אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: "המדינה צריכה לספק לניצולי השואה ארוחות חמות וטיפולי שיניים" צילום: חיים צח

דו"ח המבקר

המבקר: "המדינה צריכה לספק לניצולי השואה ארוחות חמות וטיפולי שיניים"

על פי הדו"ח שמפרסם היום מבקר המדינה יוסף שפירא חלק ניכר מהניצולים מתקשה לחיות את שארית חייו בכבוד, לא ניזון מארוחה חמה ואף אינו מסוגל להגיע לחנויות המזון: "הזמן שנותר לסייע לאוכלוסייה זו הולך ואוזל"

19.04.2017, 16:01 | שחר אילן
חלק גדול מניצולי השואה ונפגעי הרדיפות אינם יכולים להרשות לעצמם ארוחות חמות וטיפול שיניים ועל המדינה לספק צרכים אלה, כך קורא מבקר המדינה, יוסף שפירא, בדו"ח מיוחד בנושא הסיוע לניצולי השואה המתפרסם לקראת יום השואה.

קראו עוד בכלכליסט

בישראל 158 אלף אזרחים המוכרים כנרדפים בתקופת השואה וזכאים להטבות בשל כך. גילם הממוצע הוא כ-85 שנה. בכל חודש נפטרים כ-1,000 ניצולי שואה, כלומר כ-12 אלף ניצולים נפטרים מדי שנה. כ-56 אלף אזרחים נוספים הוכרו כנפגעי התנכלויות אנטישמיות וגזעניות בתקופת מלחמת העולם השנייה. בסך הכל מדובר ב-214 אלף ניצולים ונפגעים.

המבקר מציין שתוספות התקציב שניתנו לניצולי שואה וקשישים בכלל בשנים האחרונות "אפשרו לשפר משמעותית את הטיפול בניצולים הן באמצעות הרחבת קבוצת הזכאים לקצבאות והטבות שונות והן באמצעות הגדלת גובה הקצבאות והמענקים". בסך הכל הביקורת בדו"ח מתונה, הן יחסית לדו"חות הקשים שפרסמו שפירא וקודמו המבקר לשעבר מיכה לינדנשטראוס בעבר בנושא הטיפול בניצולים והן יחסית לדו"חות של המבקר בנושאים אחרים.

שפירא כותב כי "חשיבותו של דו"ח זה נובעת בראש ובראשונה מהדחיפות. חובה עלינו כמדינה וכחברה לדאוג לניצולי השואה בשנות חייהם האחרונות, כשמספרם מתמעט מדי יום. הזמן שנותר לסייע לאוכלוסיית ניצולי השואה הולך ואוזל. ועל כן יש לבצע ללא כל דיחוי את התיקונים הנדרשים על מנת שהניצולים יוכלו לחיות את שארית חייהם בכבוד".

84 אלף ניצולים ונפגעים שרובם עלו לארץ בשנות ה-90 ממדינות חבר העמים אינם זכאים לגמלה חודשית אלא למענק שנתי של 3,960 שקלים בלבד, 67% מהם מקבלים מביטוח הלאומי גמלה לפי חוק הבטחת הכנסה, מה שמעיד על מצב כלכלי קשה ביותר.

בין היתר על רקע זה שפירא קובע כי "חלק מהניצולים נאלצים להסתפק ברמת חיים נמוכה, אוכלים אוכל שאינו מגוון ואינו מכיל את כל אבות המזון ומוותרים על מוצרים בסיסיים". הם "מתקשים לחיות את שארית חייהם בכבוד. חלקם אינם ניזונים מארוחה חמה ומזינה ומסתפקים בתפריט דל וקבוע". בעיות נוספות: חלק מהניצולי אינו מסוגל להגיע לחנויות המזון ללא סיוע ולחלקם קושי בבישול.  

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

הוועדה הבין-משרדית לגיבוש פתרונות למצוקת ניצולי השואה בראשות נחום איצקוביץ המליצה ב-2007 להרכיב עבור ניצולי השואה סל ייעודי הכולל, בין היתר, שירותי הזנה כגון ארוחות חמות לאלו שאינם מסוגלים להכין את מזונם. עמותות וארגונים שונים מסייעים במזון ל-13.5 אלף ניצולי שואה בעלות של 65 מיליון שקל. המבקר קובע ש"מתן ארוחות חמות לניצולי שואה נזקקים הוא סיוע חשוב ביותר שנחיצותו רבה. על הממשלה לנקוט בצעדים הנדרשים כדי למלא את הצורך הבסיסי האמור".

ארגונים שונים מספקים למאות ניצולי שואה גם טיפולי שיניים בהיקף של מיליוני שקלים. במסגרת התכנית של משרד הרווחה לתגבור שירותי רווחה לניצולי השואה אושר ב-2016 סכום של 3 מיליון שקל לצרכים מיוחדים לרבות טיפולי שיניים. אבל, כמו יותר מ-90% מהתקציב של משרד הרווחה לניצולי השואה, גם הסכום הזה לא נוצל בפועל.

הרשות לזכויות ניצולי השואה טוענת שהמענקים שמקבלים הניצולים מיועדים לכסות גם טיפולי שיניים. המבקר מציין לעומת זאת כי "מעורבתם של ארגונים חוץ-ממשלתיים במימון טיפולי שיניים מעידה כי בשטח נדרש סיוע בתחום זה". הוא קובע כי "ראוי כי ממשלת ישראל, תבחן את האפשרות לסייע במימון טיפולי שיניים לניצולים הנזקקים ביותר".

תגיות