אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התפוגגות הכוחות שתמכו בשווקים צילום: אמנון גוטמן

התפוגגות הכוחות שתמכו בשווקים

שני הכוחות שתמכו בשוקי המניות בחודשים האחרונים מתחילים להיחלש - ובאותה העת המשקיעים מוצאים להם אלטרנטיבות מספקות. התוצאה היא שוק תנודתי

13.04.2017, 15:01 | אלכס זבז'ינסקי

שני כוחות תמכו בשוקי המניות בחודשים האחרונים - העיקרי התבסס על השיפור בנתונים הכלכליים בעולם והשני קשור לציפיות מהממשל האמריקאי החדש. התמיכה של שניהם אמורה להיחלש.  

קראו עוד בכלכליסט

המשקיעים שמחו כשהנתונים הכלכליים בעולם התחילו להשתפר באמצע שנה שעברה. לאחר הטלטלה שעברו השווקים בתחילת 2016. נראה שהסיבה העיקרית לשיפור בפעילות הכלכלית בעולם היתה קשורה לסין. לאחר הזעזועים בשווקים ובכלכלה הסינית בשנת 2015 ובתחילת 2016, הרשויות הזרימו כמות אדירה של כספים למשק הסיני באמצעות השקעות ממשליות והזרמות למערכת הפיננסית מצד הבנק המרכזי. צעדי החירום נשאו פרי והמצב בסין השתפר וכשהכלכלה הסינית משתפרת כל העולם מרגיש. היצוא לסין מארה"ב, אירופה, יפן והמדינות האחרות שדעך קודם לכן, שינה כיוון והתחיל לעלות בשנה האחרונה.

הסיבה הנוספת לשיפור בכלכלה העולמית קשורה להתייצבות במחירי הסחורות, ובעיקר הנפט, שירד בתחילת שנת 2016 מתחת ל-30 דולר לחבית ועורר חשש לגורלן של המדינות המפיקות, ולזה של חברות האנרגיה והתעשייה העצומה שקשורה אליהן. התייצבות מחירי הנפט ברמה של כ-50 דולר הפחיתה חששות מיידים, ייצבה את השווקים ושיפרה סנטימנט במגזר העסקי. צריכים גם לזכור באותה שעה, שמחירי הנפט ירדו בשנים האחרונות מ-100 ל-50 דולר, מה ששיפר את מצבם שלצרכני האנרגיה, גם הפרטיים וגם העסקיים.

אולם, הגורמים שהובילו לשיפור בנתונים הכלכליים בעולם החלו להשתנות לרעה בעת האחרונה. הממשלה והבנק המרכזי הסיני נסוגים מהתמיכה בכלכלה ומפנים מאמצים להקטנת הסיכונים הפיננסיים. התמריצים שניתנו למשק הסיני אומנם תמכו בהשקעות, בצריכה וביצוא אך גם ניפחו עוד יותר את הבועות הפיננסיות הידועות שקיימות בסין, בעיקר בתחום האשראי העסקי ושוק הנדל"ן. מחירי הנדל"ן בערים הגדולות בסין עלו בשנת 2016 לבדה בכ-30%.

צמצום השקעות הממשלה בחודשים האחרונים ועליית הריבית הבין בנקאית שבה החל הבנק המרכזי הסיני צפויים לקרר את הפעילות במשק הסיני, וההשלכות יורגשו בעולם כולו. ההיחלשות בסין עשויה לשלוח גם את מחירי הסחורות לירידות (עוד לפני שקרה משהו בסין התקשו מחירי הנפט להתרומם, למרות קיצוץ התפוקה ע"י מדינות אופ"ק, וזאת נוכח הגידול המתמשך בתפוקה ובמלאים בארה"ב).

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: אי פי איי נשיא סין שי ג

מעבר לאמור, המניות נתמכו בחודשים האחרונים גם מהתקוות להתאוששות האינפלציה בעולם. כעת, כשעלייה במחירי הנפט נבלמה, סביבת אינפלציית הליבה לא ממש השתנתה. לשוק המניות זהו סימן לדאגה, להבדיל מהאג"ח שדווקא נבהלו תחילה מעלייה אפשרית באינפלציה.

תקוות שנגוזו?

הציפיות מהממשל החדש בארה"ב שעוררו את השווקים מאז הבחירות החלו לרדת. השווקים מפנימים שקיימות מגבלות "ישנות ומשעממות" בפני הרפורמות המוצהרות של הנשיא החדש. מגבלות התקציב, אינטרסים פוליטיים, חוסר ניסיון הממשל ומכשולים נוספים, מצמצמים את היקפן הצפוי של הרפורמות ודוחות את מועד היישום. הכישלון בניסיון לבטל את "אובמה-קייר" היה צלצול הכקמה. הרפורמה במס לא תהיה קלה יותר וגם תוכנית ההשקעה בתשתיות לא תצא לפועל כל כך מהר. גם נציגי הממשל מודים לאחרונה שבשנה הקרובה כמעט לא תורגש השפעת הממשלה על הכלכלה.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ , צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ , צילום: איי פי

בינתיים, השיפור המשמעותי בנתונים הכלכליים בארה"ב ממשיך להתבטא בנתוני הסקרים השונים שמבטאים בעיקר את הציפיות והסנטימנט. סנטימנט הצרכנים והעסקים עלה לשמיים. לעומת זאת, בנתונים המשקפים את המספרים היבשים של פעילות הצריכה, הייצור ועוד, השינוי לא היה גדול. כעת הסנטימנט צפוי להתיישר עם קרקע המציאות ולהרגיע את התלהבות בשווקים.

שני הכוחות שתמכו בשווקים, השיפור בנתונים והתקוות מהממשל, צפויים להיחלש דווקא כששוקי המניות לא ממש זולים. בסקר האחרון של בנק אוף אמריקה בקרב מנהלי ההשקעות, שיעור המשיבים שמעריכים שהשוק יקר מדי עלה לשיא של 20 שנה. משקל המלצות "קנייה" על המניות במדד S&P500 ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2009. מכפיל הרווח מנוכה מחזור (CAPE) שמתפרסם ע"י חתן פרס נובל רוברט שילר עומד על 29 לעומת הממוצע היסטורי 15.

נוסיף לסימני דאגה גם שבמקביל לעליית הריבית בארה"ב נוצרות אלטרנטיבות לשוק המניות. בשנים האחרונות התרגלו המשקיעים לאמירה שבריבית אפסית, אין אלטרנטיבות. היום, לראשונה מאז שנת 2011, תשואת האג"ח הממשלתית ל-5 שנים בארה"ב עלתה לתשואת הדיווידנד במדד S&P500. כשהשווקים עולים המשקיעים לא בוחנים חלופות, אך כשהשווקים מתחילים לרעוד יש היום לאן לברוח.

מכל האמור עולה שהתשתית שתמכה בשוק המניות מתחילה להיות פחות יציבה, מה שצפוי להוביל לשוק תנודתי יותר ממה שהתרגלו המשקיעים בשנה האחרונה.

אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי במיטב דש

תגיות