות הפולנים היא המשך לסירובה המתמשך של פולין להשיב רכוש יהודי פרטי שיש לו יורשים ורכוש יהודי פרטי שיורשיו כולם נרצחו בשואה. פולין הפוסט-קומוניסטית היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שלא חוקקה חוק להשבת רכוש שנגזל בתקופה הנאצית או הולאם בתקופה הקומוניסטית. הציווי המוסרי של השואה נעלם מעיניהם של שלטונות פולין.

משום מה קולה של ממשלת ישראל לא נשמע בתהליך הזה. בביקורה הרשמי בישראל בחודש נובמבר שחלף, נפגשה ראשת ממשלת פולין, ביאטה שידלו, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך לא נודע כי הוא תבע ממנה את הרכוש היהודי. בינואר השנה ביקר בישראל נשיא פולין ,אנדז'יי דודה, אך ממשלת ישראל הסתפקה בהצהרתו של האורח ש"האנטישמיות היא מעשה בזוי" ושוב החמיצה את ההזדמנות לתבוע את הרכוש של יהודי פולין.

כרבע מכלל הרכוש היהודי באירופה ערב מלחמת העולם השנייה הושאר מאחור בפולין, המסרבת להשיבו לבעליו וליורשיו או לפצותם עליו. פולין היא שנייה, מיד אחרי גרמניה, בהיקף הרכוש היהודי שנשאר בה. חוסר המעש של ממשלת ישראל בהשבת רכוש יהודי פולין מוסבר באינטרסים פוליטיים וכלכליים ישראלים בפולין.

ממשלת ישראל לא ניסתה עד כה לשלב בין אינטרסים אלו לבין התביעה הצודקת להשבת הרכוש היהודי הרב מפולין. פולין יכולה לפצות את יהודי פולין ויורשיהם בארץ ובעולם על מלוא שוויו של הרכוש היהודי, אף מבלי לחרוג מכללי מאסטריכט האירופים על יחס חוב-תוצר ומעניין להיווכח כי פולין נהנית כיום מיחס חוב-תוצר אף טוב יותר מזה של ישראל. למרות כל זאת ממשלת ישראל והעומד בראשה שותקים לנוכח העוול והציווי המוסרי של השואה כאילו אלה לא קיימים ובכך מונעים מניצולי השואה לקבל ולו מעט צדק בערוב ימיהם.

ד"ר מור הוא מומחה להשבת רכוש יהודי מתקופת השואה, יועץ במכון האירופי לזיכרון השואה (ESLI), לשעבר מנהל אגף בכיר להשבת זכויות ורכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים

תגיות