אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוחרר איש העסקים הישראלי גיל שביט, שנעצר בפרו בפרשת הנשיא לשעבר טולדו

שוחרר איש העסקים הישראלי גיל שביט, שנעצר בפרו בפרשת הנשיא לשעבר טולדו

שביט חשוד במעורבות בפרשה שבה קיבל אלחנדרו טולדו שוחד של 20 מיליון דולר מחברת בנייה ברזילאית אודרברכט באמצעות גורמים שונים, כדי לקדם את האינטרסים העסקיים שלה

12.04.2017, 12:32 | תומר גנון

איש העסקים הישראלי גיל שביט, שנעצר בשבוע שעבר בפרו במסגרת החקירה נגד נשיא המדינה לשעבר, אלחנדרו טולדו, שוחרר בראשית השבוע לביתו שבמדינה.

שביט, חתנו של המולטי מיליונר ברוץ איבצ'ר, נעצר בליל ראשון שעבר כשנחת בנמל התעופה הבינלאומי חורחה צ'אבס בעיר קאיאו. חמו של שביט איבצ'ר היגר מישראל לפרו ב־1970 ועשה בה את הונו בעסקי המזרונים והתקשורת.

שביט חשוד במעורבות בפרשה שנחקרת על ידי הרשויות במדינה, לפיה טולדו קיבל שוחד של 20 מיליון דולר מחברת הבנייה הברזילאית אודרברכט באמצעות גורמים שונים וזאת כדי לקדם את האינטרסים העסקיים שלה. ככל הידוע מעצרו של שביט הוא במסגרת חקירת קשריו עם מושל קאיאו, פליקס מורנו, החשוד גם הוא בפרשת אודרברכט.

איש העסקים גיל שביט איש העסקים גיל שביט איש העסקים גיל שביט

על פי פרסומים קודמים בפרו, אחד החשדות שנחקרים הוא שבין אודרברכט לבין הנשיא לשעבר טולדו, שכיהן בתפקיד בשנים 2006-2001, תיווך בין היתר איש העסקים הישראלי יוסי מימן. ככל הידוע בין מימן לשביט אין כל קשר. לפי דיווחים קודמים ביומונים הפראונים "לה רפובליקה" ו"אל קומרסיו", החברה הברזילאית העבירה 11 מיליון דולר לפחות לחשבונות של חברות בבעלותו של יוסי מימן בסניף סיטי בנק בלונדון, שמהם הועבר הכסף לחשבונות בשוויץ ובפנמה, שקשורים לטולדו עצמו.

אלחנדרו טולדו, לשעבר נשיא פרו, צילום: איי אף פי אלחנדרו טולדו, לשעבר נשיא פרו | צילום: איי אף פי אלחנדרו טולדו, לשעבר נשיא פרו, צילום: איי אף פי

התביעה בפרו טוענת שטולדו השתמש בחלק מהכסף כדי לקנות בית בשכונת יוקרה בבירה לימה ב3.75- מיליון דולר, וכן שני משרדים ב-882 אלף דולר. בתמורה לשוחד הבטיח לכאורה טולדו את זכייתה של אודרברכט במכרז לבניית מערכת כבישים מהירים שמחברת בין ברזיל לפרו, ומגיעה עד חוף האוקיינוס השקט. לפי "לה רפובליקה" שמצטט עד מדינה בפרשה, הכסף הועבר לטולדו בין 2006-2005 כשהתשלומים נעשו בהתאם להתקדמות העבודות על הכביש.

"לה רפובליקה" דיווח עוד כי לפי עד המדינה חורחה באראטה, ראש צוות האבטחה של הנשיא לשעבר, הישראלי לשעבר אבי דן-און, נמנה גם הוא על המתווכים שחיברו בין אודרברכט לבין טולדו. לפי הדיווח ביומון, טולדו, דן-און ומימן נפגשו בריו דה ז'נרו בסוף 2004 עם נציגי אודרברכט. דן-און דרש מהחברה הברזילאית שוחד של 35 מיליון דולר כדי להבטיח את הזכייה במכרז על סלילת הכביש המהיר.

לפי הציטוטים בכתבה, כבר בפגישה הזו הבהיר טולדו כי התשלום צריך להיעשות דרך חברות הרשומות על שמו של מימן. בתמורה לתשלום התחייב טולדו לזרז את הליכי המכרז ולתפור אותו לצרכיה של אודרברכט. לפי באראטה, גובה השוחד עמד בסופו של דבר על 20 מיליון דולר ולא על 35 מיליון דולר מפני שאף שטולדו עמד בחלקה הראשון של ההתחייבות, הוא לא שינה את תנאי המכרז לשביעות רצונם של אנשי אודרברכט.

הבהרה

בהמשך לכתבה שפורסמה ב-3.9 יובהר כי גיל שביט לא חתם על הסדר עד מדינה, אלא על מסמך שבו אישר עובדות הנוגעות לחקירה. הוא אינו חשוד בתיווך לשוחד אלא בהשפעה על עובד ציבור שלא כדין. 350 אלף הדולרים שהעביר לרשויות היו ביוזמתו ועד אשר יתבררו החשדות ולא במסגרת הסדר, כך על פי עורכי דינו. שביט לא הואשם בהלבנת הון אלא נחקר בחשד לביצוע העבירה. בית המשפט בפרו הורה לסגור את תיק החקירה נגדו בחשד זה.

תגיות