אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יסודות פירמידת ההייטק בעולם ממשיכים להתערער" צילום: CB INSIGHTS

"יסודות פירמידת ההייטק בעולם ממשיכים להתערער"

נתוני הרבעון הראשון של 2017 מצביעים על המשך הירידה בהשקעות בתעשיית ההייטק העולמית. על פי דו"ח של פירמת KPMG, גם מספר העסקאות צנח בשנה האחרונה ב־34%, אך צפוי כי מספר ההנפקות יעלה לצורך גיוסי הון

19.04.2017, 12:52 | מאיר אורבך

הרבעון הראשון של 2017 נפתח עם עננה המרחפת מעל תעשיית ההייטק העולמית. הנתונים מראים כי השקעות של קרנות הון סיכון בעולם ירדו מ־35 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה שעברה ל־27 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2017, כך על פי דו"ח של פירמת רואי החשבון KPMG.

גם במספר העסקאות שהתבצעו בשנה האחרונה נרשמה ירידה משמעותית מ־4,100 עסקאות ברבעון הראשון של 2016 ל־2,716 עסקאות ברבעון הראשון של 2017.

קראו עוד בכלכליסט

הקרנות התאגידיות רושמות שיא של השקעות

 

לצד הירידה המתמשכת בהשקעות בחברות הייטק על ידי קרנות הון סיכון מסורתיות, נפח ההשקעות של קרנות תאגידיות גדל בצורה משמעותית בכל רבעון. למעשה, ברבעון הראשון של 2017 נרשם שיא כל הזמנים בהשקעות של קרנות תאגידיות, והוא הגיע לרמה של 17% מסך כל ההשקעות.

ההשקעות של קרנות תאגידיות אינן משקפות בדרך כלל רצון לרווח פיננסי, אלא שאיפה של התאגידים הגדולים לקבל חשיפה גדולה יותר לטכנולוגיות חדישות וגם להיות עם יד על הדופק לגבי הטרנדים הבאים.

החשיפה באמצעות ההשקעות מאפשרת לתאגידים רבים מבט מקרוב על חברות ותחומים אשר אינם בליבה העסקית שלהם אבל היא מעניינת אותם.

 

התגברות של הנפקות ברבעונים הבאים

על פי הדו"ח של פירמת רואי החשבון, יש ציפייה רבה לעלייה במספר ההנפקות הראשוניות לציבור בשוק האמריקאי, לאחר הצלחה של כמה הנפקות ובראשן זו של סנאפ, העומדת מאחורי פיתוח האפליקציות של סנאפצ'ט, וההנפקות של חברות התוכנה Muelsoft ו־Alteryx.

הפירמה מעריכה שתהיה התגברות של הנפקות ברבעונים הבאים גם לנוכח העובדה שמספר רב של חברות כבר הגישו תשקיפים לפני הנפקה וגם לנוכח המיעוט ברכישות על ידי ענקיות הטכנולוגיה.

בשווקים אחרים מחוץ לארה"ב, כמו אירופה וסין הפירמה אינה רואה הזדמנויות רבות להנפקות משמעותיות.

האטה משמעותית נרשמה בעולם גם בהשקעות בתעשיית הסייבר, כאשר ברבעון האחרון הושקעו 800 מיליון דולר בלבד בחברות סייבר. בכל שנת 2016 הושקעו כ־3.4 מיליארד דולר וב־2015 כ־4 מיליארד דולר. הירידה בהשקעות מוסברת בזהירות של משקיעים לאחר כמה שנים של השקעות מרובות בתחום.

אריק שפיר, KPMG: "עיקר הפגיעה היא בחברות צעירות אשר מתקשות לגייס כספים בשלבים הראשונים. הקרנות מעדיפות להשקיע בחברות צומחות ובחברות בוגרות", צילום: CB INSIGHTS אריק שפיר, KPMG: "עיקר הפגיעה היא בחברות צעירות אשר מתקשות לגייס כספים בשלבים הראשונים. הקרנות מעדיפות להשקיע בחברות צומחות ובחברות בוגרות" | צילום: CB INSIGHTS אריק שפיר, KPMG: "עיקר הפגיעה היא בחברות צעירות אשר מתקשות לגייס כספים בשלבים הראשונים. הקרנות מעדיפות להשקיע בחברות צומחות ובחברות בוגרות", צילום: CB INSIGHTS

 

"חברות נסגרות תוך כדי תהליך הגדילה שלהן"

 

לדברי אריק שפיר, שותף וראש תחום הטכנולוגיה בפירמת רואי חשבון KPMG, "עיקר הפגיעה היא בחברות הצעירות אשר מתקשות לגייס כספים בשלבים הראשונים, והירידה הזו למעשה מערערת את הפירמידה של תעשיית ההייטק. העובדה שהרבה חברות נסגרות תוך כדי תהליך הגדילה שלהן תקטין משמעותית את מספר החברות שיגיעו לשלבים המאוחרים. כיום אנחנו רואים שיש הרבה השקעות בחברות צומחות ובחברות בוגרות, אבל הרבה קרנות אינן רוצות להשקיע בשלבים ראשונים".

שפיר מאמין שהירידות בהשקעות יגיעו גם לישראל. "אמנם אנו לא חשים בזה עדיין, אבל כבר כיום בפגישות שלנו עם משקיעים אנחנו רואים זהירות רבה, אשר להערכתי תתבטא ברבעון הרביעי של השנה גם בתוצאות", הוא אומר. "בגלל הזהירות אני רואה העדפה ברורה להשקעות בחברות ובאנשים שכבר הצליחו על פני השקעה בטכנולוגיות חדשניות".

תגיות