אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברוש: "כל עוד תהיה אמוניה לתעשייה - נסכים לכל פתרון" צילום: עמית שעל

ברוש: "כל עוד תהיה אמוניה לתעשייה - נסכים לכל פתרון"

נשיא התעשיינים במפגש חירום: "מי שמנסה להפוך את זה לעניין של חיפה כימיקלים לא יודע על מה הוא מדבר. גם למפעל הקטן מגיעה אמוניה"; ניסנקורן: "בלתי נתפש שמדינת ישראל תפגע בתעשיית הדשנים"

26.04.2017, 18:57 | אסנת ניר

"מדינת ישראל לא יכול לחיות בלי אמוניה. ביומיים האחרונים, לאחר שהייתי די מודאג, אני מתעודד מאחר שראש הממשלה כינס ישיבה עם שרים והמנכ"לים העוסקים בנושא, ומקווה שהתגובה מטעם המדינה שתוגש לבית המשפט תהיה תמיכה בהשארת המיכל עד 1 ביוני, כאשר בינתיים יפעלו למציאת פתרון. זאת למרות שברור לכולם שפתרון על ידי מפעל חלופי לא מקימים בחודשיים ולא בשנה. לכן כל פתרון מקובל עלינו - כל עוד תהיה אמוניה לתעשייה" - כך אמר שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, במפגש חירום בנושא מכל האמוניה בחיפה שהתקיים הערב בתל אביב, בו השתתפו גם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, וועדי עובדים.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "מי שמנסה להפוך את זה לעניין של חיפה כימיקלים לא יודע על מה הוא מדבר. גם למפעל הקטן מגיעה אמוניה"

 

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר: "אם לא נמצא פתרון, כל אחד מהעובדים ימצא את עצמו בבית, בדרום הארץ, עם בעיית תעסוקה. בלתי נתפש שמדינת ישראל שצריכה לעודד תעשייה ותעסוקה, גם אם תעשייה בטוחה, תביא לפגיעה בתעשיית הדשנים. המפעלים כבר לא מייצרים אמוניה כמה שבועות, והמשמעות היא שיש עשרות מפעלים שאינם יכולים לייצר או שימצאו אותם מפרי חוק". הוא הוסיף כי יש כבר פתרון ארוך טווח - הקמת מפעל בדרום הארץ, אך חייבים למצוא פתרון ביניים.

אמוניה מהווה חומר גלם מהותי בהליך הייצור של תעשיות רבות - ביטחונית, מזון, חקלאות ועוד. לטענת התאחדות התעשיינים, מאז החלטת בית המשפט על ריקון מכל האמוניה בחיפה, נוצר מחסור חמור של אמוניה במשק, שעלול להביא לסגירת מפעלים רבים כבר בימים הקרובים.

שרגא ברוש, צילום: עמית שעל שרגא ברוש | צילום: עמית שעל שרגא ברוש, צילום: עמית שעל

על פי נתוני התאחדות התעשיינים, בישראל כ-100 מפעלים קטנים ובינוניים שמשתמשים באמוניה כחומר גלם, וללא אספקת אמוניה רציפה, המפעלים הללו, בהם מועסקים כ-5,000 עובדים, עומדים בפני סכנת סגירה מיידית.

נתניהו התערב השבוע לראשונה בסוגיית ריקון מכל האמוניה ונפגש עם שר הכלכלה, אלי כהן, והשר להגנת הסביבה, זאב אלקין. ראש הממשלה ביקש לבחון דחייה של ריקון מכל האמוניה בכמה שבועות נוספים, כדי למנוע, לדבריו, את פיטוריהם של למעלה מ-1,000 עובדים ולמצוא פתרון לסוגיה. לפי כמה פרסומים, נתניהו התערב בעניין בשל קרבתו לבעלי חברת חיפה כימיקלים, ג'ולס טראמפ; ואולם בלשכתו של נתניהו אמרו כי הוא לא שוחח בנושא עם טראמפ.

אתמול אמר ברוש: "אין בעולם משק מודרני ומפותח שבו ביום בהיר אחד עוצרים אספקה של חומר גלם הכרחי לייצור. זה לא נתפס שמפעלים צריכים להילחם על חומרי הגלם שלהם. אני קורא לראש הממשלה לכנס בדחיפות את השרים הרלוונטיים לנושא על מנת לקבל החלטה ולאפשר אספקת אמוניה בטווח הקצר והבינוני למשק".

המועמדת לראשות ההסתדרות, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה בתגובה: "מלה אחת לא נאמרה שם על אחריות הבעלים של חיפה כימיקלים או על זו של המנכ"ל נדב שחר. זה הגיוני לגבי ברוש אך מעורר סימני שאלה קשה לגבי מי שמתיימר לייצג את העובדים. שנים ארוכות היה מכל האמוניה תרנגולת שמטילה ביצי זהב לבעליה, ההנהלה וגם המדינה התעלמו שנים מהעובדה שדינו להיסגר, וכעת מתחמקת ההנהלה מפתרון שכל משמעותו הוא הקטנה מינורית של הרווחים. מתברר שמדובר ביו"ר הסתדרות שהוא נוח לשר האוצר ונוח גם לבעלי ההון, אך לא לעובדים".

תגיות