אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ילין לפידות נגס 3 מיליארד שקל מהמתחרים בגמל צילום: תומי הרפז

ילין לפידות נגס 3 מיליארד שקל מהמתחרים בגמל

חברת הגמל של בית ההשקעות הגבירה בינואר־פברואר את קצב ההעברות מהמתחרים ל־1.5 מיליארד שקל בחודש. אנליסט, שמוביל בתשואות הענף בחצי השנה האחרונה, עדיין לא מתרגם את התוצאות לגיוסים משמעותיים

19.04.2017, 08:11 | רחלי בינדמן

בית ההשקעות ילין לפידות רכש במהלך החג חבילת מניות של אנליסט ב־8.7 מיליון שקל והפך לבעל עניין במתחרה לאחר שחצה את רף האחזקה של 5%. אולם נראה כי כבר בקרוב ייאלץ ילין לפידות לרדת בהיקף האחזקה באנליסט על רקע הצורך בקבלת היתר שליטה לאחזקה של יותר מ־5% בגוף פיננסי.  

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה של ילין לפידות להגדיל האחזקות באנליסט התקבלה על רקע הובלה בתשואות הגמל של אנליסט בחצי השנה האחרונה, שמתחילה להיות מתורגמת לגיוסים של כספי לקוחות מהמתחרים.

גם בילין לפידות, שמנהל כמעט 32 מיליארד שקל בגמל ובהשתלמות, יודעים דבר או שניים על מינוף הובלה בתשואות לגיוס כספים. במהלך ינואר־פברואר 2017 גייס ילין לפידות ממתחריו סכום חסר תקדים של 3 מיליארד שקל לאחר שבמהלך 2016 הוביל את ביצועי קופות הגמל. רק כדי לסבר את האוזן, במרץ 2016 גייס ילין לפידות 13 מיליון שקל ממתחרים, ובאפריל2016 הוא גייס מהמתחרים 72 מיליון שקל. קצב הגיוסים ממתחרים עלה בהדרגה ובחודשיים האחרונים הגיע לכ־1.5 מיליארד שקל בחודש. זאת, כאשר היקף הנכסים שמנהל אנליסט בגמל ובקרנות ההשתלמות, לדוגמה, עומד על 5.2 מיליארד שקל בלבד, סכום שילין לפידות גייס ממתחרים בחמשת החודשים האחרונים, והפך אותו לחמישי בגודלו בענף.

גיוסים אלה מגיעים דווקא לאחר שבחצי השנה האחרונה ילין לפידות מציג ביצועי חסר למול הממוצע הענפי, בעוד אנליסט מוביל את טבלת התשואות אך עדיין לא מתרגם זאת לגיוסים משמעותיים. קרנות ההשתלמות של אנליסט השיאו 2% בינואר־פברואר בעוד אלו של ילין לפידות השיאו 0.95%. לפעמים מספיקים חודשים בודדים כאלה של פער משמעותי כדי לשנות את תמונת התשואות לטווח הארוך.

שוק הגמל, בניגוד לקרנות הנאמנות, מתאפיין בתנועות איטיות יותר של כספים בין מתחרים שכן בניגוד לקרנות שבהן מעבר הכספים מיידי, בגמל ההעברות מבוצעות בעיקר דרך סוכני ביטוח, שמעניקים ייעוץ פנסיוני, שלאחריהן לקופה הנעזבת יש אפשרות לשמר את הלקוח. אם אנליסט ימשיך במומנטום ההובלה בתשואות, לא מן הנמנע כי בקרוב תחול הסטת כספים מהמתחרים לטובתו.

גם ברמת ההפקדות החודשיות השוטפות לקופות בנטרול העברות ממתחרים ילין לפידות נהנה מתנופה. וכך, אם במרץ 2016 ההפקדות עמדו על 200 מיליון שקל, הרי שבינואר־פברואר השנה הן כבר עומדות על כ־400 מיליון שקל בחודש (דצמבר שבו הופקדו 700 מיליון שקל אינו מייצג שכן הוא כולל הפקדות סוף שנה, בין היתר של עצמאים). לפי הערכות, כמחצית מההפקדות הללו מקורה בכניסת כספים בעקבות "תיקון 190" — המאפשר הפקדת כספי חיסכון אישי לקופת גמל שניתנים למשיכה ללא קנס החל מגיל 60 ופטורים ממס על רווחי הון אם הם נמשכים כקצבה חודשית בגיל הפרישה.

הטבות המס של מוצר זה מושכות אליו בעיקר חוסכים מבוגרים. בעוד ב־2015 גייס מוצר הגמל כ־2 מיליארד שקל, לפי הערכות ב־2016 הוא כבר גייס כמעט 4 מיליארד שקל. קצב גיוסים זה מחיה את ענף הגמל שנמצא בנסיגה מ־2008 על רקע ביטול האפשרות למשוך את החסכונות כסכום הוני חד־פעמי אלא כקצבה חודשית בלבד.

מימין: יאיר לפידות ודב ילין , צילום: תומי הרפז מימין: יאיר לפידות ודב ילין | צילום: תומי הרפז מימין: יאיר לפידות ודב ילין , צילום: תומי הרפז

אבל אחד מסימני השאלה הגדולים סביב המשך הגיוסים של ילין לפידות טמון באופן תגמול סוכני הביטוח. החל מאפריל נאסר לתגמל סוכנים כפונקציה של דמי הניהול שמשלם הלקוח. ילין לפידות הודיע לסוכנים על תגמול אחיד של 0.25%, כיוון תגמול שמסתמן בענף כולו. השאלה הגדולה היא באילו דמי ניהול יסכים ילין לפידות לקלוט את החוסכים. אם ידרוש לשמור על רף גבוה של דמי ניהול, הוא עלול לאבד כספים למתחרים שיסכימו לגבות דמי ניהול נמוכים יותר. הדרך למנוע זאת היא בתגמול הסוכנים במענקי גיוס ("עמלות היקף") חד־פעמיים, וכעת נותר לראות עד כמה ילין לפידות יסכים לפנק את הסוכנים כדי לשמור על המומנטום.

תגיות