אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החל ממחר: שיבושים בנציגויות ישראל בחו"ל – לא ניתן יהיה להוציא דרכונים שאבדו צילום: שאטרסטוק

החל ממחר: שיבושים בנציגויות ישראל בחו"ל – לא ניתן יהיה להוציא דרכונים שאבדו

1,200 עובדים בקונסוליות ישראליות בעולם ישבשו את פעילותן על רקע סכסוך עבודה בשל תנאי העסקתם. בין השירותים שיושבתו עד להודעה חדשה: קבלת קהל וחידוש דרכונים

23.04.2017, 11:13 | אסנת ניר
כ-1,200 עובדי עמ"י (עובדים ישראליים מקומיים המועסקים במסגרת שירות החוץ בעולם) ישבשו החל ממחר את פעילות נציגויות ישראל בעולם על רקע סכסוך עבודה מול הממונה על השכר בנוגע לתנאי העסקתם הקשים לטענתם והזנחתם הטיפול בשכרם לדבריהם. בין היתר, לא יינתנו שירותים קונסולריים ולא תתבצע קבלת קהל. בנוסף, לא יחודשו דרכונים, לא יועבר דואר דיפלומטי ולא יטופלו ביקורים רשמיים עד להודעה חדשה.

מדינת ישראל מעסיקה למעלה מ-1,200 עובדים בתנאי העמ"י ב-102 הנציגויות בחו"ל. העסקת עובדי עמ"י החלה כפתרון תעסוקתי לבני זוג של שליחים בשירות החוץ. מנגנון התגמול נקבע כנגזרת יחסית משכר הבסיס של השליח וללא תוספות אחרות. במשך הזמן, תפקידים שמילאו עובדי עמ"י התרחבו גם לתפקידים שבעבר בוצעו על ידי דיפלומטים, אך במקביל מנגנון התגמול להעסקתם נותר ללא שינוי. העובדים מגויסים מישראל וממלאים תפקידים שונים בשירות משרדי הממשלה ומגויסים מישראל, אך נשלחים למדינת השירות על חשבונם, ובשכר שאינו מאפשר קיום בסיסי לדבריהם. מאבק העובדים נמשך כארבע שנים.

קראו עוד בכלכליסט

"הסחבת וגרירת הרגליים הבלתי נתפשת של המדינה בהסדרת תנאי העסקת העמ"י הינן תעודת עניות למדינה ולשירות החוץ" טוענת נציגות העובדים. "איננו יכולים עוד להסכים להזנחה החמורה של אוכלוסיית העובדים הרחבה ביותר בנציגויות ישראל בחו"ל". עוד מוסיף יו״ר ועד עמ"י טל הורוביץ, כי מחאתם הינה על תנאי העסקה ירודים שלהם בתנאי עובדי קבלן. לדבריו, זהו "פתרון זמני שהפך לקבוע ונוח למדינה, ניצול של המערכת ותנאי שכר מבישים שאינם תואמים את מדינות השירות". העובדים דורשים הסכם שכר ראוי לדבריהם.

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, צילום: יריב כץ סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי | צילום: יריב כץ סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, צילום: יריב כץ

העובדים מוסיפים כי נוצר מצב אבסורדי בו מכיוון שאינם מצליחים להתקיים מחפשים עבודות נוספות בכדי להשלים הכנסה ולפעמים אף חוזרים לארץ אחרי חודשים ספורים עם חובות. "העובדה שאנו מפוזרים הופכת אותנו לשקופים בעיני האוצר. את הצעדים האחרונים תיאמנו באמצעות קבוצות פייסבוק וואטסאפ עם מאות משתתפים, נציגים של הוועד בכל הנציגויות וקיימת אחדות דעים, הפעם לא נוותר. אנו אמנם חלשים מול המערכת, אבל ממלאים תפקידי מפתח בנציגויות - עובדים עבור המדינה, נלחמים בחרם התרבות, מקדמים את ישראל בעולם ומייצגים נתח נכבד מעובדי משרד החוץ. לא נסכים עוד לפגיעה בשירות החוץ ולעבודה בתנאים כאלה" אמר הורוביץ.

לפני כשבוע התקיים דיון מעקב דחוף בוועדת העבודה הרווחה והבריאות, בזמן פגרת הכנסת, בנושא מצוקת העמ"י ועל רקע חוסר ההתקדמות בהסדרת תנאי ההעסקה. לטענת עובדי עמ"י, הדיון הדגיש את ההזנחה וחוסר ההתקדמות, כאשר לא נשמעה שום בשורה מצד נציגי האוצר, שהגיעו לדיון בידיים ריקות וללא חדשות.

ממשרד האוצר נמסר: "תמוהה החלטת עובדי עמ"י לנקוט בצעדים כאמור, בעיצומו של המו"מ. צר לנו כי על אף המו"מ המתמשך והפגישות שנקבעו לימים הקרובים, בחרו העובדים לפגוע בציבור".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אבל מה הציבור אשם
זה נשמע שיש צורך לשפר את התנאים לעובדים. אבל למה לפגוע בציבור ? שלחתי דרכון לשגרירות לחידוש יום לפני ההודעה על שביתה - עכשיו אני תקוע בלי הדרכון (אין לי מושג אם מטפלים בחידושים בדואר והטלפון לא עונה) ואני צריך לנסוע לישראל לבקר אמא במצב קשה מאוד (וכידוע אני חייב להכנס עם הדרכון הישראלי שלי)
ערן  |  25.04.17
5.
תגובות ל 1 ו 3
תגובה ל 1- המדינה מפקירה את העובדים שלה כבר שנים. הגיע הזמן לעשות משהו וצר לי אם הדבר פוגע באזרחים, אך זהו הדבר היחידי שייתן פתרון. ראה שביתות בתי ספר, של שירותי העירייה, לא מפנים זבל. זה בדיוק אותו הדבר. תגובה ל 3- לא מדובר באנשים שירדו מהארץ. מדובר באנשים שבאו לעבוד בשירות המדינה ואנחנו על ויזה מאוד ספציפית. בני הזוג של עובדי העמ"י כלל לא יכולים לעבוד. רוב העובדים הם סטודנטים, שרק רוצים לשפר את עתידם בארץ, וללמוד כאן באוניברסיטה טובה, ולאחר מכן לחזור.
ניו יורקרית  |  23.04.17
לכל התגובות